♥eTIPS
♥Tips Pregnancy
Daun Bayam Untuk Wanita Hamil
12:00:00 PM
MANFAAT DAUN BAYAM UNTUK WANITA HAMIL
Bayam terkenal sebagai makanan yang berkualiti dan dianggap sebagai sayur-sayuran yang mempunyai kebolehan luar biasa untuk memulihkan tenaga, meningkatkan metabolisme dan meningkatkan kualiti darah.
Tidak hairanlah jika bayam selalu dikaitkan dengan popeye untuk mendapat tenaga.
Bayam sangat bermanfaat untuk wanita hamil dan individu yang mengalami masalah kekurangan sel darah merah. Ini disebabkan daun bayam kaya dengan zat besi.
Zat besi memainkan peranan penting dalam pembentukan sel-sel darah merah yang membantu dalam mengangkut oksigen ke seluruh badan, dalam pengeluaran tenaga dan sintesis DNA.
Bayam juga merupakan sumber terbaik vitamin K, vitamin A, vitamin C dan asid folik dan juga sebagai sumber yang baik mineral seperti mangan, magnesium, besi dan vitamin B2.
Bayam adalah salah satunya sayuran yang membekalkan Vitamin K. Satu hidangan 100g menyediakan 23 kalori, 3g protein, tiada lemak, 4g karbohidrat 2g serat.
Warna hijau gelap daun bayam menunjukkan ia mengandungi tahap klorofil dan karotenoid (beta karotena, lutein dan zeaxanthin) yang tinggi.
Bahan-bahan ini mempunyai ciri-ciri anti-radang dan anti-kanser dan sangat penting untuk sihat mata penglihatan, membantu mencegah degenerasi macular (kerosakan mata) dan katarak.
6 insan comel komen
Dah lama tak makan bayam..sedap masak air macam tu
ReplyDeletesuka bayam merah alhamdulillah spjng pregnantkan rania hb cntik cntik belaka..
ReplyDeletewalaupon makin menurun.. tp x sampai angka 10
Sedapnya masak lemak bayam...yum yum
ReplyDeletekalau bayam merah cm ne plak jijah? ;-)
ReplyDelete@Khai♥Rin : anies sama je.. janji bayam!
ReplyDeletesedap nyer bym masak air.
ReplyDeleteratah gitu saje hmmm best nyer :)
Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!