Syawal 2014: Hari Raya Pertama

7:42:00 AM 12 Comments A+ a-


Meriah tengok gambar2 raya kawan2 di facebook mahupon blog. Tumpang rasa gembira. Hehehe


Alhamdulillah. Tahun ni dapat beraya bersama2 dua2 keluarga.. bersama suami dan si kecik zulhakimi zaim. Tahun depan tak pasti lagi dapat cuti raya ke tak. huhuhu


Pagi raya pertama.. bersalam salaman bersama keluarga mertua. Makan2 dan gerak ke kubur arwah adik ipar. Alfatihah.
Pastu terus gerak pergi rumah mak ayah sendiri. Alhamdulillah jodoh dekat2.. 


petang tu gerak balik kampung nenek suami kat seremban.

Kesian hakimi penat berjalan.. meragam nak tidur. Lagi kesian habis kena gigit nyamuk. Sobsob.. tu je cerita hari raya pertama kami.



Korang macam mana pulak??


Yeyy Dapat Cuti Raya!

6:15:00 PM 16 Comments A+ a-


Awal-awal dah apply cuti raya n hantar borang untuk tiket waran. Alhamdulillah dapat..
hari ni dan esok syif malam.. sabtu start off dan balik kampung!

Setelah 4 tahun dalam kerjaya nurse.. ini betul2 dapat cuti raya! Alhamdulillah~~
cuti sampai raya ke empat. raya ke lima jumaat dah balik sabah!

walaupon sister non muslim tapi sangat memahami!
yeahhh~~




p/s: pertama kali naik flight MAS! risau ni... moga selamat sampai ke destinasi.. inshaaAllah..



Kasut Raya 2014!

4:54:00 PM 24 Comments A+ a-


Nak raya! nak raya!
setiap tahun pasti akan beli kasut raya! dan semestinya jenama VERNS pilihan hati.. 

konon nak pakai sandal/ bertumit untuk raya nanti.. baru nampak cun! 
sekali encik suami berkenan dengan kasut flat ni. katanya stylo.. 
emm apa yang suami nampak cantik.. cantik la bagi isteri ye tak?? ok menurut perintah suami! ececeh~~




pakai kasut flat ni dengan pakai baju raya purple.. amacamm agak2 comel tak puan jijah di situ?? muahahhaa :P



p/s: perlu beli lagi sepasang kasut sandal untuk jalan2..huhuhu




Persiapan Raya 2014

5:33:00 AM 16 Comments A+ a-


Kalau tahun 2012, tahun pertama beraya sebagai suami dan isteri. tema hijau suami yang tetapkan. tahun 2012 juga jijah tak dapat cuti raya. raya pertama je dah keje petang masa tu...

Tahun 2013 buat persiapan raya tanpa suami di sisi sebab masa tu jijah sarat mengandung 9 bulan. suami beraya di bumi borneo sebab nak simpan cuti untuk jijah bersalin. tahun 2013 ni dapat la beraya lama sebab cuti tanpa gaji.


ini bukan baju raya hakimi ye....



Dan.... Tahun ni 2014 extra excited sedikit sebab beraya bersama2 si kecik zulhakimi zaim :) persiapan mestilah lebih tertumpu pada anak soleh tu. di sebabkan encik suami dapat baju melayu warna purple dari kapal. jadi kena la ikut tema encik suami. merata cari baju melayu budak di Kota Kinabalu ni. last-last jumpa kat Segama, KK. Baju melayu hakimi beli sepasang je. yang lain2 pakai baju tshirt biasa. mama pun beli baju dah siap kat one borneo. saiz 34 senang nak cari. hehehe~

jijah apply cuti raya 5 hari je. kang minta lama kang langsung tak dapat cuti raya. sadis je kan.. encik suami pula cuti 2 minggu. jadi balance tu beraya la kat sabah ni. nak-nak encik suami awal bulan 9 nak posting klang dah.. huuu~~ 

flight waran kami anak beranak pun dah dapat! inshaaAllah naik kapal terbang MAS. balik ahad ni :)  yeyyy!!  harap sangat cuti di approve!

Baju sudah.. haaaa bab biskut raya memang sah aku tak buat / beli sebab kitorang bukannya beraya kat rumah sendiri. Jadi.. nanti nak balik sabah tapau je lah biskut raya dari rumah mak aku dengan mertua.. hahahaha jimat~~

so... kita tunggu je raya nanti macamaner.. harap-harap meriah la.. dan tahun ni tahun terakhir tinggal di sabah. inshaaAllah...



