Sunday, May 19, 2013

Baby Cot Atau Playpen??


Sepanjang pregnant ni kepala asyik fikir jer nak playpen ke baby cot? Kalau barang-barang baby yang lain boleh gagah lagi beli sikit-sikit.. Tapi sesetengah orang cakap macam membazir je beli baby cot ni.

Jijah dah pikir masa pantang je tidur dengan baby kat bawah kat rumah mak. nanti balik ke sabah mesti kena ada baby cot/ playpen ni.. biar dia berdikari.. lagipun memudahkan jijah buat kerja dan tak risau tinggal berdua dengan baby since suami selalu belayar..

Persoalannya sekarang mana sesuai baby cot atau playpen??




kalau baby cot selalunya di buat dari kayu.. lebih kukuh. kalau dapat baby besar takde lah risau patah kan. hehe tapi baby cot ni once dah pasang susah pula nak buka balik. tapi baby cot cantik walaupun agak mahal :p




untuk playpen pula senang nak bawa travel.. boleh buka pasang.. kalau suka boleh letak kat ruang tamu. 2 in 1 juga bila baby dah besar boleh dia main-main dan tinggalkan baby dalam tu. hahaha lagipun lebih murah dan harga mampu di miliki. dan biasanya materialnya kain jadi tak payah risau kalau baby terhantuk. hehe

emm tengok lah nak survey2 dulu kat mane yang ada jual then beli kat sini je.. takkan beli kat semenanjung bawa balik ke sabah.. jenuh tu nak bawa naik flight... muahahaha :p

which one haaa??




21 comments:

  1. terpulang pd jijah nk guna yg mana satu..
    err..akk ade baby coat tak pakai,beli dekat ikea damansara..
    baby pakai sebulan je masa dlm pantang..kalu akk jual kt jijah nak tak..

    ReplyDelete
  2. Akak cuma ada baby cot letak kat umah mak dan boleh lipat baby cot tu.. Playpen mmg Takdela.. Pregnant kali ni kalau balik umah sendiri pun takde kot nak beli tu semua.. Tapi Jijah ni anak first kan so survey la... Akak sbb dah ada dua anak so boleh minta diaorg nengok kan adik dia.. :-)

    ReplyDelete
  3. Salam kenal puan jijah..

    Jalan-jalan cuci mata :)

    Ok ni berdasarkan experience sy 2 anak ya.. saya rasa playpen better ko.. mungkin kita akan gunakan dlm 1 tahun yg pertama jek.. lepastu lebih mudah nak lipat n simpan balik.. kalo baby da besar n boleh duduk.. boleh cabut tmpt tido tu n letak toys.. senang sket nak ke toilet ke apa.. sah baby kat dlm tu jek :)

    sekadar pendapat :)
    jemput ke rumah sy

    http://www.thesuperstarmommy.com/

    ReplyDelete
  4. @fairus mohamad noor kalau akak kat sabah leh la jijah beli..hehe

    ReplyDelete
  5. @Nurulhuda Abdul Latip baby cot leh lipat jugak ker.. kalau ada leh beli jugak tu.. jijah nak yg memudahkan travel n senang nak bawak balik semenanjung-sabah nanti..

    ReplyDelete
  6. @afiza sharif yup sis.. tu yg jijah pikirkan..bila anak dah besar boleh dia main toys dalam tu... n bila xguna leh lipat dan simpan jer..

    ReplyDelete
  7. as-salam..ciksu rasa playpen lagi sesuai..

    ReplyDelete
  8. Jijah.. Kite pon pk cm jijah. Baby cot mmg kukuh tp keras. Berkenan jgk kt playpen tu. heee

    ReplyDelete
  9. @QasehnyaRania kan.. jijah pun rasa gitu..hee nanti nak servey2 la.

    ReplyDelete
  10. baby cot tu cantiknya. 4 in 1 lagi beli beli huhu

    tapi beli dua2 la u mcm best plak haha. i plak rambang mata :p

    ReplyDelete
  11. @cha tak leh beli dua2..xcukup bajet..hee

    ReplyDelete
  12. takde idea la nak syorkan..takde pengalaman..heiehie

    ReplyDelete
  13. aku tak de dedua .. bg aku tak perlu kot sbb baby bukannye nk dok dlm tu pun ...diorg nk bebas

    waktu 1-5 bulan letak je kat bwh .. dah besar sikit letak dlm walker time kite memasak ... mandi ... gitu la ...

    tp ikut lah jijah rasa nk beli beli je play pen tu ... boleh letak baby kat ruang tamu ... kli coat tu time tido je la

    ReplyDelete
  14. cucu2 nenek sy mmg takdenye nak pakai baby cot segala benda ni kak.. biar je kt bawah.. tp kena selalu pantau lah.. sekali sekala pantau jugak.. dh besar ckit boleh masukkan dlm walker plak.. =)

    ReplyDelete
  15. suke kayu sbb kukuh...klu playpen senang dan jimat.. :)

    ReplyDelete
  16. @aisya ok..akak tengok dulu macamner.. kalau ok baby tidoo bawah tidoo bawah jelah..hee

    ReplyDelete
  17. beli nanti je la kak oi..sebab baby kt ruma lama eca tu,dah 6bulan tdor kt bawah je..lasak kemain anak lelaki baru nak belajar mengiring..kang letak kat playpen ke babycoat ke,terhantuk sana sini lak..ummi dia masak,letak baby dlm stroller je.hahaha

    ReplyDelete
  18. @Eca Dwinky Asha akak nak beli pas habis pantang n time dah balik sabah..playpen jenis kain la eca.. xterhantuk sgt kot..

    ReplyDelete


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!