Denggi Kini Di Kawasan Anda!

2:00:00 PM 10 Comments A+ a-


Hati-hati kawan-kawan..musim denggi sekarang ni..




jika ada sign & symptom better buat saringan.. tapi sekarang yang positive denggi pun ramai tanpa sign & symptoms sakit. itu lebih bahaya!


INFO yang perlu anda tahu :

1. DENGGI adalah pnyakit berjangkit bawaan VEKTOR berpunca dari VIRUS
2. VEKTOR bertanggungjawab adalah NYAMUK AEDES - Aedes aegypti dan Aedes albopictus
3. Nyamuk Aedes adalah DAY BITER - gigit waktu siang, waktu kemuncak adalah subuh dan maghrib.
4. Tempat pembiakan - di air tenang yang jernih - tempat berpotensi pam air tandas rosak, alas pasu bunga, gutter rumah, bekas2 air terbiar, longkang tidak mengalir...
5. Aedes aegypti suka berteduh/berehat di dalam rumah/premis (kawasan gelap : belakang langsir, sidai2 baju, almari etc), Aedes albopictus suka di kawasan luar.







Anda boleh menghapuskan kitaran hidup nyamuk Aedes!
Perangi Aedes!!
Perangi Denggi!!


All about Personal, Lifestyle, Beauty, Health and Parenting Blogger.
Product review, advertorial, 

contact:
Email: cikazizahmisi88@gmail.com

10 insan comel komen

Write insan comel komen
misz sheyla
AUTHOR
2/09/2015 2:35 PM delete

kt kawasan rumah kite pun ade 2 kes dah

Reply
avatar
eima
AUTHOR
2/09/2015 3:48 PM delete

takutkan ... tp unit kawalan vektor ni ...dulu aku buat aduan thru emel KKM ... lepas sebln lbh baru mai ... huhuhu sabo je .. time tu nyamuk eades yg kecik2 tu pun dah takde dah .. hahahhaa


Reply
avatar
Salma Tayo
AUTHOR
2/09/2015 4:26 PM delete

sekarang ni, kalau demam memang risau kena denggi.

Reply
avatar
ros_reeza
AUTHOR
2/09/2015 5:03 PM delete

memang berbahaya denggi ni Jijah.. kena hati-hati..

Reply
avatar
2/10/2015 4:52 PM delete

dulu ade jugak fogging bila ptg..skang ni dah xde pulak..perasan juga ade nyamuk siang² ni..memang kena ambil langkah berjaga² sekarang ni..denggi sangat bahaya

Reply
avatar
QasehnyaRania
AUTHOR
2/10/2015 11:54 PM delete

ciksu ckp takut risau sgt
tido dlm kelambu, tgk tivi diruang tamu pon guna kelambu..mmg x berani nk tinggalkan anak.
smga anak anal sntiasa dilindungiNya. antibodi dorng x sekuat org dewasa..
tmpatiksu pon byk nyamuk ..

Reply
avatar
Hamelia Hamid
AUTHOR
2/11/2015 7:46 AM delete

bahaya ni...adik pernah kena aritu..nasib baik lh ok...

Reply
avatar
2/11/2015 2:44 PM delete

kat kawasan sy ni da beberapa kali fogging...

Reply
avatar
Sya Nadia
AUTHOR
2/12/2015 11:43 AM delete

atakat ni x de fogging lagi..tp alhamdulillah, x de lagi dengar kes denggi..

Reply
avatar
ros_reeza
AUTHOR
2/14/2015 11:30 PM delete

Kawasan perumahan Ros, baru kena sembur minggu lepas Jijah

Reply
avatar


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!