Kad Raya Ziezah.Com Selamat Di Pos Sudah

7:41:00 PM 9 Comments A+ a-


Pertama kali blog ziezah.com ni ada kad raya sendiri! wahh mengada2 kan.. huuu~
bila jadi blogger rasa seronok exchange kad raya tau..
paham2 jelah zaman sekarang mane laku kad raya.. ye tak??

jadi bila ada kad raya sendiri... tampal setem.. tulis alamat dan pos tak ke punyai nilai sentimental di situ??
aku sukaaa!!



betul2 limited edition sebab tak banyak print! Alhamdulillah dah selamat pos jumaat lepas.. 
harap-harap kad raya ni selamat sampai menemui tuannya sebelum hari raya.. 
jauh wei sebarang laut kad raya ni terbang.. merentas laut china selatan gitu... simpan tau!


*p/s: ada nak exchange lagi ke? tinggal 5 keping kot.. tinggalkan alamat di bawah. isnin pos..
harap2 sempat sampai sebelum raya..*



Kad Raya Dari Blogger Ruqaiyah

9:00:00 AM 5 Comments A+ a-


Baru terima kad raya dari blogger RA greenhousera minggu lepas..
comel je kad raya ni tau!
paling best adik RA ni sanggup guna pos ekspress.. pantas!




ada biz card.. pink hijau! cantik!
kad raya siap tulis ucapan gitu... so sweet :)





terima kasih dik non sudi exchange kad raya dengan kak.. 
kad raya kak dah sampai bagitau yer.. thanks you dear ^___^



Takziah MH17

6:08:00 PM 4 Comments A+ a-



Satu Malaysia Airlines Boeing 777-200, pendaftaran 9M-MRD melaksanakan penerbangan MH-17 dari Amsterdam (Belanda) ke Kuala Lumpur (Malaysia) dengan 280 penumpang dan 15 anak kapal, adalah dalam perjalanan di FL330 mengenai 50nm barat laut Donetsk (Ukraine) apabila transponder isyarat telah hilang di FL330 pada kedudukan N48.56 E37.21 di 13:43 Z.
Laporan Interfax memetik sumber industri bahawa Malaysia Boeing 777 dari Amsterdam ke Malaysia telah terhempas berhampiran sempadan Ukraine / Russia, bangkai yang terbakar telah terletak. Kapal udara itu telah ditembak jatuh, agensi ditambah kemudiannya.
Malaysia Airlines telah mengesahkan kejadian, pesawat itu tidak masuk Ruang Udara Russia setakat ini, kira-kira dua jam selepas kemasukan anggaran ke dalam ruang udara



Allahuakbar! Negara sekali lagi di timpa musibah.. 
ya Allah gantikan musibah ini dengan sesuatu yang baik!
kuatkanlah pemimpin2 ku..
bersatulah umat Islam di Malaysia!
Sesungguhnya Engkau Maha Mengetahui ya Allah!

Innalillah!
Alfatihah!






Kasut Raya Hakimi

8:30:00 AM 8 Comments A+ a-


Buat pertama kali hakimi ada kasut. 
selalu pakaikan dia stokin je sampai la sekarang.. kesiann anak mama -_-
di sebabkan nak raya mestilah pakaikan hakimi kasut. baru la smart pakai dengan baju melayu!




prewalker adidas geng papa.. sebab tu papa belikan kasut adidas :) kasut raya tak la raya sangat kot sebab dah pakai masa pergi jalan2.. huhuhu



hakimi bila pakai kasut..mesti pakai stokin.. kalau tak. tak muat nak masuk kaki debab dia tu..  padahal kasut umur 1tahun tu.. huuu~



Beg Bakul Yang Comel!

12:00:00 PM 12 Comments A+ a-


Hari tu jalan-jalan kat One Borneo, Sabah ada Promosi Kraf Aidilfitri. 
Banyak kraftangan orang sabah menarik di jual di sini macam ukiran, bakul rotan, tikar rotan dll..
dan sekali terpandang terjumpa beg bakul purple yang comel ni terus beli...



