Bio Oil & Minyak Zaitun Sepanjang Kehamilan

4:04:00 PM 26 Comments A+ a-


Sejak perut membesar dan menegang ini... takut pula bila stretch mark muncul..
Eeee ngeri bila tengok perut camni tau... huuuu


sumber google


Jadi langkah terbaik awal-awal trimester ke-2 jijah guna dua produk ini...

Minyak Zaitun & Bio Oil

ala... actually benda dah ada.. macam minyak zaitun tu selalunya jijah guna kat rambut... wangi kan.. heee



Minyak Zaitun & Bio oil.



oh ya... dan bila mengandung ni... 
untuk bio oil tu selalu jijah guna kat perut, pinggang, peha.. sebab selalunya kat sini la yang selalu alami kesan regangan..
untuk minyak zaitun tu pula jijah sapu kat nipple.. sebab kadang-kadang macam keluar putih-putih susu. jadi kena lah bersihkan.. huhuhu lagipon sebagai persediaan elakkan dari nipple crack masa menyusu nanti..

sekarang juga perut makin gatal.. 
dah tahu dah kalau rasa gatal gatal tu pun tanda kulit mengalami regangan.. 
Paling penting elakkan dari menggaru.. sebab ia akan buat kesan regangan ini bertambah teruk..
tapi kadang kadang tak tahan garu je sikit-sikit.. hehe 

tapi Alhamdulilah setakat ni takde masalah lagi.. walaupun kadang-kadang perut ni rasa tegang semacam..
harap-harap ok lah selepas bersalin nanti :)


All about Personal, Lifestyle, Beauty, Health and Parenting Blogger.
Product review, advertorial, 

contact:
Email: cikazizahmisi88@gmail.com

26 insan comel komen

Write insan comel komen
5/14/2013 9:17 AM delete

eeh..igt perut jijah td..he3..tanda tu akn hilang pas bersalin..

Reply
avatar
Nurul Husna
AUTHOR
5/14/2013 9:18 AM delete

perut husna ni pun asek gatal je..kdg2 xtahan garu gak...dpt garu mmg sedap..setakat ni husna guna lotion baby je sapu kat perut

Reply
avatar
IntaNBerliaN
AUTHOR
5/14/2013 9:30 AM delete

Perut jijah kecik, insyaAllah xda strechmark.. ini mlalui pgalaman akak la.. walaupun anak dah 2, tp perut still cantik cantik cam dulu... ahhahahhaha...

akak xda strchmark kat perut, sampai nurse pun tegur... petuanya, akak xgaru.. kalau gatal, akak just usap2 je bahagian tu... minyak2 ni semua, akak xguna sbb mls.. hihii

Reply
avatar
JunAina
AUTHOR
5/14/2013 9:50 AM delete

Itulah pengorbanan nak jadi mak. Akak dulu2 kalau gatal usap2 je perut tu tp kadang2 dalam tido sedap jerk kruk-kruk garu...hehehee...

Reply
avatar
puan.mila
AUTHOR
5/14/2013 10:17 AM delete

entri kita sama la, entri time preggy dulu..mnyk y guna pun sama :-)

Reply
avatar
tenku butang
AUTHOR
5/14/2013 12:33 PM delete

bestnya dapat merasai simpstom bakal ibu.. =)

Reply
avatar
MaYa MustWany
AUTHOR
5/14/2013 1:12 PM delete

woo menakutkan..jijah ltak bawah pic tuh,pic contoh.kang mereka ingt prut jijah.hahaha.

tpi bio oil tuh mmg elok pun jijah..parut chckn pox kat muka banyak ilang guna ni..

Reply
avatar
QasehnyaRania
AUTHOR
5/14/2013 2:16 PM delete

as-salam :)
cmna hari ni.. mama n baby sihat :)

a`aa, kan dulu masa kat ofis lama, kak2 senior slalu bagi petua..

ciksu pon kena beringat ni.. time garu mmg sodap kan.. nnti bila parut tu yg tak cantik... huhu

Reply
avatar
Cik Puan Rara
AUTHOR
5/14/2013 4:01 PM delete

akk dulu xde sgt stretch mark.hee nasib lah.kaki ke ada sikit.

Reply
avatar
mOoN
AUTHOR
5/14/2013 5:09 PM delete

sy pun guna bio oil masa peknen baby 1st dulu and skang pun for my 2nd still guna jugak.. :)

Reply
avatar
combi
AUTHOR
5/14/2013 5:31 PM delete

erk..ngeri jgk ygk pic tu .. huhu

Reply
avatar
aisya
AUTHOR
5/14/2013 6:31 PM delete

ooo, mcm tu ye? hehe

Reply
avatar
Miss Tasantek
AUTHOR
5/14/2013 6:34 PM delete

jijah..sha dulu sampai kandungan 8 bulan tade strecht mark..tapi bila kandungan dah enggaged, memang dasyat strecht mark tu menyerang.
tak tahan jijah. gatal die subhanallah...bio oil tu dah berbotol abis tak lut juga. hahaha...sebab sha orang kecik, kulit jenis nipis ..mengandung 3 bulan pon dah nampak perut so bila mengandung cukup 9 bulan memang perut berkilat macam belon...

tapi takpe lah kan. ini kenangan....ini lah tanda kebesaran Nya :)

Reply
avatar
ayeen luvlie
AUTHOR
5/14/2013 7:06 PM delete

Ohyeke jangan garu??ok nanti i pregnant i keep tat in mind!=_=

Reply
avatar
5/14/2013 9:34 PM delete

time pregnant pun wajib jaga badan juga ke? Waa...susahnya...=_="...imantizz x sabar nak tengok baby kak jiejah..mesti cute macam mama baby..hehehe

Reply
avatar
Isabel Diaz
AUTHOR
5/15/2013 4:25 AM delete

Buruknye ngupe perut.. Kena pakai nie kalau mengandung nanti..

Reply
avatar
cik chinta
AUTHOR
5/15/2013 8:29 AM delete

rjin2 sapu, mmg elok

Reply
avatar
5/15/2013 2:29 PM delete

skrg ni sy pun dah start pakai sapu dkat perut.dah masuk 5bulan stretch mark belum lagi ada.cuma kekadang timbul gatal2 tangan mesti nak menggaru lagi.minyak zaitun itu memang elok letak dkt puting payudara.nanti xdelah kita rasa pedih time menyusukan anak.kita cuba yang sebaik mungkin utk anak kita kan.hehehehehe

Reply
avatar
jaakechik
AUTHOR
5/15/2013 11:37 PM delete

elok sapu minyak baby oil/zaitun kat perut masa mengandung utk elakkan perut gatal dan pecah2... nanti kalau pecah, sakit tau nak bertungku....heeeee!

Reply
avatar
jaakechik
AUTHOR
5/15/2013 11:37 PM delete

elok sapu minyak baby oil/zaitun kat perut masa mengandung utk elakkan perut gatal dan pecah2... nanti kalau pecah, sakit tau nak bertungku....heeeee!

Reply
avatar
cik didiey
AUTHOR
5/16/2013 11:55 AM delete

sy suka pegang perut kakak ipar sy. baby gerak2..hihi

Reply
avatar
5/22/2013 8:32 PM delete

yg olive oil nak minum tu,ada jual kat wisma muis...kot2 ble naikkan HB akak tu.hehehe :)

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
5/22/2013 9:43 PM delete

@Eca Dwinky Asha ada yg boleh di minum ke..wahhh

Reply
avatar
10/14/2014 2:44 PM delete

Good info, adn thank you. Memang cari cara camne elak nipple crack

Reply
avatar


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!