Catatan Jaundis Nur Zahwa

9:30:00 AM 8 Comments A+ a-



Baby baru lahir tidak terlepas dari masalah jaundis kan..bezanya bacaan tinggi atau rendah je. Alhamdulillah bacaan nur zahwa setakat ni tak tinggi. Takde la sampai masuk wad. Berulang alik ambil darah kat klinik jelah. 






Bacaan jaundis Nur Zahwa

4 feb 2016
Hari ke 3 TSB 151.8

5 feb 2016
Hari ke 4 TSB 206.3

6 feb 2016
Hari ke 5 TSB 211.8

8 feb 2016
Hari ke 7 TSB 173

11 feb 2016
Hari ke 10 TSB 120.8


Kuning zahwa last kat muka dengan bacaan 120.8 hari ke 10. So doktor kata tak payah ambil darah lagi sebab dah tak kuning. Kalau betul2 nampak kuning baru ambil. Alhamdulillah..


Yang daku amalkan sebelum ni

-amalkan minum minyak kelapa dara sepanjang hamil
-kerapkan susu badan
-galakkan anak kencing dan berak supaya kuning keluar melalui pembuangan najis
-elakkan baby berpakaian kuning atau sewaktu dengannya
-amalkan pati delima/ buah delima
-amalkan minum air kelapa di hujung2 kehamilan


Alhamdulillah nur zahwa bebas dari jaundis sejak usia 10hari lagi.. yeyy! Mama nak makan jamu.. jamu apa yang bagus dan tak efek susu badan ye?

Posted via Blogaway

All about Personal, Lifestyle, Beauty, Health and Parenting Blogger.
Product review, advertorial, 

contact:
Email: cikazizahmisi88@gmail.com

8 insan comel komen

Write insan comel komen
Mrs Velentine
AUTHOR
2/25/2016 9:54 AM delete

biasa bacaan kuning dia akan naik pada hari ke 4-5 tapi nila dah turun memang turun terus..dulu MV ayu xda kuning...wani dan mimi tak lama check kuning dalam 4 hari jer

Reply
avatar
2/25/2016 10:33 AM delete

Alhamdulillah... good girl princess ni. =) hehehe
Myk kelapa dara mmg bagus kn jijah. Byk khasiat

Reply
avatar
eima
AUTHOR
2/25/2016 10:58 AM delete

taK mkn set pantang shaklee ke ...

ok la tak lama kena jaundis klu tak kesian kena cucuk hari2

Reply
avatar
2/26/2016 10:57 AM delete

alhamdulillah..bgs mcm tu.

Reply
avatar
cik mah
AUTHOR
2/26/2016 4:27 PM delete

Alhamdulillah..uzma pun kuning kejap je..3 hari je .

Reply
avatar
Aini
AUTHOR
2/27/2016 1:12 AM delete

alhamdullilah.. kita guna nona roguy =)

Reply
avatar
ros_reeza
AUTHOR
2/28/2016 11:12 AM delete

Alhamdulillah, JIjah...

Reply
avatar
sya mimie
AUTHOR
2/29/2016 1:52 AM delete

Alhamdulillah.. X lma kna kuning. Zara dlu syukur sngt xde kna.. Tu pn berjaga2.. Tkut terkena..

Reply
avatar


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!