Salah satu faktor beli sebab beg ni memang sesuai la bawa bekal untuk sahur bila syif malam.. menarik kan! saya sukaaaaaaa.. kohkohkoh




Jangan Sedih Bila Di Uji

9:42:00 AM 6 Comments A+ a-





Allah menguji seseorang bukan kerana Allah benci kepada kita tetapi percayalah yang Allah sangat kasih kepada kita. Pasti Allah telah aturkan yang terbaik buat kita kerana setiap yang berlaku ada hikmahnya. 
Kita perlu tahu selepas ujian itu selesai, satu lagi ujian akan datang, maka bersedialah dalam menghadapi ujian yang seterusnya. 
Semoga kita sentiasa menjadi hambaNya yang sentiasa redha atas ujian dan ketentuan Allah swt. 
Apa yang ditetapkan untuk kita itulah yang terbaik!


inshaAllah~~


THEBEST GIVEAWAY BY ADAMFAIZ

7:11:00 PM 9 Comments A+ a-


THEBEST GIVEAWAY BY ADAMFAIZ


Jemput join GiveAway ni ramai-ramai ! Para peserta berpeluang memenangi hadiah best seperti monopod ,produk shaklee,tudung bawal,purse,kain sulam,crystal brooch dan banyak lagi ! 

KLIK BANNER ATAU KLIK SINI UNTUK JOIN




Kad Raya Dari Shida Radzuan

2:49:00 PM 10 Comments A+ a-


Kad raya pertama untuk tahun 2014 ni.. kad raya dari duniashida.com serta bookmark sebab menjadi top komen segmen shida.

warna biru tetap tak lari dari blog shida sendiri. dah kata peminat biru. hehe




btw terima kasih shida. tunggu kad raya jijah pula yer.. hehehe ^___^




Yeyy! Ziezah.Com Sudah Ada Kad Raya :)

8:00:00 AM 9 Comments A+ a-


Alhamdulillah akhirnya ziezah.com mempunyai kad raya sendiri :)
kad raya ni khas untuk top komentator blog ziezah.com ni dan exchange suka sama suka. hehehe



yang pasti kad raya ni design bertemakan blog ziezah.com ini sendiri.. so pada sesiapa nak kad raya limited edition ni jom komen setiap entry ziezah.com sehingga menjadi top komentator. dan boleh exchange sesama kita.. boleh?? heeee~~

Kad raya design dari azhafizah.com dan print dengan duniashida.com. tq yunk! ♡♡




Mr Navy Draff Semenanjung!

2:16:00 PM 22 Comments A+ a-




Dapat berita yang menyedihkan di mana nama encik suami naik untuk draff balik semenanjung!! suami jijah tak apply pun nak balik semenanjung.. tapi sebab dah 5 tahun dia kat sabah ni automatik di tukarkan.

inshaaAllah awal bulan 9 nanti dia ke Klang. jadi lebih kurang sebulan je lagi suami nak uruskan kami di sini. tetiba dia rasa tak bersedia nak balik lagi. hati dia dah sebati di sabah.. dari bujang.. berkahwin dan ber anak 1 lima tahun duduk perantauan! dia nak tolak pun nanti takut tak tau bila lagi nak balik semenanjung. tolak rezeki namanya tu kan...
lagipun jijah yang minta transfer tapi dia yang dapat balik semenanjung dulu tanpa kerelaan dia..

borang transfer jijah pun baru je nak proses. tak pasti dah sampai mane.. kalau tahu awal tahun jijah dah mohon transfer.. tapi tak tahu kan.. tinggal la jijah dan hakimi di sini. berjauhan lagi... emm -_- 
inshaaAllah jijah usahakan buat permohonan transfer baru untuk rayuan balik semenanjung dengan bukti suami dapat tukar! ya Allah semoga Allah permudahkan urusan jijah suami isteri dan semoga proses transfer jijah ini di percepatkan.. Amin ya Allah!



Attention Top Komentator Jun 2014

8:00:00 AM 22 Comments A+ a-


~sticky post~


Salam ramadhan  harap-harap semua sihat hari ni..
sempena bulan ramadhan dan bakal aidilfitri lebih kurang tiga minggu lagi..
jijah nak bagi kad raya tanda kenang-kenangan untuk top komentator blog ziezah.com ni :)




Top Komentator Jun 2014 seperti di atas.. sila tinggalkan nama, alamat dan no fon dalam kotak komen ni. jijah tak publish komen tu :)




inshaaAllah ni kad raya yang bakal di layangkan kepada pembaca setia blog ziezah.com! yeyyy!! terima kasih semuaaa ^____^ hug ketat2..




