Thursday, December 13, 2012

Tips Untuk Menangani Masalah Susah Tidur


Susah nak tidur??

Petua Untuk Menangani Masalah Susah Tidur

Tukar Tabiat Kalian
  • Berhenti merokok
  • Jangan tidur pada siang hari
  • Kurangkan pengambilan alkohol dan kopi
  • Bersenam di awal hari dan bukan sebelum masuk tidur

Ubahsuai Persekitaran Tidur Kalian
  • Gunakan bilik tidur hanya untuk tidur dan aktiviti seksual sahaja dan bukan untuk aktiviti lain
  • Pastikan persekitaran bilik tidur berkeadaan tenang dan selesa
  • Pastikan juga tilam dan katil kalian selesa

Amalan Sebelum Tidur
  • Ikut jadual tidur yang tetap (masa tidur dan masa bangun tidur yang sama setiap hari, termasuk hari minggu)
  • Jangan mengambil makanan yang terlalu berat sebelum tidur
  • Tidur bila rasa mengantuk
  • Berehat sebentar sebelum masuk tidur.




29 comments:

  1. solomolo memang ada masalah nak tedo...
    tiap malam mesti susah nak tedo awal...
    thanks for sharing...
    ;']

    ReplyDelete
  2. mata mengantuk je biasanya hati tu tk nk tidur heheee

    ReplyDelete
  3. huuu..so far anis xde lg mslh insomia nie..esp kalo dah btl btl ngantok..letak kepale je..trus tdo..ngeeee..

    btw gud info..:)

    ReplyDelete
  4. dulu pernah jadi macam tu , insomnia ....tapi sekarang alhamdulillah senang tidor sampai payah nak bangun pula...huhu

    ReplyDelete
  5. alhamdulillah, xde prob nk tidor lg wt masa ni..hehe

    ReplyDelete
  6. kita dlu2 mmg susah giler tido..amik msa la utk lena..kena berangan dlu..mmg tensen je kdg nk tido tknak lena.,

    ReplyDelete
  7. sejak-sejak praktikal ni....hilang pulak masalah susah nak tido..asek tido awal je haha tp kalau time kat u memang payah nak tido

    ReplyDelete
  8. nonie sush nak tido kalu hati tgh xtenang je..kalu x pntng letak kepala...ke london la jwbnye heeh ^_^

    ReplyDelete
  9. di kalo bab tdo kejap je lelap hehehe

    ReplyDelete
  10. Hehehehehe... Syukurla Sekarang ne tak de Masalah McM ni... Bg je bantal gerenti nyenyakla tidur

    ReplyDelete
  11. mcm pernah ku bace...hihihi..tp klu dh keje siang tu mmg mlm tak ingt ap dh..tido trus.. :)

    ReplyDelete
  12. akk ni jenis senang tidur.. hehehe..

    apapun, nice sharing!!

    ReplyDelete
  13. Alhamdulillah xde mslh stakat nih

    ReplyDelete
  14. susah nak tidur sebab stay up late a nite siapkan kerja.terpaksa minum kopi juga.=__='

    ReplyDelete
  15. @Azhafizah Md Nor jijah minum kopi pon still boleh je tidoo..huhu

    ReplyDelete
  16. Hurmm CiM suka kalau mata ni tknk tido. Kopi mmg jd peneman setia.

    ReplyDelete
  17. heheeee..shida senyum jap dgn tips nih hihihi :)

    ReplyDelete
  18. @Cinta Misteri oo jijah minum kopi pon tetap tidoo jugak.hee

    ReplyDelete
  19. dulu alisha susah tido, nasib skrg dah senang :-)

    ReplyDelete
  20. @IntaNBerliaN syukur la macam tu.. akak pon lena jugak tidoo..hee

    ReplyDelete
  21. Kalo org sebelah kite dah tido tp dok liplap lg nak wat camne..nak repeat da xde tmpt..huhuhuhu

    ReplyDelete
  22. sy skrg ni tdo pas isyak smpai la tgh malam.. dah tu berjaga smpai esok.. mmg tak sempat nk tdo.. klau tdo pun rase bersalah je sebab byk assignment tak siap lg.. T_T

    sgt tak sihat.. =(

    ReplyDelete
  23. @aisya lahai sampai camtu sekali..penat study jugak ni yer..

    ReplyDelete


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!