Checkup 5 Bulan..

2:00:00 PM 23 Comments A+ a-


Alhamdulilah minggu ni genap dah usia kandungan daku 5 bulan..
perut pun makin membesar dengan jayanya.. :)

Semalam.. kali kedua checkup dengan doktor lepas scan tiga bulan..
sampai dah 5 bulan ni masih melalui checkup seorang diri.. tanpa suami menemani...
doktor juga ada buat scan.. Alhamdulilah baby sihat sempurna..makin membesar.. tapi masih tak nampak jantina baby..
tapi sedih tau.. suami tak dapat nak tengok our little one inside my tummy ni..
tapi nak buat camner kena paham tugas dia.. huhuhu

sekarang ni pun pergerakan baby dalam perut jijah ni semakin aktif.. berombak-ombak..meletup-letup bagai.. hehe
tak pe anak.. letup la lagi.. mama suka :) i love my baby so much... hehe

selain jumpa doktor, jijah pun jumpa nurse..

hasil checkup:
berat badan: 45kg
urine: normal
hb: 10.2
tinggi rahim: 19cm
kedudukan: songsang


nurse kata mungkin cara pemakanan jijah gan ubat tu salah.. tu pasal hb tak naik2..
ntah la jijah rasa ok je kot..huhuhu
tapi doktor cakap better makan ubat sebelum makan nasi.. sebab nanti dah makan nasi makan ubat pulak.. ubat keluar dengan najis..
ok lepas ni leh la buat camtu.. sebelum ni makan ubat lepas makan nasi.. hukhuk

macam biasa la kalau scan kat klinik goverment memang takkan dapat printed scan.. 
InsyaAllah bila suami balik nanti nak scan di luar lah.. biar suami dapat tengok our junior ni.. hehee

moga membesar dengan sihat dan sempurna yer nak! mama sayang kamuu ^____^






All about Personal, Lifestyle, Beauty, Health and Parenting Blogger.
Product review, advertorial, 

contact:
Email: cikazizahmisi88@gmail.com

23 insan comel komen

Write insan comel komen
~AmyLiana86~
AUTHOR
4/17/2013 2:17 PM delete

Amy minggu depan masuk 8 bulan.. =)
hb pun da turun skrg ni..11.2..misi kate sb share dgn anak..huhu..kena makan ubat yg busuk tu la lepas ni jawabnya..kalau x simpan jer..heheh...

Reply
avatar
cik chinta
AUTHOR
4/17/2013 3:04 PM delete

kt kn suh teln 2 bji. trus nek

Reply
avatar
4/17/2013 3:07 PM delete

sabarla eh hubby xde teman g checkup....alalala.

ne yg takut kawen tentera ne. :(

Reply
avatar
Cik Aien
AUTHOR
4/17/2013 3:15 PM delete

sweetnyer... nk juga rasa saat mcm tu hehehehe... take care yunk :)

Reply
avatar
::Aja::
AUTHOR
4/17/2013 3:16 PM delete

sabar ye jijah...dah kawen dgn navy..kene la time sume...cume nnt bile die balik laju2 g klnik private g scan yek..bagi suami tgk...husben aja tgk 1st tyme mcm2 die tanye doc tu..siap kata nape nmpak kepala je doc..zoom tmpt lain plak.nak tgk gender...skali baby kepit daaaa.hehe..so until now even dh nak amsuk 7 bulan tp xdpt tau gender baby lg.hehe

Reply
avatar
Sally Yatiey
AUTHOR
4/17/2013 3:26 PM delete

Tak sabar nak tengok baby kak jijah! ;D hee

Reply
avatar
4/17/2013 3:41 PM delete

Kalau makan ubat yang kkm bagi mmg seeloknya makan 2 jam sebelum makan nasi..gitulah kata nurse..Tapi cam akak, akak amik ferocom je, sebab boleh makan suka2 hati waktunya..hehe..In sha allah lama2 nanti hb tu akan naik..Makan makanan yang ada zat besi yea jijah.

Reply
avatar
eMMe
AUTHOR
4/17/2013 3:53 PM delete

jijah, mase akak pregnant dulu pun masalah HB, takot anemia, kalo check mesti below 11.. paling rendah 10, payah nak naik nape tah..
kata kene makan ubat pas makan nasi kan.. arahan kat ubat camtu kan..
akak ni culas skit makan ubat..
hope Jijah rajin2 la makan iron tablet tu... utk baby supaya sihat selalu.. mama2be pun kene gak makan vit. supaya sihat sentiasa...

Reply
avatar
Mrs Velentine
AUTHOR
4/17/2013 3:59 PM delete

sonsang??mungkin tengah berpusing kot..HB ken abagi naik lagi jijah

Reply
avatar
SarahSyafiq
AUTHOR
4/17/2013 4:15 PM delete

kawan sarah ambik iberet utk naikkan hb.tak taw la berjaya ke tak.

Reply
avatar
Emma Nyiu
AUTHOR
4/17/2013 5:08 PM delete

jijah, sy berklinik d area putrajaya..
dorang bagi ubatan n farmasi kate kalo boleh makan ubat tu dua jam seblom makan...
sy slalu amalkan..
sy scan kat sini ada kena bagi printed scan..

Reply
avatar
Shizan Syafik
AUTHOR
4/17/2013 6:40 PM delete

bestnya jijah.. :) mmg tak dapat printed scan eh?

Reply
avatar
4/17/2013 6:44 PM delete

songsang? cm adik hana la dlu.tapi adik hana kembar. scan songsang. hahaha ;) tapi alhamdulillah sihat je ;) semoga selamat ye .

Reply
avatar
Chic Na
AUTHOR
4/17/2013 9:21 PM delete

waaa dah 5 bulan baby. ;)

Reply
avatar
MarnieyZ
AUTHOR
4/18/2013 12:25 AM delete

wahhh, dah lima bulan. tak sangkakan :)

Reply
avatar
Isabel Diaz
AUTHOR
4/18/2013 5:52 AM delete

semoga bayi sihat selalu (^_^)

Reply
avatar
Nurul Husna
AUTHOR
4/18/2013 8:26 AM delete

baby malu2 lagi tu nak tunjuk gender dia..mcm baby husna mmg xtau malu, siap2 terkangkang tunjuk bebird dia..hahahaha

Reply
avatar
4/18/2013 1:44 PM delete

Mkn kurma byk2...kurma kaya dgn zat besi. Jambu batu pn ok.

Reply
avatar
aisya
AUTHOR
4/18/2013 9:50 PM delete

dah 5 bulan dah kak jijah kan.. sekejap je masa berlalu.. hehe

Reply
avatar
QasehnyaRania
AUTHOR
4/20/2013 9:46 PM delete

ala..ciksu yg baca ni pulak yg xcited dik :)

Reply
avatar
jaakechik
AUTHOR
4/21/2013 8:29 AM delete

kak jijiah, untuk naikkan HB tu cuba guna petua ni, kak jijah makan yogurt 2 bekas sehari mlm sebelum gi klinik yer... inysaALLAH berkesan. ~melalui pgalaman jaa laa. :) selamat mencuba.

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
4/22/2013 3:24 PM delete

@Shizan Syafik tak dapat pon.. kesiankan..huhu

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
4/22/2013 3:26 PM delete

@jaakechik tq jaa.. akak cuba amalkan.. nexweek ada appoitment lagi..malam tu mesti kena makan yogurt ni.. tq tau..

Reply
avatar


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!