10 Bulan Sudah Hakimi Ni

3:17:00 PM 15 Comments A+ a-


Sekarang dah senang dah checkup hakimi kat Klinik 1 Malaysia je. kalau dulu kat Klinik Kesihatan Telipok kemain ramai orang. bila ramai checkup tunggu kemain lama.. tu kadang-kadang buat panas je hati. tapi sabar jelah kan... emm -_-


checkup 10bulan :
berat: 10.1 kg
lilitan kepala: 44cm





Gendut mama ni. Kawan gaduh hari hari. Cepat sangat membesar. Moga membesar jadi anak cerdik pandai yer sayang.. mama n papa luv u ♡♡



Peringkat Perkembangan Anak 6- 9 Bulan

5:44:00 PM 9 Comments A+ a-


Semakin anak membesar semakin banyak ragam anak yang mencuit hati.. tak sangka anak yang kita kandung 9bulan++.. sakit bersalin.. kini semakin membesar, ligat dan aktif. Penat lelah seharian bekerja terhibur dengan telatah anak2..

Mari kita sambung pula Peringkat Perkembangan Anak dari usia 6-9 Bulan.. Perkembangan Anak usia 1-5 Bulan baca SINI

6 BULAN
• menghasilkan bunyi dengan 2 suku kata
• menggapai dan menggenggam objek
• duduk sendiri dengan sokongan yang minima
• berguling (dari kedudukan menelentang ke meniarap ke kedudukan menelentang semula)


6bulan hakimi dah angkat bontot dan merangkak

7 BULAN
• mengajuk bunyi-bunyian
• menyuap sendiri makanan
• duduk tanpa sokongan

hakimi duduk 7bulan


hakimi 7 bulan 14hari 

8 BULAN
• menghisap objek
• memanggil 'ibu" atau "ayah"
• mula merangkak
• bertindakbalas terhadap nama sendiri

9 BULAN
• mengangkat perut untuk duduk
• berdiri sambil berpegang kepada sesuatu
• memahami keadaan kekal objek




Alhamdulillah tengok anak sihat,ceria dan aktif macam ni seronok kan.. moga anak2 kita di beri kesihatan yang baik supaya dia boleh membesar dengan jayanya...inshaaAllah



p/s: Alhamdulillah hari ini hakimi genap 10 bulan~




Perkara Yang Berubah Selepas Anda Mempunyai ANAK!

4:39:00 PM 14 Comments A+ a-


Dulu sebelum mengandungkan hakimi sering kali terdengar orang cakap.. “Kau tidurlah puas-puas, nanti dah ada anak mesti tak cukup tidur”...Betul kan?  betul.. time tu memang daku tidur sepuas puasnya.. pantang masa terluang.. aktiviti hanya tidur!

Dan yang pasti, selepas mempunyai anak, banyak sangat yang akan berubah dalam hidup kita. Kita akan mempunyai kekangan wang, tidak cukup tidur dan tanggungjawab yang lebih besar perlu digalas. 

Tetapi apabila seluruh kehidupan kita bertumpu kepada anak kesayangan kita tu, sebenarnya, banyak perkara yang menarik akan berlaku. dan secara tak langsung kita mampu mengalasnya.. setuju??


1- Kita menemui kekuatan dalaman tanpa kita sedar.

2- Kita akan merindui saat 9 bulan kehamilan kita walaupun terpaksa mengendong perut yang boyot!! 

3- Kita tidak lagi memerlukan jam. Sebaliknya, bayi kita yang menetapkan jadual harian kita. Adakalanya bayi kita bangun seawal jam 4 pagi!! macam sekarang bulan puasa.. hakimi ikut sama sahur dengan mama seawal jam 3 pagi! 

4- Kita akan menghormati dan mengasihi ibu bapa kita sendiri dengan cara yang baru.

5- Jika anak kita sakit, kita yang akan mengalami rasa lebih teruk berbanding kita yang sakit.. kita lebih sanggup sakit daripada anak yang sakit..

6- Kita tidak keberatan tidur pada pukul 9 malam pada malam Jumaat...hihihi

7- Perasaan kita akan lebih mudah tersentuh atau berkecil hati apabila berlaku hal-hal berkaitan dengan anak.

