Orang Mengandung Boleh Ke Minum Air Kelapa??

2:00:00 PM 44 Comments A+ a-


Baru-baru ni suami bawa pergi makan puding kelapa di Jalan Tuaran, Sabah..
time tu panas terik.. dapat makan puding kelapa...sejuk lagi tu....peh memang nikmat!!

then tetiba hati tergerakk
boleh ke awal-awal pregnant minum air kelapa?
tapi tak de laa air kelapa sangat.. puding je pon...
banyak orang kata awal-awal kandungan tak boleh minum..


nasib baik satu kelapa tu kongsi dengan suami..
tapi setakat ni Alhamdulilah takde masalah..
tapi tak tahu lah kalau kat dalam tu.. 
mudah2an anak mama sempurna,selamat,sihat lah... Amin..huhuhu


 jadi... nak tahu juga daripada kakak-kakak yang berpengalaman..
boleh ke air kelapa ni di minum oleh orang yang baru mengandung???
ada efeknya ke.... huhuhu risau pulak..




All about Personal, Lifestyle, Beauty, Health and Parenting Blogger.
Product review, advertorial, 

contact:
Email: cikazizahmisi88@gmail.com

44 insan comel komen

Write insan comel komen
Pn. Sheila
AUTHOR
2/04/2013 8:21 AM delete

sy minum je... mmg bgs minum air kpl ms pregnant baik gak tuk baby...

Reply
avatar
2/04/2013 8:28 AM delete

dni minum je masa awal preggy sampai dekat nak bersalin makin kerap minum... tebu, nenas, kerabu rebung, semua dni bedal. hehe..

Reply
avatar
ayut
AUTHOR
2/04/2013 8:29 AM delete

utk awal kehamilan tak tahu..tp ayut dgr klu dh time nk bsalin tu bgus klu minum utk elak juandis...better taye yg berpengalaman :)

Reply
avatar
Qashmere
AUTHOR
2/04/2013 8:32 AM delete

Macam saya dulu doktor tak bagi makan betik dan nenas. Ini atas nasihat doktor mungkin ada bukti saintifik.

Tapi orang-orang tua kata tak boleh. Ada pernah terjadi oleh kakak saya sendiri. Dia ke Sabah, minum air kelapa yang besar, air kelapa fresh. Hari esoknya terus keluar darah. Rupanya dia keguguran anak kembar pulak tu. Yerlah dah memang ditakdirkan. Frust dia sebab anak kembar tu. Dia tak tahu dia pregnant. Sebab dia macam dapat period...So dia pon minum je. Balik dari Sabah rasa sejuk kaki, bila scan dengan doktor, memang keguguran.

Itulah cuma perlu berhati-hati. Kalau kandungan tu kuat takper...tapi yang jenis tak kuat tu yang risau. Kalau rasa tak puas hati, cepat2 pergi jumpa dengan doktor dapatkan ubat kuatkan rahim ke apa2 ke. Sebab kalau ada bleeding doktor akan bagi ubat untuk kuatkan dinding rahim.

Take care sis

Reply
avatar
2/04/2013 8:33 AM delete

oh ye ke? Tak tau la pulak so far akak minum ok jer..

Reply
avatar
QasehnyaRania
AUTHOR
2/04/2013 8:35 AM delete

as-salam..ciksu pon tak bernai nak kata sbb tak da pegalaman lagi.

selalu dengar hujung2 pregnant

Reply
avatar
Mrs Lurve
AUTHOR
2/04/2013 8:45 AM delete

setahu akak awal2 nie memg x elok minum, sbb boleh sbbkan keguguran..akak pernah cuba sendiri, minum masa kandungan 3m, lps tue memg rasa sakit n ngilu...sejak tue dh xberani minum..tp kalo kandungan dh 7/8m ke atas dh boleh minum semula..nak bersihkan kulit baby org kata kan..

Reply
avatar
lady scooter
AUTHOR
2/04/2013 8:50 AM delete

setiap org ade kesan yg berbeza. contohnya mcm sy. sy pernah minum air kelapa masa mengandung dulu tapi badan tak tahan. rasa sakit macam nak bersalin sgt dah rasanya. tapi de kawan sepejanabat plak minum, takde ape2 yg jadi.(",)

http://skuterlady.blogspot.com/

Reply
avatar
::Aja::
AUTHOR
2/04/2013 8:56 AM delete

masa awal2 dulu mmg aja tak minum..secara saintifiknya pon xtau kenapa..tapi dh masuk 2nd trimester...aja minum jugak..tak tahan..cume ambil tu jarang2 la...1-2 minggu sekali xde masalah...cuci perot.hehe...

