10 Tips Menjadi Suami Soleh

2:40:00 PM 4 Comments A+ a-Post ini merupakan pelengkap untuk post 8 Tips Menjadi Isteri Solehah..daku perolehi dari blog kursusperkahwinan.com.. kadang2 daku beli ebook online disini...
Berikut adalah tips-tips nya. Cuba amalkan sedikti-demi-sedikit ke dalam kehidupan seharian kalian. Tak perlu lakukan perubahan secara drastik pula tau:
  • Mengambil tanggungjawab 100% memenuhi segala tuntutan nafkah zahir dan batin isteri.
  • Memimpin dan menyelesaikan segala konflik yang timbul dengan membuat keputusan berdasarkan akal logik dan rasional. Bukan ikut perasaan. Yang ikut perasaan biasanya si isteri.
  • Tidak menyakiti hati isteri. Wanita mempunyai hati yang sensitif dan mudah terasa serta merajuk. Oleh itu, kalian jagalah hati isteri kalian. Jangan berkasar atau ‘naik tangan’ dengan dia. ‘A big no-no’ ye kalau main ‘naik tangan’ ni.
  • Membimbing dan mendidik isteri dengan penuh kesabaran.
  • Sentiasa berdoa kepada Tuhan agar isteri kalian tu menjadi seorang isteri yang solehah dan mempunyai iman yang teguh. Begitu juga untuk diri kalian sendiri.
  • Tingkatkan ilmu keagamaan dengan cara rajin-rajinkan diri ke surau atau masjid untuk mendengar ceramah dan tazkirah. Setelah pulang ke rumah, kalian sampaikan lah pula ilmu-ilmu tersebut kepada isteri kalian selepas kalian berdua selesai solat berjemaah.
  • Banyakkan membaca Al-Quran dan buku-buku agama.
  • Kerapkan untuk bersolat berjemaah bersama isteri di rumah.
  • Jangan sesekali memarahi isteri kalian di hadapan khalayak ramai. Kalian akan menjatuhkan maruahnya. Menjaga maruah isteri merupakan salah-satu tanggungjawab terbesar kalian ya sebagai suami.
  • Suami menjadi tempat rujukan buat isteri tak kira soal-soal berkaitan dunia mahupun akhirat. Lengkapkan diri dengan seberapa banyak ilmu yang mungkin.
Itulah dia beberapa tips yang daku dapat dari kursusperkahwinan.com..khusus bagi kalian seorang lelaki yang ingin menjadi seorang suami yang soleh
InsyaAllah.


All about Personal, Lifestyle, Beauty, Health and Parenting Blogger.
Product review, advertorial, 

contact:
Email: cikazizahmisi88@gmail.com

4 insan comel komen

Write insan comel komen
ardinihumaira
AUTHOR
1/13/2011 10:44 PM delete

;) tips terbaik dan berguna

Reply
avatar
Cik Azizah
AUTHOR
1/13/2011 11:42 PM delete

heeeeeeeeeee..walaupon xkawin lagi...tips ni bguna kan kak...
mekasih kak dini :)

Reply
avatar
Cik Azizah
AUTHOR
6/24/2011 9:41 PM delete

oh:

tanya ape yer?

Reply
avatar


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!