11.12.11 Majlis Pertunangan dan Akad Nikah

8:00:00 PM 52 Comments A+ a-


Assalamualaikum..


Plan bertunang dan bernikah pada hari yang sama memang dah lama di rancang oleh jijah sekeluarga. ramai yang kata macam tak caya je nak nikah terus. jijah tak nak buat majlis bertunang awal di sebabkan kami pon ada komitmen masing-masing. lagipon kami dah lama berkawan baik tunang dan nikah terus aje.


walaupon ada yang tak setuju dan mungkin yang kecik hati sebab jijah tak invite. jijah minta maaf. macam dalam entry Rombak Majlis Pertunangan lepas jijah ada cakap :-

1] soal bertunang pada hari pernikahan ni di sebabkan kesibukan abg navy pada tahun depan 2012. dan kebetulan pada tarikh ni dia bercuti selama 2 minggu maka kami bersepakat untuk langsungkan terus majlis pertunangan dan pernikahan pada hari yang sama. yang penting nikah kan. -_-'

2] jijah tidak sempat untuk merancang sebuah majlis yang besar kerana majlis tunang dan nikah dirancang dua bulan yang lepas. Jadi, jijah perlukan masa untuk majlis resepsi


Alhamdulilah semuanya berjalan dengan lancar walaupon ada sedikit kelam kabut. hehe apa tak nya pihak lelaki janji 12.30petang sampai rumah untuk upacara pertunangan. last-last ada yang sedaranya sesat la tu yang pas zuhur jadi majlis pertunangan. hahaha


Bertunang


Jam 1.15pm sesi pertunangan..ingatkan mak mertua yang sarungkan cincin merisik dan bertunang rupanya nenek asben yang sarungkan. sarungkan cincin ini di lakukan atas pelamin indah. ekeke :p



maaf blur..jijah guna camera version dulu  k. OP tak siapkan lagi gambar nya. huhuhuhu


Akad nikah


Akad nikah yang sepatutnya berlangsung di dalam rumah jijah bertukar sebaliknya apabila tok imam selepas solat zohor dah siap tunggu di surau di hadapan rumah jijah untuk upacara akad nikah. nak buat macamner ikutlah kehendak tok imam. hahaha tapi ok gak sebab kawasan surau tu besar. semua orang boleh tengok. :)



dengan adik sebelum di ijabkabulkan.

*gambar asben masa akad nikah tak de. OP tak kasi lagi. huhuhu nanti dah dapat jijah upload k ^^*


Alhamdulilah jam 2 petang jijah sah bergelar isteri kepada abg navy. muka abg navy serius giler tau. memang patutlah askar ni tegas je. hahaha tah tah gabra,cuak berdebar kot time tu..gagagaga~~


nasib jijah takde baca taklik. just tandatangan borang nikah tu saja. fuh selamat. kalau tak memang banjir la surau tu dek air mata jijah ni jer. jijah kan cembeng. hahahaha


selesai akadnikah ni di surau. abg navy solat sunat syukur dan terus ke rumah untuk upacara pembatalan air sembahyang. 




penyerahan mas kahwin RM200 tunai



pembatalan air sembahyang asben sarungkan gelang kahwin




cium tangan suami. syurga di telapak kaki suami kan lepas ni. :)




sarungkan cincin pernikahan buat suami.



Semoga menjadi suami isteri yang di berkati Allah. amin


Majlis jijah sederhana. dekor hiasan pon semuanya simple. Bila majlis akad nikah berjalan seperti di harapkan rasa macam mimpi kami sudah berkahwin. Alhamdulilah lega perkara wajib dah selesai. tinggal majlis kenduri bulan feb 2012 nanti.


sory gambar dari camera version. OP tak siapkan album dan gambar-gambar nya. mahu dekat sebulan baru siap. huhuhuhu -_-"




All about Personal, Lifestyle, Beauty, Health and Parenting Blogger.
Product review, advertorial, 

contact:
Email: cikazizahmisi88@gmail.com

52 insan comel komen

Write insan comel komen
azam
AUTHOR
12/19/2011 9:12 AM delete

:) nice.....tahniah kali ke tak tau berapa kali dah,...hehehe

Reply
avatar
::CIK LYNN::
AUTHOR
12/19/2011 9:17 AM delete

tnhiah jijah...
sronok plak tgk org kwin...hehe

Reply
avatar
12/19/2011 9:28 AM delete

alhmadulillah..settle dah bab nikah..thniah yunk!!

