Pop up Comment vs Word Verification

12:00:00 PM 28 Comments A+ a-


Assalamualaikum hai kalian...


entry ni di panggil atas tunjuk ajar dari my sifu cikgu wancikgumuzik *bape banyak cikgu daa* hehe.




sebenarnya kebanyakan blogger lain kurang mengetahui kegunaan Pop up comment ni. mereka lebih suka letak kotak komen tu di bawah post entry. benda ni kadang-kadang agak menyusahkan si pembaca dan seterusnya meninggalkan komentar. tapi tak salahkan kepada mereka juga. kerana apabila kita bina sesuatu blog ia memang wujud secara automatik.




dalam reramai follower jijah pon. masih ada yang menggunakan Word Verification ini. emm agak leceh nak hantar komen tapi bagi jijah, jijah ni on je. tak pernah nak bising. baca dan hantar je komen.




cuma kat sini jijah nak syer lah untuk kegunaan kita bersama.




ni contoh Pop up Comment bersama Word Verification








mesti ramai yang guna macam ni kan. hehe bila nak komen sesuatu blog. akan keluar kotak kecik dan bersama word captcha bagai ni.


so macammana nak buang word verification bagai ni. 


1/ Kalian buka DASHBOARD kalian then pergi kat SETTINGS






2/ Bila kat SETTINGS pilih COMMENTS dan terus scrool ke bawah





3/ Nampak COMMENT FORM PLACEMENT. sila TICK kat POP UP WINDOW. so dah siap pop up comment. maknanya bila kalian nak post komen. akan keluar kotak kecik untuk komen.




4/ Kemudian kalian scrool ke bawah lagi akan jumpa SHOW WORD VERIFICATION FOR COMMENTS kan. so kalian TICK kat NO macam gambar kat bawah ni. so pasni takde lagi captcha bagai bila kalian nak balas komen tu.





5/ Dan akhir sekali SAVE SETTINGS lah kerja kalian di atas tu.





dan kalian akan nampak perubahannya. hehe selamat mencuba..happy berblogging semua..baru mudah nak tinggalkan jejak. peaceeee :P



All about Personal, Lifestyle, Beauty, Health and Parenting Blogger.
Product review, advertorial, 

contact:
Email: cikazizahmisi88@gmail.com

28 insan comel komen

Write insan comel komen
7/20/2011 12:12 PM delete

pop up comment ni penting sgt kan cik jijah..huhu..Eza x suka word verification, huhu. membantutkan rasa nak comment..

Reply
avatar
Elie Lily
AUTHOR
7/20/2011 12:36 PM delete

elie tak suka buat word verification!! stress je rasa! T_T

Reply
avatar
7/20/2011 12:44 PM delete

mmg ramai guna cmni..

tp lau mmg nk komen,apa pon kt sggup..heheh..

Reply
avatar
7/20/2011 12:44 PM delete

tuto yang bagus nie .

thanks ya :)

Reply
avatar
= d =
AUTHOR
7/20/2011 12:51 PM delete

betul tu..
pop up comment lagi senang..
:)

Reply
avatar
cik najihah
AUTHOR
7/20/2011 1:01 PM delete

agak x suke gak word verification bagai ni..kekadang datang malas tu pangkah terus huhuhu

Reply
avatar
ArulchelseA
AUTHOR
7/20/2011 1:35 PM delete

bgus la jijah ni...ada word tu pun ttp komen tk penah nk bising2..bgus..ni suka kwn ni.. jom pecut sama2...kih kih kih

Reply
avatar
7/20/2011 1:59 PM delete

wahhhhh..!! namaku disebut..!! patut pon tersedak2 tadi..

tahniah kerana anda dh syer ngan kawan2 anda... hhehehehhee...

perkataan KOMENTAR dengan KALIAN tuhh sekali mcm bahasa indon daa.. kih kih kih..

Reply
avatar
WuMing
AUTHOR
7/20/2011 2:23 PM delete

Dulu WuMing pun tak buat Pop up comment... Selepas ditegur oleh Cik Suha.. baru ubah...

