Minum Air Gula MOGTT

2:14:00 PM 39 Comments A+ a-


Sekarang usia kandungan sudah 28minggu bersamaan 7 bulan.. Semalam jijah minum air gula walaupun takde sejarah ibubapa diabetis/kencing manis tapi kena minum juga apabila usia ibu >25tahun..

Ujian air gula atau nama lainnya Modified Glucose Tolerance Test (MOGTT) dijalankan untuk mengenal pasti sama ada seseorang ibu mengandung tu menghidap diabetes@kencing manis semasa mengandung. Ujian ni selalu dibuat kepada golongan2 ibu mengandung yang berisiko seperti:

- sejarah keluarga yang menghidap diabetes (terutamanya ayah & ibu)
- kenaikan berat berlebihan bagi ibu mengandung
- kehamilan pada usia yang lanjut 

Sekarang dah memang prosedur semua ibu mengandung kena minum air gula kan..huhuhu
Sebelum kena minum air gula ni, malam sebelumnya ibu mengandung kena berpuasa dari jam 10 malam dan keesokan kena datang klinik ambil darah.


Macam jijah, awal-awal pagi jijah suruh member ambil darah pre MOGTT di bahagian lengan dan minum air gula kat wad.  Air gula tu ambil kat wad bersalin. punya banyak 1pek 75gm gula dan bancuh dalam botol 250ml air.. sendiri yang bancuh.. :) minum sendiri2 sebab bukan ada nurse nak pantau. nak tipu pun boleh tapi tu antara kita dengan Allah kan :)

Boleh tahan sedap juga air gula ni.. jijah tak rasa manis sangat pun.. hehehe Alhamdulilah minum dalam 2 teguk berjaya habiskan. Lepas 2 jam minum air gula, kena ambil lagi darah untuk post MOGTT pula..

Alhamdullilah... keputusannya normal iaitu kadar gula dalam darah masa puasa 4.4mmol , selepas minum air gula 3.1mmol... rendah pulak tu..



Aras glukosa (mmol/l)
Puasa2 jam selepas glukosa diambil
Normal<6<8
Tolerans glukosa yang terganggu6-88-11
Diabetes>8>11




makanya jijah bebas dari kencing manis semasa mengandung... weeee~~
moga anakanda sihat-sihat je dalam perut mama :)
makin aktif beralun alun perut mama ni ha...
12 minggu lagi kita jumpa yer.. sayang anakanda mama ^_____^


p/s: 
malas nak buat kat klinik kesihatan.. lambat dan ramai orang.. grrr!!
hari ni scan anakanda.. weeee~~




All about Personal, Lifestyle, Beauty, Health and Parenting Blogger.
Product review, advertorial, 

contact:
Email: cikazizahmisi88@gmail.com

39 insan comel komen

Write insan comel komen
Masni Syafie
AUTHOR
6/11/2013 10:28 AM delete

Good info...belum berkesempatan minum air gula tp nyaris2 jgk..hehe

Reply
avatar
Fiqah
AUTHOR
6/11/2013 10:34 AM delete

Rendahnya. Saya hari tu dah buat dah sekali. Tapi nanti kena buat lagi.Kalau keluarga ada diabetes memang kena buat 2 kali. Air gula tu tak sedap la...manis sangat..

Reply
avatar
6/11/2013 10:43 AM delete

wah..scan lagi...oke oke je semuanya :)

Reply
avatar
Fyna Ahmad
AUTHOR
6/11/2013 11:07 AM delete

alhamdulillah. janji dear jijah ngan baby sihat.

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
6/11/2013 11:12 AM delete

@Masni Syafie sebab 25tahun kena minum gak atleast 1x..huhuhu

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
6/11/2013 11:12 AM delete

@Fiqah petuanya bancuh air gula tu dengan air suam pns..insyaAllah tak rasa manis..heee

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
6/11/2013 11:13 AM delete

@Eca Dwinky Asha Alhamdulilah semuanya normal eca :)

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
6/11/2013 11:13 AM delete

@Fyna Ahmad Alhamdulilah sihat sangat2 :)

Reply
avatar
Isabel Diaz
AUTHOR
6/11/2013 11:36 AM delete

Macam pernah dengar jer air tu.. Huhu..

Reply
avatar
6/11/2013 11:59 AM delete

yui doakan yg terbaik,amiinn..