Reply
avatar
mizzkechique
AUTHOR
12/19/2011 9:56 AM delete

xpela..jimat dh kt situ..

Reply
avatar
cik faten
AUTHOR
12/19/2011 10:13 AM delete

tahniah kak jijah.... semoga bahagia sehingga ke akhir hayat... :)

Reply
avatar
Cikgu Jaja™
AUTHOR
12/19/2011 11:14 AM delete

tahniah ...

jaja rasa kali n dh 18 kali ucap tahniah kt jijahhh..hahaha

Reply
avatar
K.I.N.A
AUTHOR
12/19/2011 11:19 AM delete

Alhamdulillah, dah selesai..tahniah buat jijah & suami..

Reply
avatar
IntaNBerliaN
AUTHOR
12/19/2011 11:26 AM delete

macamana life dah jadi is3 org ni.. :-)

Reply
avatar
12/19/2011 11:56 AM delete

semoga jodoh sampai ke akhir usia. ^__^

Reply
avatar
12/19/2011 11:59 AM delete

wah jijah dah slamat mendirikan masjid ngan en.navy kamu ya..congrates ye... maknenye tahun depan ye majlisnya... =)

Reply
avatar
dhiera
AUTHOR
12/19/2011 12:39 PM delete

seronok nya jijah~ dah lepas dua2 sekali ngap..

Reply
avatar
nadya
AUTHOR
12/19/2011 12:40 PM delete

nak buat mcm jijah la, tunang n akad nikah hari yg sama..

jimat belanja..

Reply
avatar
Cik SaL
AUTHOR
12/19/2011 12:40 PM delete

kite terharu la cik jijah...

Reply
avatar
WaTy
AUTHOR
12/19/2011 12:44 PM delete

Congrats jijah~~ sweet. Semoga berbahagia sampai syurga :)

Reply
avatar
mOoN
AUTHOR
12/19/2011 1:17 PM delete

alhamdulillah.. selamat melangkah ke alam rumahtangga.. :)

Reply
avatar
nasha sanza
AUTHOR
12/19/2011 1:34 PM delete

memang cantik..sweet and romantik yang last2 pic...

Reply
avatar
12/19/2011 2:01 PM delete

congrate again sayang...jijah yang gojes!zul yang kacak...sangat happy tau tengok gambar jijah ni..waaa...seyes teruja nak kawen ^___^

Reply
avatar
Cik tikah
AUTHOR
12/19/2011 2:19 PM delete

suka tgok pelamin. cantik!

Reply
avatar
Cik Azizah
AUTHOR
12/19/2011 3:03 PM delete

@IntaNBerliaN sonok...tapi sempat seminggu je serumah dengan die kak..sekarang die dah balik pangkalan...huhuhu

Reply
avatar
Cik Azizah
AUTHOR
12/19/2011 3:04 PM delete

@Azhafizah[フィザ] cepat2 suruh MR A masuk meminang cepat...hahaha seronok!!

Reply
avatar
Suria
AUTHOR
12/19/2011 3:13 PM delete

tahniah..!!
xpe, sederhana tu lebih afdal kan..
alhamdulillah.. :)

Reply
avatar
Cik Nurul
AUTHOR
12/19/2011 3:31 PM delete

tahniah Cik jijah! sweet kapel ever! ^^

Reply
avatar
12/19/2011 3:43 PM delete

wahhh,
pengantin baru rupenye.

Tahniah, moge bekekalan hingga ke akhir hayat, aminnn.