8- Kita akan lebih kerap melihat anak kita di dalam cermin berbanding melihat diri kita sendiri.

9- Kita tidak lagi jijik dengan najis bayi, sebaliknya kita akan happy bila anak kita poo-poo! kalau anak tak poo poo sehari mulalah risau..

10- Kita akan lebih menghargai diri kita.

11- Kita lebih rela meluangkan masa untuk peluk dan cium anak kita, walaupun kita tahu kita akan sampai lewat ke tempat kerja.

12- Kita mula menyedari, yang kita punyai kuasa yang hebat bila dapat menenangkan anak kita yang sedang menangis.

13- Kita akan sentiasa mengira gigi anak yang baru tumbuh.

14- Kita akan rasakan yang mempunyai anak lagi bukanlah satu masalah yang besar, malah kita amat sukannya.

15- Apabila kita melihat ada ibu bapa lain yang sedang memegang anak mereka yang sedang menangis, kita akan faham situasi mereka.

16- Kita akan menghargai masa mandi kita walaupun ianya dalam masa yang singkat! kadang2 tunggu anak tidur baru mandi.. kalau tak pun mandi tak tutup pintu.. hebat kan!

17- Akhirnya, kita akan mula bertegur sapa dengan jiran sebelah selepas mempunyai anak!

18- Kita akan dapati, perkara-perkara yang dulunya kita anggap penting kini tidak lagi selepas adanya anak.

19- Kita sedar yang sebenarnya tidak sukar untuk menyayangi anak kita yang pada mulanya kita anggap dia adalah orang asing.

20- Setiap hari kita adalah sesuatu yang penuh dengan kejutan! kejutan dengan bermacam2 ragam anak yang mencuit hati..





**Jadi, hargailah saat-saat anda bersama anak anda! setiap masa sangat bernilai dalam mendidik anak2**



Mini Popia Ikan Bilis Yang Sedap!

9:00:00 AM 8 Comments A+ a-


Alhamdulillah rezeki menang giveaway mini popia ikan bilis dari blog nusha yui. hadiah 1 bekas popia ikan bilis. 


jauh popia ikan bilis ni datang dari semenanjung menemui tuannya di sabah... hehehe Alhamdulillah dalam keadaan baik. lepas je buka puasa terus buka makan!

krup krap krup krap.. memang ranggup.. inti ikan bilis yang memang terasa lah ikan bilis.. serius memang sedap! tak tipu weii~~




tengok tv sambil makan.. tanpa sedar tinggal sikit.. nasib la ada balance sebab nak bagi encik suami rasa bila dia balik weekand nanti.. boleh la order dengan yui lepas ni untuk raya. 

so pada sesiapa nak mini popia ikan bilis ni.. boleh order dengan yui kat sini--> blog nusha yui <--. serius pasti puas hati!

terima kasih ye yui.. moga bisness yui dan keluarga bertambah maju.. Amin...... ^___^





Tiket Kapal Terbang dan Permohonan Kemudahan Tambang Mengunjungi Wilayah Asal

5:02:00 PM 24 Comments A+ a-



Cuti raya belum pasti dah approve ke tak.. tapi dah apply tiket kapal terbang.. kalau nak beli tiket sendiri 3 baranak ni confirm la mahal kan.. tu try apply kemudahan yang ada :) harap-harap dapat cuti raya dan tiket kapal terbang kerajaan ni.

ini buat kali kedua jijah apply Borang Permohonan Kemudahan Tambang Mengunjungi Wilayah Asal untuk tiket kapal terbang. setahun sekali boleh guna.. 





borang ni kena kepilkan sekali dengan 
1/ ic suami isteri
2/ surat beranak anak
3/ sijil nikah suami isteri


cuti raya ni apply tak lama lima hari je.. takut tak dapat cuti kalau lama-lama ni.. kerja nurse ni biasalah susah nak dapat cuti. lebih-lebih lagi majoriti ramai staff Islam. huhuhuhu 

harap sangat dapat cuti raya. andai kata tak dapat boleh call agen tiket kapal terbang tu untuk open date tarikh lain. 


p/s: inshaaAllah dapat cuti raya. first time kami suami isteri nak beraya dengan si kecik zulhakimi zaim ni.  mood excited!!



