Cara Kira Due Date Bersalin

12:04:00 PM 9 Comments A+ a-


Lepas hakimi lahir daku memang catat setiap bulan datang period. senang nak rujuk, nak rancang kehamilan sebab daku tak amalkan apa-apa perancang kehamilan walaupun czer! hahaha

so bila hamil kali kedua ni ni memang daku rancang, tahu bila last period,waktu subur baru teruskan :) jadi bila cek upt positif, ingat bila hari pertama datang period terakhir tu senang dah nak kira due date sendiri sebelum pergi klinik untuk booking buku merah.


Cara kira due date sendiri: 
1. Tahu bila  hari  pertama period terakhir anda

2. Tambah tujuh hari

3. Tolak tiga bulan

4. Tambah setahun

Cth:
1. Last period: 24 April 2015
2. Tambah 7 hari: 31 April 2015
3. Tolak 3 bulan: 31 Jan 2015
4. Tambah setahun: 31 Jan 2016

Dan bila buat buku merah sama seperti yang nurse dan doktor kira.. tapi harus di ingat kadang-kadang kita boleh bersalin awal dan kadang-kadang lewat. 

apa-apa pun kuasa Allah..kita merancang Allah menentukan..




All about Personal, Lifestyle, Beauty, Health and Parenting Blogger.
Product review, advertorial, 

contact:
Email: cikazizahmisi88@gmail.com

9 insan comel komen

Write insan comel komen
12/08/2015 8:56 AM delete

skrgnya dah beringtkan...

Reply
avatar
Sya Nadia
AUTHOR
12/08/2015 9:06 AM delete

oh....macam tu cara kiraannya ye....

Reply
avatar
Rizziela
AUTHOR
12/08/2015 9:38 AM delete

Masa saya dulu..sentiasa update..tkt terbersalin awal

Reply
avatar
eima
AUTHOR
12/08/2015 9:41 AM delete

wahhh tak lama dah ...... seblun lebih je lagi ....

Reply
avatar
IMaH
AUTHOR
12/08/2015 1:40 PM delete

Tak lama dah jijah nak bersalin. semoga dipermudahkan semuanya ya

Reply
avatar
12/10/2015 3:15 PM delete

Terima kasih semua ^__^

Reply
avatar
dear anies
AUTHOR
12/10/2015 6:25 PM delete

tggu sy preggy laaa nnt boleh kira sm2 hahahaha

Reply
avatar
sya mimie
AUTHOR
12/15/2015 8:30 AM delete

Oo.. Cmtu ye.. Blh la try nti.. Hihi.. Tq jijah bg info ni..

Reply
avatar
12/30/2015 6:00 PM delete

terima kasih share jijah

Reply
avatar


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!