Tips Untuk Menangani Masalah Susah Tidur

8:06:00 PM 29 Comments A+ a-


Susah nak tidur??

Petua Untuk Menangani Masalah Susah Tidur

Tukar Tabiat Kalian
  • Berhenti merokok
  • Jangan tidur pada siang hari
  • Kurangkan pengambilan alkohol dan kopi
  • Bersenam di awal hari dan bukan sebelum masuk tidur

Ubahsuai Persekitaran Tidur Kalian
  • Gunakan bilik tidur hanya untuk tidur dan aktiviti seksual sahaja dan bukan untuk aktiviti lain
  • Pastikan persekitaran bilik tidur berkeadaan tenang dan selesa
  • Pastikan juga tilam dan katil kalian selesa

Amalan Sebelum Tidur
  • Ikut jadual tidur yang tetap (masa tidur dan masa bangun tidur yang sama setiap hari, termasuk hari minggu)
  • Jangan mengambil makanan yang terlalu berat sebelum tidur
  • Tidur bila rasa mengantuk
  • Berehat sebentar sebelum masuk tidur.




All about Personal, Lifestyle, Beauty, Health and Parenting Blogger.
Product review, advertorial, 

contact:
Email: cikazizahmisi88@gmail.com

29 insan comel komen

Write insan comel komen
solomolo
AUTHOR
6/11/2011 10:35 PM delete

solomolo memang ada masalah nak tedo...
tiap malam mesti susah nak tedo awal...
thanks for sharing...
;']

Reply
avatar
Puanbee2
AUTHOR
6/11/2011 10:54 PM delete

mata mengantuk je biasanya hati tu tk nk tidur heheee

Reply
avatar
anismelon
AUTHOR
6/11/2011 11:15 PM delete

huuu..so far anis xde lg mslh insomia nie..esp kalo dah btl btl ngantok..letak kepale je..trus tdo..ngeeee..

btw gud info..:)

Reply
avatar
Khairil
AUTHOR
6/11/2011 11:42 PM delete

dulu pernah jadi macam tu , insomnia ....tapi sekarang alhamdulillah senang tidor sampai payah nak bangun pula...huhu

Reply
avatar
saiazuan
AUTHOR
6/12/2011 2:37 AM delete

alhamdulillah, xde prob nk tidor lg wt masa ni..hehe

Reply
avatar
MrS. F!zA
AUTHOR
6/12/2011 8:12 AM delete

kita dlu2 mmg susah giler tido..amik msa la utk lena..kena berangan dlu..mmg tensen je kdg nk tido tknak lena.,

Reply
avatar
HAZWAN17
AUTHOR
6/12/2011 1:57 PM delete

sejak-sejak praktikal ni....hilang pulak masalah susah nak tido..asek tido awal je haha tp kalau time kat u memang payah nak tido

Reply
avatar
Nonie
AUTHOR
6/12/2011 3:14 PM delete

nonie sush nak tido kalu hati tgh xtenang je..kalu x pntng letak kepala...ke london la jwbnye heeh ^_^

Reply
avatar
6/12/2011 11:29 PM delete

di kalo bab tdo kejap je lelap hehehe

Reply
avatar
Riena Haiqal
AUTHOR
11/26/2012 5:00 PM delete

Hehehehehe... Syukurla Sekarang ne tak de Masalah McM ni... Bg je bantal gerenti nyenyakla tidur

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
11/26/2012 10:30 PM delete

@Riena Haiqal wahh bestnya gitu..hehe

Reply
avatar
ayut
AUTHOR
12/14/2012 10:22 AM delete

mcm pernah ku bace...hihihi..tp klu dh keje siang tu mmg mlm tak ingt ap dh..tido trus.. :)

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
12/14/2012 10:38 AM delete

@ayutsebab penat sgt kan..hee

Reply
avatar
Zana Adieyza
AUTHOR
12/14/2012 11:56 AM delete

akk ni jenis senang tidur.. hehehe..

apapun, nice sharing!!

Reply
avatar
Mimie
AUTHOR
12/14/2012 12:18 PM delete

Alhamdulillah xde mslh stakat nih

Reply
avatar
12/14/2012 9:05 PM delete

susah nak tidur sebab stay up late a nite siapkan kerja.terpaksa minum kopi juga.=__='

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
12/14/2012 10:26 PM delete

@Azhafizah Md Nor jijah minum kopi pon still boleh je tidoo..huhu

Reply
avatar
Cinta Misteri
AUTHOR
12/16/2012 7:55 PM delete

Hurmm CiM suka kalau mata ni tknk tido. Kopi mmg jd peneman setia.

Reply
avatar
shidaR
AUTHOR
12/16/2012 8:16 PM delete

heheeee..shida senyum jap dgn tips nih hihihi :)

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
12/16/2012 8:52 PM delete

@Cinta Misteri oo jijah minum kopi pon tetap tidoo jugak.hee

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
12/16/2012 8:52 PM delete

@shidaR hehe senyumm la lagi :)

Reply
avatar
12/17/2012 8:47 AM delete

jrg yui nak susah tidur ni..hihi

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
12/17/2012 11:02 AM delete

@nuyui a.k.a miss YUI hehe kita senang yg tidoo kan..haa

Reply
avatar
IntaNBerliaN
AUTHOR
12/17/2012 4:25 PM delete

dulu alisha susah tido, nasib skrg dah senang :-)

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
12/17/2012 11:12 PM delete

@IntaNBerliaN syukur la macam tu.. akak pon lena jugak tidoo..hee

Reply
avatar
joe azrul
AUTHOR
12/18/2012 6:00 AM delete

Kalo org sebelah kite dah tido tp dok liplap lg nak wat camne..nak repeat da xde tmpt..huhuhuhu

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
12/18/2012 8:40 AM delete

@joe azrul hehe tak tahu la yer..

Reply
avatar
aisya
AUTHOR
12/21/2012 8:55 AM delete

sy skrg ni tdo pas isyak smpai la tgh malam.. dah tu berjaga smpai esok.. mmg tak sempat nk tdo.. klau tdo pun rase bersalah je sebab byk assignment tak siap lg.. T_T

sgt tak sihat.. =(

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
12/21/2012 6:53 PM delete

@aisya lahai sampai camtu sekali..penat study jugak ni yer..

Reply
avatar


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!