Sinopsis Drama Kerana Terpaksa Aku Relakan

4:00:00 PM 9 Comments A+ a-


Setiap hari isnin-jumaat 7 malam pasti dah tercongok depan tv tengok drama ni.. memang dah ikuti sejak mula jadi memang tak boleh nak lepaskan drama ni. hahaha




sekarang ni konflik pula Indah dengan Tajul Razin. tetiba je Tajul Razin mengelakkan diri daripada Indah dan makin rapat dengan Ilyana lepas dia melamar Indah. bila tengok kesian betul kat Indah tu tau..

akibat tak sabar nak tahu apa akan jadi drama ni.. meh nak kongsi sikit sinopsis drama ni.. 


*************************************************************************

SINOPSIS DRAMA KERANA TERPAKSA AKU RELAKAN


Mengisahkan kehidupan Indah Harlina yang tidak seindah namanya. Kepercayaan seorang ayah hilang angkara fitnah dan rancangan mak dan kakak tirinya. Sekali gus merubah kehidupannya dalam sekilip mata. Dirinya umpama sebatang kara, tiada siapa mempercayainya lagi. Pertemuan yang tidak diduga Dato’ Sofiya membantu Indah yang sudah hilang hala tuju. Pertemuan yang tidak dirancang dengan Dato’Sofiya adalah satu Anugerah yang tidak ternilai. Indah berkerja dengan Dato’ sofiya sebagai PA dan Dato Sofiya menganggap Indah adalah Angle dalam hidup Dato Sofiya. 

Dato sofiya memberi kasih sayang dan membaluti kemewahan seperti anaknya sendiri. Dato Sofiya mempunyai tiga orang anak lelaki. Tajul Razin , Tajul Fahin dan Tajun Zahin. Anak sulung Dato Sofiya Tajul Razin menerajui perniagaan arwah suami Dato Sofiya. Tajul Razin seorang anak yang taat pada orang tuanya. Bagi dirinya Mama dan adik-adiknya sahaja dalam hidupnya. Kehadiran Indah dalam keluarganya mengubah dirinya. Walaupun diawal pertemuan hubungannya tak berjalan dengan lancar. Bibit cinta lahir dari hari ke hari hingga menjadi kembang dan subur.

Kehadiran Tajul Fahin anak kedua Dato Safiya datang ingin merebut cinta Indah dari Tajul Razin. Disaat Tajul Razin memberitahu hasratnya ingin memiliki Indah, Dato' Sofiya menyuruh Tajul Razin mengundur diri dan memberi peluang pada Tajul Fahin memiliki Indah kerana perubahan yang ditunjukkan oleh Tajul Fahin menjadi 'Orang'. Demi mama dan adiknya untuk berubah, Tajul Razin terpaksa dan tanpa rela melepaskan Indah pada adiknya Tajul Fahin. Tajul Razin memendam rasa dan berpura-pura kuat bila berdepan dengan mama dan adiknya.Indah menjadi sedih dengan tindakan Tajul Razin membiarkan dirinya dan memberi peluang Tajul Fahin rapat dan ambil berat keatas dirinya. 

Dalam kekalutan dan kekeliruan Indah, Saiful bekas tunangnya pula datang ini membuatkan hidup Indah lebih huru - hara. Setelah pelbagai peristiwa yang berlaku Tajul Fahin nekad untuk mengembalikan Indah pada abangnya, bagi Tajul Fahin cinta abangnya suci dan ikhlas. Sehari selepas majlis akad nikah Indah menjadi keliru dengan tindakan Tajul Razin dia melarikan diri untuk mencari ketenangan. Disitulah dia berjumpa dengan Tajul Zahin. Tajul zahin menceritakan kenapa dan mengapa Tajul Razin membuat tindakan begitu. Perbuatan keji mak dan kakak tirinya cemburu dan dengki tak pernah padam. Disaat Indah baru mengharungi erti kebahagiaan Indah kemalangan dan koma. Doktor mengesahkan Indah mengandung. Yazid, Mak dan kakak tirinya menerima balasan yang setimpal. Tajul Razin dan Indah akhirnya bahagia setelah mengharungi pelbagai dugaan yang menghampirinya.

sumber


p/s: siapa layan drama ni lagi?? cer komen sikit. hehehe
eh hensem juga kan si Tajul Razin tu bila senyum... ngeee~~


