~Mengubati Hati Yang Luka~

Hai kalian..... Tahu camner cara nak mengubati hati yang sedang berduka kerana terluka?? 1. Lupakan Kenangan Pah...Hai kalian.....

Tahu camner cara nak mengubati hati yang sedang berduka kerana terluka??


1. Lupakan Kenangan Pahit.

Ala...kalian mengaku sajalah yang kalian tu sering merasa sedih sebab banyak kali mengingat kenangan pahit atau selalu kembali ke memori silam yang lalu. Mulai hari ini, kalian tekad untuk melupakan semua itu, Bulatkan azam untuk memfokus kepada masa depan kalian, cita-cita, keluarga, kerjaya, kewangan, keilmuan dan rakan-rakan. Kalian tidak akan dapat melupakan kesemua memori pahit sekaligus, tetapi lakukan sedikit demi sedikit dengan mengalihkan perhatian kalian kepada perkara lain. Proses ini mengambil masa, tetapi ia boleh dipercepatkan dengan disiplin diri. Boleh kan kalian?

2. Buang Sikap Risau.

Sikap risau boleh menarik nasib tidak baik, masalah dan musibah. Ia juga memberi kesan buruk pada kesihatan kalian dari segi fizikal dan mental. Risau membuat kalian selalu menjadi sedih dan kecewa, kadang-kadang rasa takut. Untuk buang sikap risau, belajar untuk bertenang dan latih diri kalian mengawal emosi.

3. Belajar Menjadi Pemaaf.

Sikap pemaaf dapat membersihkan hati dari perasaan negatif dan emosi-emosi negatif seperti takut, sedih, kecewa. gusar, menyampah, marah, geram, cemburu, tak puas hati, dendam, busuk hati dan lain-lain.
Sebenarnya kalian selalu rasa sedih dan kecewa kerana kalian tidak memaafkan kesalahan diri kalian di masa lalu ataupun mungkin kalian tidak memaafkan kesalahan orang lain tehadap diri kalian satu ketika dulu. Kalian juga mungkin susah menerima hakikat perbuatan salah orang lain terhadap diri kalian, yang membuat kalian rasa sedih, kecewa dan geram.

5. Ketawa, ketawa dan terus lah ketawa.

Ketawa bukan dibuat-buat, tapi biar ketawa yang benar-benar menggembirakan kalian dan menjadikan kalian lebih girang. Tonton video yang lucu, baca cerita yang lucu, dekatkan diri kalian dengan rakan-rakan yang lucu serta cari “funny side” dalam setiap situasi, agar kalian boleh ketawa secara automatik. Ketawa dapat menghilangkan sedih. Buat apa layan kecewa sedangkan kalian boleh ketawa???

6. Ubah Fikiran

Kita tak boleh merubah situasi yang boleh membuat kita kecewa, sedih dan murung. Tapi, kita boleh merubah fikiran kita dan apa yang kita fikirkan tentang situasi-situasi tersebut walau seburuk manapun ia. Rahsianya, cari sinar mentari disebalik mendungnya awan. Walaupun perkara tidak berpihak kepada kalian, cari cara bagaimana kalian boleh jumpa nilai-nilai positif di dalamnya. Fikir yang baik-baik saja, kerana ia memberi keuntungan jangka masa panjang. Rezeki kalian murah dan segala yang baik-baik datang sendiri pada kalian. Kalian menjadi apa yang kalian selalu fikirkan. Buat apa fikir yang buruk sedangkan kalian boleh tarik semua yang baik-baik? Fikir yang buruk,kalian dapat yang buruk jawapnya. Ini hukum alam dinamakan hukum sebab dan akibat. Dalam kata yang lebih advance, itu hukum Law Of Attraction.

7. Hati Mesti ‘Keras’.

Bukan keras sembaranganlah, maksudnya kekerasan hati,kesabaran yang tinggi, pandai mengawal emosi dan menerima hakikat dengan hati terbuka. Allah menurunkan musibah, permasalahan dan macam-macam lagi bukan sekadar dugaan, tapi balasan pada perbuatan-perbuatan kalian di masa lalu. Buat baik, dibalas baik, begitu juga sebaliknya. Cuba ingat balik kejahatan kecil yang kalian pernah lakukan pada orang lain, mungkin ada walau kalian sendiri tak sedar. Itulah perlunya kita bersikap baik dan berfikir yang baik-baik pada semua orang, benda, perkara, situasi dan keadaan. Sebelum masuk tidur, set minda untuk jadi ceria pada keesokan harinya. Lafazkan dengan nada berbisik. Relaks, jangan terlalu mendesak diri.
Selepas bangun tidur, katakan pada diri ini adalah hari yang baru untuk kalian.Tekadkan diri untuk menjadikan hari yang baru tu hari yang baik, sungguh baik, sebaik yang mungkin dari hari yang sebelumnya.

Sangat berguna tips-tips ini..Semoga kalian dapat menjadikan ini panduan dalam kehidupan seharian kalian..You Might Also Like

3 insan comel komen

  1. kalau hati terluka, tampal je dgn plaster.. heHE

    ReplyDelete
  2. hehe alangkah bagusnya lau buat camtu ejulz...ngehngehngeh...

    ReplyDelete
  3. kadang2 memaafkan tuh mudah, tapi utk melupakan itu payah...:(

    ReplyDelete


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!