Reply
avatar
2/04/2013 9:01 AM delete

grrrrrrrrrrrrrrr,teringin sangat makan puding kelapa tu.....ne yg xsuka tgk ne!!!..

btw,xpena dgr pun xleh minum air kelapa..malah digalakkan lagi makan VCO yg byk khasiat tuk ibu mengandung..nak beli VCO,leh kontek2 dgn eca ye..

COD- rm41,self-collect @beverly- rm40 :)

Reply
avatar
Schaz
AUTHOR
2/04/2013 9:10 AM delete

rasanya depends pd orang jugak.. i dulu masa 1 trimester makan je kelapa and air kelapa, siap makan rebung lagi sbb teringin..alhamdulillah takde pape..tp kena berpada2 jgak la..

Reply
avatar
Schaz
AUTHOR
2/04/2013 9:10 AM delete

rasanya depends pd orang jugak.. i dulu masa 1 trimester makan je kelapa and air kelapa, siap makan rebung lagi sbb teringin..alhamdulillah takde pape..tp kena berpada2 jgak la..

Reply
avatar
2/04/2013 9:20 AM delete

almk tak sure la plak..

Reply
avatar
Munnafendy
AUTHOR
2/04/2013 10:42 AM delete

xde mendelah. ok je air kelapa..tmbh2 lak jelly..lg xde ape..dont worry..

tahniah! :)

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
2/04/2013 11:17 AM delete

@Munnafendy yup.. jijah makan puding je.. xde air kelapa..huhuhu

Reply
avatar
Mimi Azirah
AUTHOR
2/04/2013 11:52 AM delete

nenek akak cakap kalo awal awal pregnant tak boleh minum air kelapa sebab akan menyebabkan keguguran...tp bile dh besar, boleh aje minum...kulit baby akan cantik...

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
2/04/2013 12:30 PM delete

@Mimi Azirah ok2... pasni tak minum lagi la..hee mudah2an selamat :)

Reply
avatar
syasya fikri
AUTHOR
2/04/2013 1:31 PM delete

sya xtahu..tp sya suka blog ni,,ada byk tips,,nk suggest kat kazen sya nanti...dah follow da..dvafashionistaboutique.blogspot.com

Reply
avatar
2/04/2013 2:09 PM delete

masa awal xminum sb tak teringin lg.. lepas terister kedua bru minum bnyk2.. rasa puding xpe kot.. sebab da cmpur air cikit n agar..ye kot..huhu

Reply
avatar
Zura Lee
AUTHOR
2/04/2013 2:09 PM delete

awal2 ngndg zura tk minum langsung air kelapa, tp penghujung ngndg dkt nk bersalin, minum byk2 sbb blh bersihkan air ketuban, kepala baby tk berkerak...

Reply
avatar
Chic Na
AUTHOR
2/04/2013 3:07 PM delete

pernah dengar kakak ipar cakap. awal2 mmg tak boleh sbb tajam. tp lepas 4 bulan da boleh minum byk2. nnti kulit baby jd cantik. tak tau la betul ke tak. :)

Reply
avatar
cik chinta
AUTHOR
2/04/2013 5:32 PM delete

tya nurse, derg ckp klo rs sakit lps mnum jgn mnum, nt bsalin pramatang sbb air klpa bg lmh rahim r dr bc blog org len, tp lps 6m bgs mnum, bg bersih kulit bby. Xtau r. Ce gogel

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
2/04/2013 10:08 PM delete

okk.. tq semua..

Reply
avatar
sis92
AUTHOR
2/04/2013 11:46 PM delete

tsk tak tahu sebab tak mengandung. tapi perot sekarang macam dah 5 bulan :/

Reply
avatar
Mrs Velentine
AUTHOR
2/05/2013 12:12 PM delete

ni pengalaman akak...air kelapa kalau awal kandungan tak digalakkan minum..teruatamanya yg ada masalah rahim tak kuat..tapi bila dah nak dekat bersalin bolehh minum utk lawaskan air kencing

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
2/05/2013 11:04 PM delete

@Mrs Velentine oo pasti jijah tak makan la.. tunggu kandungan besar sikit baru leh start minum balik kan.. tq yer kak

Reply
avatar
IntaNBerliaN
AUTHOR
2/13/2013 8:17 AM delete

kak ina ms awal2 prgnnat mmg xminum air kelapa.. bila kandungan dh 7 bln ke ats baru minum... sbbnya kak ina pk, org suruh minum air kelapa ms dekat nak bersalin sbb nak cuci badan baby dari darah.. kiranya nak bila baby kuar nanti badan bersih la kan..

so, kak ina pikir, bila kelapa tu sendiri berfungsi utk "membersih" so, kak ina mmg takut nak minum sebb takut dia "bersih.. clean n clear".. hehhe... tunggu kandungan dah betoi2 kuat baru kak ina minum...

tapi mcm jijah ni.. sikit je no hal.. sekadar utk merasa.. bukannya habis sampai berbijik2.. :-)

btw, take care jijah.. :-)

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
2/13/2013 10:26 AM delete

@IntaNBerliaN tq kak.. mudah2an kandungan jijah ni selamatlah.. amin..