Alhamdulillah Cek Nuffnang Ke 6 Dah Terima

1:33:00 PM 24 Comments A+ a-


Mak kat kampung call beritahu ada cek sampai. dah agak dah tak lain mestilah nuffnang. sebab ada terima email dari encik nuffnang. cashout nuffnang bulan mei lepas. sebulan je dah dapat cek.





cek kat kampung tapi takpelah balik raya nanti tunaikan..  tambah2 duit untuk persiapan raya. Alhamdulillah.. terima kasih encik nuffnang.. sila lah bagi CPUV lagi ye...winkwinkwink







Hakimi Baru Tumbuh Gigi 9 Bulan 26 Hari

10:00:00 AM 19 Comments A+ a-


Mamanya terlebih excited bila anak baru nak tumbuh gigi... hakhakhak
inilah mak mak sentiasa mengira gigi anak. padahal baru nak tumbuh gigi...
mana taknyaa anak lain 6 bulan dah tumbuh gigi.. 10bulan dah ada 4 batang gigi.. hakimi pula 9 bulan 26 hari gigi baru nak naik...




baru nampak putih- putih.. gusi pon keras.. suka sangat gigit napkin. mak cakap kalau anak suka gigit kain nanti gigi cepat buruk... betul ke ?? 
sebab hakimi bantal busuk dia napkin la...huhuhu



Takziah.. Datuk Sharifah Aini Meninggal Dunia

4:30:00 PM 11 Comments A+ a-


Biduanita Negara, Datuk Sharifah Aini meninggal dunia awal pagi Sabtu di Pusat Perubatan Pakar Damansara.

Allahyarham yang berusia 61 tahun menghembuskan nafas terakhirnya sekitar pukul 1.26 pagi akibat jangkitan pada paru-paru.

Allahyarham telah dimasukkan ke unit rawatan rapi di Pusat Perubatan Pakar Damansara pada Selasa. Kak Pah dimasukkan ke hospital oleh anaknya, Aliff Omar susulan kesukaran bernafas awal pagi Isnin. Biduanita itu dikesan menghidap fibrosis paru-paru dua tahun lalu.

Al-Fatihah,

Perginya seorang yang sangat pengasih dan berjiwa besar. Semoga Allah merahmatinya. Digolongkan ke dalam golongan hamba-hambaNya yang soleh.

Marilah kita menghadiahkan Al-Fatihah untuk beliau.




Allahyarhamah mampu mendidik anak tunggalnya menjadi ANAK SOLEH dan mampu mengimamkan solat jenazahnya.AL FATIHAH.




Saya Nak Duit Raya RM300 Daripada Nile.Com.My

9:44:00 AM 9 Comments A+ a-


Happy weekand uollss...


Saya Nak Duit Raya RM300 Daripada Nile.Com.My! Memandangkan nak sambut aidilfitri tak lama lagi.. jika di berikan rezeki RM300 ini.. jijah hendak menggunakan duit raya ini dengan membuat persiapan hari raya nanti dari atas kepala hingga ke hujung kaki. wahhh meriah mak nakk~~ hehehe

yang pasti jubah dan dress dari nile.com.my ini sangat menarik hati. harga pun mampu milik..





di padankan lagi dengan sandal dari nile.com.my. bila berjalan raya nampak lebih cantik., kemas dan jalan lebih teratur di hari raya :)



handbag dari nile.com.my jangan di lupa bila hari raya.. sebab boleh isi baki duit raya RM300 tadi untuk di beri kepada anak-anak buah..




menarik bukan?? 
jadi kalau nak dapat DUIT RAYA RM300 Dari Nile.Com.My sila lah KLIK---> SINI



'Ole-ole Kota Singa'

1:13:00 PM 9 Comments A+ a-


Jom join
:
:
v



klik banner untuk join..


manalah tau rezeki dapat fridge magnet tu! wahhhh lompat bintang!~~




Peringkat Perkembangan Bayi 1 - 5 Bulan

8:45:00 AM 15 Comments A+ a-


Masa semakin pantas.. tanpa sedar anak semakin besar.. semakin meningkat usia semakin banyak kebolehan anak2 mengikut peringkat perkembangan mereka. untung ibubapa yang dapat melihat anak membesar depan matanya... setiap tingkah laku anak tersimpan rapi buat kenangan.. seronok bukan??