Reply
avatar
cik najihah
AUTHOR
12/19/2011 7:17 PM delete

mcm x cye da ade asben ngee

Reply
avatar
12/19/2011 8:25 PM delete

cantik pic nikah ..simple la ok kan ;p

Reply
avatar
cik Es ღ
AUTHOR
12/19/2011 8:45 PM delete

semoga berbahagia sentiasa hendaknya :)

Reply
avatar
Wanie
AUTHOR
12/19/2011 9:54 PM delete

tunang sebelum zohor, lepas zohor dah nikah?hehe..sbnarnye klu terus nikah je xleh ke?huhu..ke memang kena nikah dulu?

suka tengok gambar korang <-- mcm dah penah gtau kan..hehe

biar simple n sederhana jijah, janji bahagia..tak perlu membazir..nanti nak tau bajet jijah untuk majlis ni eh :)

*sape OP?

Reply
avatar
Khairil
AUTHOR
12/19/2011 9:54 PM delete

alhamdulillah selamat juga diijabkabulkan...

Reply
avatar
MaYa MustWany
AUTHOR
12/19/2011 9:59 PM delete

ohh ye,masa akad nikah,hubby jijah berapa kali lafaz?skli je kan?

Reply
avatar
cik panadol
AUTHOR
12/19/2011 10:09 PM delete

tahniah ye puan jijah...moga rumah tangga yang di bina kekal ke akhir hayat dan di berkati Allah....

Reply
avatar
Cik Azizah
AUTHOR
12/19/2011 10:57 PM delete

@cik najihah macam tak caya je dah kawen..hehe

Reply
avatar
Cik Azizah
AUTHOR
12/19/2011 11:02 PM delete

@Wanie boleh je terus nikah. tapi mak nak ikut adat gak tunang even nikah lepas tu..

OP=official photographer-FB semiphotographer

andaman+OP=rm2000
makanan+katering=rm2000
khemah dll =rm500
total=lebih kurang rm5000 gak la..huhuhu

tp bajet cmni lebih kurang kalau buat tunang gak..

Reply
avatar
Cik Azizah
AUTHOR
12/19/2011 11:03 PM delete

@cik panadol Amin ya rabbal alamin..maceh syg~~

Reply
avatar
Saddila
AUTHOR
12/20/2011 12:01 AM delete

kakak jijah . sweet nya . tahniah kak . semoga berkekalan :)) amin .

Reply
avatar
thomas
AUTHOR
12/20/2011 12:27 AM delete

Tahniah,lovely couple.

Reply
avatar
12/20/2011 3:45 AM delete

congratz.. sah sdah korang ^^

Reply
avatar
dilla nadila
AUTHOR
12/20/2011 8:35 AM delete

tahniah jijah..cantik, sweet..jeles~ hehe

Reply
avatar
Juliet_iRa~"
AUTHOR
12/20/2011 4:43 PM delete

tahniah jijah!

suci lagi murni heee..

:)

Reply
avatar
Myra Anne
AUTHOR
12/22/2011 12:13 AM delete

santek baju!!! tempah or sewa je? sebab kte nk beli kain untuk wat baju nikah tapi xtau bajet kain nk bli..

Reply
avatar
Cik Azizah
AUTHOR
12/22/2011 7:47 AM delete

@Myra Anne jijah sewa je gan mak andam yunk...beli kain yg ada jual sepasang kat jakel,casamoda tu yunk.. pastu anta jahit..

Reply
avatar
misz eyza
AUTHOR
12/25/2011 4:44 PM delete

congratz my sis. semoga kekal hingga akhir hayat (^_^)V

Reply
avatar
misse nadh
AUTHOR
1/07/2012 3:53 PM delete

tahniah sis jijah. semoga cepat cepat timang cahaya mata :)

Reply
avatar
Cik Azizah
AUTHOR
1/07/2012 4:29 PM delete

@misse nadhAmin..doakan akak dpt anak cepat2..insyaAllah

Reply
avatar
Syieda™
AUTHOR
1/11/2012 11:53 AM delete

tahniah jijah...=.=

Reply
avatar
Cik Azizah
AUTHOR
1/11/2012 12:07 PM delete

@Syieda™ hehe maceh syg~~ muaaaaahh muaahhh..

Reply
avatar
ietrahshahira
AUTHOR
5/05/2012 12:09 PM delete

sweet sweet sweet. tahniah kak!
semoga cepat dapat baby.
hehe ;)

Reply
avatar


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!