Reply
avatar
Julia Chee
AUTHOR
5/19/2013 11:21 AM delete

Tp sekarang ju dah 4bulan 3minggu .. ok ker minum nie .. tp semenjak nie ade lah minum 1 2 kali .. nie 1 tanya akak yg berpengalaman ... coz ju nie hamil baby 1st .. boleh ker org mngandong lmbat ... lmbat jam 9lebih pagi .. sbb kadang2 bak bngun 6 7 pagi tu terasa berat sgt nak bngun ... nak info cikit ... ^_^

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
5/19/2013 4:10 PM delete

@Julia Chee takde pengalaman jugak..bagun lambt masa preggy ker?? jijah pun sama.. xtahu nak cakap elok ke tak..huhu

Reply
avatar
Mama Adam
AUTHOR
8/05/2013 9:36 AM delete

Dengar org kata x boleh. Tp masuk 7 bulan, semua benda saya mkn. Awal2 dulu, mmg x la

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
8/05/2013 12:29 PM delete

@Mama Adam yup.. lepas 7bulan jijah dah start minum dah..

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
8/05/2013 12:29 PM delete

@Mama Adam yup.. lepas 7bulan jijah dah start minum dah..

Reply
avatar
balqis beauty
AUTHOR
9/25/2013 2:57 PM delete

Alaa bru mnum td tkt pn ade sbb tringin sgt....

Reply
avatar
Liza Yati
AUTHOR
2/04/2014 2:46 PM delete

Saampai di sini saya gugel. Salam perkenalan. Tak jadi nak minum byk2 air kelapa. Risau gak kalau ada apa2. Kena sabar tunggu 2nd tri ester.

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
2/04/2014 3:51 PM delete

@Liza Yati kalau boleh awal2 kandungan elakkan dulu

Reply
avatar
Dila_Kamal
AUTHOR
2/27/2014 4:48 PM delete

semalam kandungan genap 7bln. saya tringin nak minum air kelapa. mntak hubby beli kan. hr ni start dr pg baby gerak plahan sgt,xkuat,xcm slalu.. aktif je smpai gegar perut. Ni ptg kul 4 lbh bru dia gerak cam biasa(kuat)... risau gak mnum smlm hr ni effectnye cmni. ke bby mls gerak atau da padat kat dlm tu yg susah dia nak gerak.. :(

Reply
avatar
Dila_Kamal
AUTHOR
2/27/2014 4:53 PM delete

smlm kndungan genap 7bln. tringin nak minum air kelapa. mtk hubby belikan. hr ni lak dr pg baby gerak plahan sgt,xkuat cm slalu. slalu aktif smpai gegar perut.. ni kul 4lbh br dia aktif cm biasa. adakah tu effect mnum air smlm. atau baby malas gerak, atau baby padat kat dlm tu yg plahan je geraknya :(

Reply
avatar
syaida ariff
AUTHOR
12/01/2015 2:51 PM delete

Kalau plan nk preggy boleh ke amalkan? Sbb dgr cerita air kelapa muda bleh menyuburkan.. Takut gak sbb amalkan ssh nk lekat. 😣

Reply
avatar
syaida ariff
AUTHOR
12/01/2015 2:52 PM delete

Kalau plan nk preggy boleh ke amalkan? Sbb dgr cerita air kelapa muda bleh menyuburkan.. Takut gak sbb amalkan ssh nk lekat. 😣

Reply
avatar
12/08/2015 12:40 PM delete

@Dila_Kamal 7bulan da leh minum air kelapa..xde efek apa2 pun

Reply
avatar
12/08/2015 12:41 PM delete

@syaida ariff awal2 pregnant rasanya xleh amalkan melainkan belum pregnant lagi

Reply
avatar
Imma
AUTHOR
4/26/2016 7:13 PM delete

Wssp 0134808868

Reply
avatar
9/30/2017 5:41 PM delete

Kire baik elak la awal2 pregnant

Reply
avatar


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!