Peringkat perkembangan anak2 usia 1-5 bulan ini bukan semua anak2 mengikut carta perkembangan ni.. yelah lain anak lain perkembangannya.. jangan pula ko nak bandingkan anak ko dengan anak aku.. anak ko pandai itu.. anak aku tak pandai lagi..haaa gitu...

1 BULAN
• mengangkat kepala sambil perut menyentuh lantai
• menggerakkan kepala ke kiri dan kanan
• bertindakbalas terhadap bunyi yang kuat

hakimi 32hari

2 BULAN
• menggerakkan mata mengikut pergerakan objek
• mengulangi bunyi vokal seperti "oh" dan "ah"

hakimi 60hari

3 BULAN
• mengangkat kepala sehingga 45°
• mengangkat kepala sambil perut dan dada menyentuh lantai
• mengukir senyuman sosial

hakimi 90 hari

4 BULAN
• mengangkat kepala sehingga 90°
• duduk dengan sokongan
• berguling (dari kedudukan meniarap ke kedudukan menelentang)
•mengimbang badan menggunakan kedua-dua kaki
 

hakimi 120hari

5 BULAN
• mula tumbuh gigi


hakimi 150hari...
budak2 lain 5 bulan sudah tumbuh gigi.. tapi hakimi nak masuk 10 bulan belum nampak bayang2 gigi lagi. hihihi



semoga hakimi dan anak2 kita membesar dengan sihat dan kuat.. menjadi anak2 yang soleh dan solehah.. inshaaAllah..


Kadar Bayaran Zakat Fitrah Seluruh Negeri 2014

12:39:00 PM 9 Comments A+ a-


Sudah bulan Ramadhan.. jangan lupa membayar zakat fitrah.. 
Kadar Bayaran Zakat Fitrah 2014 seperti di bawah:




Waktu mengeluarkan zakat fitrah terbahagi kepada lima:

WAKTU WAJIB
Apabila terbenam matahari akhir 30 Ramadhan sehingga terbit matahari esoknya.
WAKTU YANG PALING AFDHAL
Sebelum sembahyang Hari Raya
WAKTU SUNAT
Sepanjang bulan Ramadhan
WAKTU MAKRUH
Selepas sembahyang Hari Raya sehingga terbenam matahari pada satu Syawal
WAKTU HARAM
Selepas terbenam matahari pada satu Syawal; hukumnya berdosa tetapi wajib ditunaikan segera zakat fitrah dan pada waktu itu ia dikira qada. Sekiranya masih dilengahkan, maka akan bertambahlah dosanya

Jangan lupa membayarnya yer... itu kewajiban kita.. tapi pastikan bayar pada amil yang betul2 layak .. semoga hidup kita menjadi berkat.. inshaaAllah



Penjawat Awam Terima RM500 Untuk Aidilfitri

5:55:00 PM 16 Comments A+ a-




Alhamdulillah.. PM kita, Datuk Seri Najib Tun Razak mengumumkan Bayaran Bantuan Khas Kewangan sebanyak RM500 sebagai persiapan Aidilfitri kepada penjawat awam bagi Gred 1 hingga Gred 54.

Perdana Menteri turut mengumumkan Bayaran Bantuan Khas Kewangan RM250 kepada 684,000 pesara kerajaan bagi menghargai jasa, bakti dan perkhidmatan mereka. 

Pembayaran bagi bantuan khas itu akan dibuat pada 15 Julai ini.

Kerajaan berharap bantuan khas kewangan itu dapat meringankan beban kewangan penjawat awam dan pesara bagi persiapan menyambut hari lebaran pada hujung bulan ini, 


sumber: sinarharian


Sapu Tangan Noor Arfa Batik Dari Blogger Intan Berlian

5:36:00 PM 12 Comments A+ a-


Tu suka jadi blogger ni.. macam-macam hadiah dapat kalau kita rajin blogwalking, join contest, join giveaway... 
hadiah ini dapat bila jadi Top Komentator blog kak ina Intan Berlian



Sapu tangan Exclusive Noor Arfa Batik dari terengganu.. jauh datang dari ganu kite..  sayang nak guna. lebih2 lagi ada tulisan terengganu tu.. dah la jauh nak pergi.. simpan jelah kan. kan..

btw.. terima kasih kak ina atas hadiah ni.. moga akak di murahkan rezeki selalu.. Amin...