Ujian Saringan HIV Dah Buat!

8:00:00 PM 18 Comments A+ a-


Assalamualaikum.. 

9 days to go~~


Selepas daku dah siap siapkan semua legal dokumen pernikahan itu. Kini prosedur kedua terpenting daku jalani. Setiap pasangan yang ingin berkahwin memang kena amik ujian HIV ni. Kot kot laki korang penagih dadah ,aids,HIV dan lain-lain naya je. Mintak2 di jauhkan lah yer Nauzubilah~~ 

Oh ya ada kata borang ujian HIV ni boleh dapat kat jabatan agama islam tempat masing masing kan. Kalau tak de kena download pulak. Macam leceh je kan. Tapi berlainan dengan tempat daku, terus pergi kat klinik kesihatan kat sana baru la kena isi borang semua. tak kena bayar pon. ^^




Langkah pertama 

Daku jalani ujian ni kat Klinik Kesihatan Port Dickson. Dekat je pon. Hehe Semasa kat klinik pergi kaunter buat pendaftaran dan cakap nak buat ujian HIV untuk nikah. Dia bagi nombor dan kad kuning OPC, kemudian pergi bilik rawatan. 

Langkah kedua 




Sampai bilik rawatan bagi kad kuning tu pada staffnurse dan cakap nak buat ujian HIV nikah. Then dia bagi dua borang untuk di isi. Kat sini kebetulan jumpa pula staffnurse sama kursus dengan daku. Ape lagi kecoh la daku nak tanya macam macam. Kahkahkah~~ 

Selesai isi borang, then amik sikit darah kat hujung jari. Mula mula die suruh cucuk sendiri tapi daku ni tak leh cucuk sendiri daku jadi takut woo~~ orang cucuk xpe daku cucuk orang pon lagi xpe. Hahaha :p 

Amik sikit kat hujung jari je. Pastu mulut becok tanya la pasal test kit tu. Macamner nak tahu HIV positif o tak. Ok meh daku sempat nak jadi misi kat korang pulak. Ada dua line. Line pertama huruf T line kedua huruf C. Darah yang kita cucuk tadi akan lalu laluan line tu. Bila darah berhenti kat huruf T maknanya korang ada HIV(reactive/positive HIV) dan satu surat akan di berikan pada korang. Boleh baca kat entry prosedur ujian saringan HIV jika positif HIV. Tetapi jika darah laju je ke arah C dan korang selamat bebas dari HIV (non reactive). 

Langkah ketiga 

Alhamdulilah test darah ke line C. 

keputusan ujian HIV : non reactive

Langkah ke empat 

Selesai ujian HIV non reactive staffnurse tu suruh pergi jumpa doctor ikut nombor tadi. Tunggu ada lebih kurang setengah jam gak la. Tak la lama sangat tapi kalau lama pon daku ni tersangat paham dengan situasi klinik kerajaan. xkesah punya. Hehe jumpa doctor then doctor sign borang tu. Pergi balik bilik rawatan tadi pastu salinan borang ujian dorang akan bagi kat kita untuk di beri kepada jabatan agama islam. 



Siap! Alhamdulilah semuanya ok. Lega satu legal dokumen dah siap! weee~~



All about Personal, Lifestyle, Beauty, Health and Parenting Blogger.
Product review, advertorial, 

contact:
Email: cikazizahmisi88@gmail.com

18 insan comel komen

Write insan comel komen
12/02/2011 9:08 AM delete

alhmdulillah..sttle stu perkara..

Reply
avatar
Azzah
AUTHOR
12/02/2011 9:12 AM delete

sekejap je kan kalau tak ada apa2 tapi nak nunggu doc sign tu yg lama..

Reply
avatar
azam
AUTHOR
12/02/2011 9:16 AM delete

alhamdulillah...sihat² hendaknya dan jauhkan dari HIV dan AIDS

penting ni

Reply
avatar
K.I.N.A
AUTHOR
12/02/2011 9:17 AM delete

Masa amik ujian HIV dulu pun nervous..Yela, HIV kot..bila dah settle misi tu tak bgtau pun..tp kitorng gi belek2 sendiri ok tak reactive..haha..

Reply
avatar
Syuxer
AUTHOR
12/02/2011 9:34 AM delete

mesti kecoh punya kalau darah tu lepak kat line T hehe..tak pun pengsan tak sangka..

apapun test HIV ni bagus untuk elakkan penyebaran virus yang berbahaya kepada pasangan dan anak yang bakal dilahirkan

Reply
avatar
12/02/2011 10:57 AM delete

dah lepas dah cik jijah dari ujian saringan..hehe. semoga dipermudahkan urusan yang lain jugak.

Reply
avatar
12/02/2011 12:25 PM delete

alhamdulillah dah settle lagi satu dokumen..

Reply
avatar
Cik Azizah
AUTHOR
12/02/2011 5:03 PM delete

Alhamdulilah dah settle 1 legal dokumen. maceh doakan jijah :)

Reply
avatar
blogtilldrop
AUTHOR
12/02/2011 8:31 PM delete

huh..selesai dan tentu happy

Reply
avatar
Wanie
AUTHOR
12/02/2011 8:54 PM delete

alhamdulillah, dah setel ujian HIV..mesti cuak jugak mase tunggu result tu kan..hihi

Reply
avatar
Cik Azizah
AUTHOR
12/02/2011 9:54 PM delete

@cik najihah ngehngehngeh kawen bulan 2 2012 nanti :)

Reply
avatar
Cik Azizah
AUTHOR
12/02/2011 9:55 PM delete

@Wanie cuak tau. dah la keje jijah ni terdedah dengan hiv,aids ni. takut kalau positif hiv. Alhamdulilah selamat takde. :)

Reply
avatar
MaYa MustWany
AUTHOR
12/02/2011 10:26 PM delete

allhamdullilah.benda nak buat baik,insyaallah xde pe2 buruk berlaku.amin

Reply
avatar
12/02/2011 11:16 PM delete

dni pun dah setel :D

Reply
avatar
12/03/2011 2:42 AM delete

suspen jaa tggu result cmni kn, huh...

Reply
avatar
kelvin
AUTHOR
4/09/2013 11:05 PM delete

Kalau nak tau result HIV cepat, boleh beli HIV Test Kit dari www.hivtest.com.my. Result dalam 5 min sahaja.

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
4/10/2013 3:32 PM delete

@kelvin tq info.. hehe lagipon nak guna kejap je untuk kawen.. pastu xguna dah..hee

Reply
avatar


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!