Alhamdulillah Luka Dah Bercantum

2:25:00 PM 16 Comments A+ a-


Syukur Alhamdulillah luka yang berlubang masa buat incision hari tu dah bercantum semula.. Alhamdulillah! Alhamdulillah..

Daku buat post appendictomy pada 18/3/14. Lepas tiga minggu macam tu sakit tak pandai kurang.  Orang lain appendik seminggu dah sihat dan kuat. Tp pelik daku masih sakit..

Dan tiba2 pada 8/4/14 kat jahitan post appendictomy tu bengkak,keras,dan rasa panas. Jadi pergi kecemasan hospital tengok2 suhu 40 darjah. Tunggu giliran jumpa doktor. Jumpa doktor masuk drip dan air nsaline satu botol. Sambil tu doktor refer kes daku ke doktor pembedahan. Bila doktor pembedahan sampai dia buat ultrasound kat bahagian bengkak tu. Dan dia kata ada pus/nanah dan perlukan operate untuk buang nanah.

So terpaksa masuk wad macam entry sini.. Kan doktor biarkan luka daku berlubang dengan di sumbat gauze je kan. So kena hari2 dressing kat klinik 1 malaysia.

Seminggu dressing tanpa ubat apa2 just guna air n/saline tu..so tanya nurse apa ubat yang bagus untuk pertambahan isi daging luka ni. Jadi nurse suggest beli ubat solcoseryl jelly kat farmasi. Balik tu terus cari ubat tu.




Pada 19/4/14 bermula guna ubat solcoseryl jelly untuk hari2 dressing. Makin lama makin kecik lubang luka tu dan tak rasa sakit bila  cuci.

Setelah 10hari guna gel ni syukur Alhamdulillah 28/4/14 luka jijah dari 2inci dalamnya lubang dah bercantum semula. Punya bagus gel ni untuk pertambahan isi daging untuk luka.

Selain tu gel ni pun boleh di gunakan untuk pesakit kencing manis,kebakaran,melecur, kemalangan dan paling best daku nak bagi tau korang ia sesuai untuk wanita bersalin normal dimana kalau takut benang tertetas lepas bersalin boleh guna dan memang cepat kering dan berkesan. Itu dari pengalaman kawan daku. Yang bersalin operate pun boleh guna untuk jahitan czer tu.

Alhamdulillah 10 hari guna gel ni memang berkesan.. isi daging luka bertambah dan luka tertutup sendiri dan tak perlu di jahit. Gel tu tak sampai habis pon guna. Hehehe so memang daku suggest la untuk mereka yang seperti daku cakap tadi..

Syukur Ya Allah! Terima kasih Allah makbulkan doa makayah dan semua..

*jijah mc sampai 8/5 appoitment lagi*



All about Personal, Lifestyle, Beauty, Health and Parenting Blogger.
Product review, advertorial, 

contact:
Email: cikazizahmisi88@gmail.com

16 insan comel komen

Write insan comel komen
Cik Itah@RRP
AUTHOR
4/29/2014 8:13 AM delete

salam. alhamdulillah..:)
menabung darlie kat sini hee

Reply
avatar
Mar Mansor
AUTHOR
4/29/2014 9:13 AM delete

semoga cepat sembuh ye jijah..patut la lama menyepi..

Reply
avatar
4/29/2014 9:43 AM delete

Alhamdulillah..lega dengar.Bagus jugak gel ni..kena beli satu ni in case ade luka² ke kan

Reply
avatar
IMaH
AUTHOR
4/29/2014 1:57 PM delete

lama xjenguk blog jijah. baru tau pasal ni. get well soon jijah!

Reply
avatar
eima
AUTHOR
4/29/2014 2:56 PM delete

rehat cukup2 ye.. pasni ai branak lagi nk cari la .... bg cepat sikit sembuh bwh tu .. hehehhe

Reply
avatar
InaYusoff
AUTHOR
4/29/2014 3:15 PM delete

betull
guna gak gel ni mase luka czer terbukak..cepat je bercantum...

Reply
avatar
misz sheyla
AUTHOR
4/30/2014 2:47 PM delete

Alhamdulillah..semoga cepat sembuh..ngilu lak bila baca kena cuci2 ni

Reply
avatar
QasehnyaRania
AUTHOR
5/01/2014 12:32 PM delete

alhamdulillah mmg bagus kan
kalau yg besalin normal tu just sapu tempat yg kena jahit tu ke jijah?

Reply
avatar
Shida Radzuan
AUTHOR
5/09/2014 2:26 AM delete

alhmdllah jiejah lega dgr :)

bgus juga gel ni..1day kena dptkn 1 juga ni..

Reply
avatar
Mimi Azirah
AUTHOR
5/17/2014 10:45 AM delete

Bagus jel nih...nti nak cari la gel nih..tq jijah buat entry psl gel nih

Reply
avatar
2/03/2017 9:41 AM delete

Sis.. Nk tny.. Brp sis sapu gel tu ye seharii? Sy skrg tgh alami luka czer tebuka skit... Saya cuci ngan air saline tu.. Then sapu gel tu... Biar je smpai kering ke? Pastu cuci pulak n letak lg gel tu? Boleh x sis bgtau camne sis sapu tu.. Hehe.. Sbb bila kering gel tu melekat ke isi tu.. Mmg gitu ke? Thanks ya.. Hope sis reply..

Reply
avatar
2/03/2017 8:21 PM delete

haah.. biar gel melekat kat isi..tu sbb nak tutup isi tu

Reply
avatar
2/04/2017 8:09 PM delete

Oooo mcmtu... Dia jd mcm gam n keras d luka tu.. Ok ke? Risau plak sy.. Sy mmg xbg kna air lgsg kecuali air saline tu msa cuci.. Biar je ye gel tu keras kt isi.. Lma2 dia tekopek seniri kot eh... Ya Allah.. Sy takot sgt sbnr sis.. Hehe..

Reply
avatar
2/05/2017 7:04 PM delete

Gel tu jd keras d isi tu.. Pastu kdg kluar jg air bisa dr tepi... Bila cuci letak gel dia lekat... Pastu kluar lg air bisa sy cuci lg.. Betol x cr sy.. 😥 risau salah je sis.. Maaf ye tny byk... Sy nk btol2 cpt baik..

Reply
avatar
Nazmi Sya
AUTHOR
10/03/2017 8:42 AM delete

bende yang sama berlaku kat sy... skrg ni Dr. suggest pkai gel ni.. alhamdulillah dari hari ke hari isi dah naik balik

Reply
avatar


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!