Resepi Donut Gebu Gebas

6:00:00 PM 12 Comments A+ a-


Tak tahu kenapa.. suka betul makan manis-manis sekarang..Mengidam pula nak makan donut! bila beli tak rasa feel pula.. siap save gambar dari group masakan di Fb. tunggu nak buat je.. bila datang kerajinan dan adikbaby nak saaaaangat makan.. terpaksa la buat juga...bertuah betul adikbaby dalam perut mama ni tau!




walaupun rupa mu tidak ku kenang tapi tahap ke gebu gebass memang terbaik lah!


Resepi Donut Gebu

3 cawan tepung gandum
2 sudu marjerin
1 sudu baking powder
sedikit garam

(semua satukan dalam bekas)

11 gram yis
2 sudu gula
1 1/2 air suam

(satukan dalam jug, biar berbuih)

-Masukkan bahan yis ke dalam adunan tepung
-Uli sampai jadi doh sampai dah tak melekat kat jari
-Biarkan kembang seketika, kemudian tumbuk tumbuh doh bagi buang udara dalam doh
-Bentukkan donat, biar kembang lagi 10-15minit
-Siap untuk di goreng






Alhamdulillah...nikmatnya buat sendiri! cukup dah tu saja. dah tak rasa teringinkan donut lagi ... hahahaha


eh! korang minum apa petang-petang gini??


Posted via Blogaway



All about Personal, Lifestyle, Beauty, Health and Parenting Blogger.
Product review, advertorial, 

contact:
Email: cikazizahmisi88@gmail.com

12 insan comel komen

Write insan comel komen
Murni Alysa
AUTHOR
11/11/2015 6:38 PM delete

betul tu kalau buat sendiri memang best..

Reply
avatar
Anis Najwa
AUTHOR
11/11/2015 6:39 PM delete

Blogwalking sini ;) perghh melelehhhhh tgk.. ermmm

Reply
avatar
Sya Nadia
AUTHOR
11/12/2015 1:24 AM delete

sya pun nak buat donat jugak jijah... nanti kita nak juga tempek gambar kat blog...tp bila tu x tau..kikiki...ada masa lagi....

Reply
avatar
InaYusoff
AUTHOR
11/12/2015 7:41 AM delete

waa..

sedapnye la hai..
dah lame tka buat donat..
sebab sokmo tak menjadi..
hahah..

Reply
avatar
Rizziela
AUTHOR
11/12/2015 9:18 AM delete

Kegemaran anak2 sy ni.. baru buat cuti Depavali baru ni.. Licin

Reply
avatar
11/12/2015 9:26 AM delete

kenapalah yui xrjin..huhuh

Reply
avatar
11/12/2015 11:02 AM delete

best nyerrrr kalau dpt yg panas2 tuuuuuu

Reply
avatar
adianiez AIDA
AUTHOR
11/12/2015 4:09 PM delete

hadoi la jijah...
laparrrrr...
kebetulan tghari td x sempat makan :(

Reply
avatar
11/14/2015 1:22 AM delete

puas hati kan buat sendiri..alhamdulillah rezeki baby tu

Reply
avatar
Ana Fatihah
AUTHOR
11/16/2015 1:52 PM delete

Dah lama sangaaaaat tak buat kuih tradisional sebab dah addicted dgn kek skarang ni. Hehe :P

Reply
avatar
sya mimie
AUTHOR
12/15/2015 8:47 AM delete

Dh lma x mkn donut. Nk buat blm rjin.

Reply
avatar


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!