Reply
avatar
Mrs Lurve
AUTHOR
6/11/2013 12:11 PM delete

selepas minum air gula lg rendah hehehehe pelik jgk te. tp asalkan jijah dan baby sihat itu dh syukur sgt

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
6/11/2013 12:28 PM delete

@Isabel Diaz memang la air gula org mengandung..huhu

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
6/11/2013 12:29 PM delete

@Mrs Lurve syukur Alhamdulilah jijah dan baby sihat2..:)

Reply
avatar
6/11/2013 12:36 PM delete

semoga kandungan kak jijah baikbaik :)

Reply
avatar
cplud miera
AUTHOR
6/11/2013 3:19 PM delete

semoga kandungan jijah cihat dan dilindungi olehNya :)

Reply
avatar
nabila zaremi
AUTHOR
6/11/2013 4:08 PM delete

salam kak, dulu saya buat gak MOGTT nie..sebelum minum 4.5 lepas minum 12..hambik...punya la tahan x nak muntah sebelum nurse ambik darah kali ke 2,elok nurse tarik ja jarum otomatik muntah...

jemput ke belog saya ye kak
http://ryunabiela.blogspot.com/

Reply
avatar
nabila zaremi
AUTHOR
6/11/2013 4:14 PM delete

Dulu saya ada buat gak MOGTT nie,sebelum minum 4.5.lepas minum 12,hambik! terus confirm ada kencing manis masa preggy.siap tahan2 x nak muntah sebelum nurse ambik darah lepas 2jam tu.elok tarik je jarum..otomatik muntah.

jemput ke belog saya kak
http://ryunabiela.blogspot.com/

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
6/11/2013 6:28 PM delete

@cplud miera tq cplud! mudah2an Amin..

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
6/11/2013 6:29 PM delete

@nabila zaremi hehe kesiannya.. nasib dah amik darah yer.. t muntah awal2 kena minum balik air gula lak..hee

Reply
avatar
trah zain
AUTHOR
6/11/2013 7:41 PM delete

Alhamdulillah, wpun mslh diabetes time mngandung Ni common, tp effect dy ttp bahaya, haha diri lek lok ea akak..hehe...

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
6/11/2013 9:14 PM delete

@trah zain itulah..... nasib la bebas dari diabetes...heee

Reply
avatar
6/11/2013 11:01 PM delete

dah macam blog medik ni. hehe. tq boleh buat revision.



fuhhh nasib baik xde diabetes :)

Reply
avatar
mama aryan
AUTHOR
6/12/2013 8:10 AM delete

sedap je akak minum air gula ni,ada kawan kata mcm nak termuntah..

jijah..akak pun dah 28w, mesti nak sama due kita nanti,moga jijah dan baby sihat2 je ye

Reply
avatar
aisya
AUTHOR
6/12/2013 12:28 PM delete

selalu dengar tentang diabetes semasa pregnant ni kak.. huhu.. bguslah kak jijah ok2 je.. =)

Reply
avatar
Nurul Husna
AUTHOR
6/12/2013 5:21 PM delete

knp husna doc x suruh minum air gula ni pun...adehhh

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
6/12/2013 6:05 PM delete

@mama aryan kan.. sedap je air gula ni..hee yeker kak.. jijah due 3september nanti :)

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
6/12/2013 6:06 PM delete

@aisya Alhamdulilah ok jer :)

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
6/12/2013 6:06 PM delete

@Nurul Husna bagus la kalau husna tak minum..heee bukan sedap pon air gula ni..hee

Reply
avatar
6/12/2013 9:54 PM delete

bila ibu sihat, baby pun sihat :)

Reply
avatar
QasehnyaRania
AUTHOR
6/13/2013 11:24 PM delete

alhamdulillah
lega kan bila tak da kencing manis masa preggy ni.seriau la

Reply
avatar
Sayangku Zie
AUTHOR
6/18/2013 8:29 AM delete

akak tak pernah minumlah.. ke tiga2 anak... kawan2 lain semua hairan... anak ketiga ni sepatut nya kena minum.. sebb semuanya diwajibkan minum dah kan?

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
6/18/2013 4:25 PM delete

@Azhafizah Md Nor InsyaAllah mudah2an anakanda makin sihat..

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
6/18/2013 4:25 PM delete

@QasehnyaRania Alhamdulilah xde setakat ni..syukur!

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
6/18/2013 4:26 PM delete

@Sayangku Zie ikutkan di wajibkan minum tu kak :)

Reply
avatar
12/17/2013 10:16 AM delete

Salam, sy ni 24 weeks..dh minum td airnya..skg tgh tggu ambik darah utk post mgtt..brjanggut tggu 2 jam :(

Reply
avatar


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!