Ambil Darah Dua Minggu Sekali

8:00:00 AM 10 Comments A+ a-


Dari mengandungkan abglong hakimi lagi. Hb mama tak pandai naik sampai 11.. duk maintain 10 gitu je. 

Bila adikbaby pula.. pun sama.. alahaiii nakk..!!
sepanjang mengandungkan adikbaby hemoglobin/darah merah mama:

10weeks = 11gm
13weeks = 11gm
17weeks = 10.9gm
20weeks = 10.8gm
22weeks = 10.9gm
24weeks = 10.4gm
27weeks = 11gm


Tu pun dah banyak kali episod hampir pitam masa bekerja. kawan tegur muka kuning pucat! Dah tu terpaksa lah checkup dua minggu sekali sebab hb low. Sobb~ tiap-tiap dua minggu ambil darah masa checkup.. psstt!! lali dah tangan ni dengan jarum jemarum! nasib la jenis urat senang timbul.. huhuhu! tu pun bengkak dah...

Macam-macam makan makanan dah.. vitamin 3 serangkai, vitalea shaklee, hati ayam, bayam, jambu batu, buah delima, kerang. result masih sama..

Doktor bekalkan ubat IBERET dah cukup kuat tu..n ada appointment dengan Dietation pun dah pergi.. result masih juga sama... emmm -__ -

Dan ada juga yang suggest cek darah thalasemia. sebab bila ada thalasemia zat besi tak boleh nak serap dalam badan. so kita tunggu la result darah 2 minggu lagi.. emm


sekejap je dah 7 bulan mengandung!

Posted via Blogaway




All about Personal, Lifestyle, Beauty, Health and Parenting Blogger.
Product review, advertorial, 

contact:
Email: cikazizahmisi88@gmail.com

10 insan comel komen

Write insan comel komen
Rizziela
AUTHOR
11/05/2015 9:18 AM delete

semoga segalanya dipermudahkan.. ujian waktu mengandung kan :D

Reply
avatar
Athirah Zain
AUTHOR
11/05/2015 9:52 AM delete

level Hg kita sama akak,,haha...
apapun, jaga kesihatan lek lok,,hehe

Reply
avatar
eima
AUTHOR
11/05/2015 9:56 AM delete

jgn minum teh langsung ... cuba mkn vitalea ngan vitac serentak ye .....

Reply
avatar
adianiez AIDA
AUTHOR
11/05/2015 1:12 PM delete

hB aida pernah sampai 7.
masa tu pregnen sape aida x ingat.
sebab ketiga-tiga anak memang hB aida rekod buruk!
doktor sampai nak masukkan ward!
aida x nak.
aida janji akan makan ubat :) ha ha ha...
sib baik next cek up naik la 8 ke 9, tak ingat.
tapi naik la :)

Reply
avatar
CaHaYaHaTi
AUTHOR
11/06/2015 9:05 AM delete

dh 7 bln dh.. huuu dup dap dup dap.. semoga selamat semuanya jiejah

Reply
avatar
11/06/2015 11:35 AM delete

harap2 selamat semuanya jijah ;-)

Reply
avatar
Sya Nadia
AUTHOR
11/06/2015 3:09 PM delete

kan... sekejap je dah 7 bulan ye.. sya pun dah 5 bulan.. rasa macam baru je dapat tau pregnant..hehe.. harap jijah ok je la ye.. macam sepupu sya hb dia rendah sebab dia mmg ada thalesimia..

Reply
avatar
Murni Alysa
AUTHOR
11/06/2015 5:18 PM delete

Owh, Murni haritu makan Iberet folic ok dah..tapi kena gastrik pulak sebab dlm iberet tu VitC dia tinggi. Vit C kena tinggi laa sebab iron dlm iberet tu pon kuat..nanti xpasal2 sembelit pilak..huhuhu

Reply
avatar
QasehnyaRania
AUTHOR
11/08/2015 3:35 PM delete

alahai..semoga dipermudahkan
cer jijah cuba pati delima gulsan. mana tau serasi

Reply
avatar
11/08/2015 11:44 PM delete

2 bulan je lagi nak delivered kan..semoga dipermudahkan :)

Reply
avatar


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!