Reply
avatar
Terbelog
AUTHOR
7/20/2011 3:08 PM delete

kalo sume buat camne best kan :)

Reply
avatar
7/20/2011 3:33 PM delete

tak suka word verification gak. tapi sebenarnya word verification ni penting untuk mengelakkan spam. anyway, entry ni memang betul-betul wordless wednesday.

Hoodie Dress Is So Gorgeous !
Oh, Lelakimu Istimewa

Reply
avatar
Pojiekyra
AUTHOR
7/20/2011 5:23 PM delete

mmg nice jijah..kyra pon byk kli jumpa nie..seriously line y k.o u kyra amt pyah nk komen :))






p/s : bila cik jijah nk kawen nie :D

Reply
avatar
Khairil
AUTHOR
7/20/2011 8:39 PM delete

kdg2 kena type 2~3 kali word verification sebab slaha key-in...huhu

Reply
avatar
7/20/2011 10:51 PM delete

x brapa gemar word veri ni, huh...

Reply
avatar
Cik Azizah
AUTHOR
7/20/2011 10:53 PM delete

@eza: penting sgt kalau nak org komen entry kita..

@elie; hehe xmo stress2..pangkah je kalau tak nak..wee~~

@nuyui;yup.sbb nak komen punya pasal.jijah snggup je..hehe

@ini belog saya; maceh dear..

@=d= sgt menyenangkan..hehe

@cik najihah; nakalnya terus pangkah. haha

@arulchelsea; bagus kan..jom kita kawan sama2..ngee~~

@wan cikgu;haha perkataan tu dah biasa lah cikgu..huhuhu

@wuming; nmpk perubahan kan lebih buat pop up komen

@terbelog; kalau semua buat sng kita nak komen kan..

@miss y; ala kalau spam tu tak lah approve publish.kihkih

@pojiekyra; aik asal tiba2 kata nak kawen ni?? hehe thun sepan InsyaAllah..

@photophobia; sesama dik :)

@khairil;tahu xpe..tu yg org bengang nak komen tu..hehe

Reply
avatar
syieda_joy
AUTHOR
7/20/2011 11:29 PM delete

suke pop up comment!! ^_^ hihihi

Reply
avatar
alif haris
AUTHOR
7/21/2011 1:46 AM delete

hehehe .. betul tu kak .. bnde ni pn utk kemudahan pelawat blog kits sndiri kan :)

Reply
avatar
7/21/2011 8:34 AM delete

wv ni adik dni pon tak buang2 lagi jenuh suruh hehe

Reply
avatar
mIexZArZx
AUTHOR
7/21/2011 1:23 PM delete

awakkk..ajarkan sy mcm ne nak link kn gmbr @ log org lain buleyh??sesungguhnye sy baru nak bertatih dlm blog ni..;) tocey2..

Reply
avatar
7/21/2011 2:27 PM delete

yeay suke blog yg takde verification.

Reply
avatar
Cik Azizah
AUTHOR
7/21/2011 4:56 PM delete

@syieda; suka kan..sng nak komen

@alif haris; yup..memudahkan org komen. tak de lah org cancel..huhu

@ardini; hehe tu la tak ramai yg tahu kepentingannya

@wuming; hehe tahu xpe...

@rara; suka kan..menyenangkan keje.

@nuyui;best sgt2...1 hari boleh abis smbil feeling pulak tu..hehe

Reply
avatar
miss3808
AUTHOR
7/21/2011 9:51 PM delete

lega ada jijah.. heee.. satel dah 1 masalah, macih yer... ^^

Reply
avatar
Terbelog
AUTHOR
7/21/2011 11:15 PM delete

kan best kalo sume buat cmni

Reply
avatar
ishiko
AUTHOR
7/23/2011 10:34 AM delete

haa... bgusnya tutorial ni...

hilang mood nk komen kalo ada wodrs.V tuu..

Reply
avatar
Cik Azizah
AUTHOR
7/29/2011 1:02 AM delete

@miss3808; hehe sesama..sharing is loving!


@terbelog; kan kan..sng keje menkomen..hehe


@ishiko; betol tu.. mcmni lah senang!

Reply
avatar


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!