9/8/11-Setahun Bergelar Jururawat

1:00:00 PM 25 Comments A+ a-


Alhamdulilah. cepat betol masa berlalu dengan pantas. diam tak diam dah setahun jijah bekerja sebagai Jururawat U29. Selama setahun ni banyak benda jijah belajar. masa student dulu situasi tak sama macam bekerja ni.





Rasa kelakar bila jijah post entry masa mula2 berblog dulu. silaa baca entry I'm Nurse From Now!! dan I Got N9! dan memulakan sesi orientasi diri di hospital berkenaan. serba sedikit catatan jijah semasa masih nurse freshy lagi. Teringat juga jijah daftar pada 9/8/10 time puasa jugak. memang first time berpuasa dalam wad sebagai sorang jururawat. hehe sampai la habis sebulan berpuasa. kemudian jijah tak dapat cuti raya almaklumlah kan baru je lagi. harap-harap tahun ni dapatlah jijah beraya.


Alhamdulilah. dah sampai setahun juga jijah mencurahkan bakti pada kesihatan negara dan ada lagi 35 tahun nak pencen..kekeke :p.


jijah paham ramai tak sanggup nak jadi jururawat


"ish...tak ingin daku jadik 'nurse'.Pegang tahi org sakit!"

dengan profession ini. jijah belajar banyak perkara sebab jijah berhadapan dengan banyak ragam manusia. bukan setakat ragam pesakit tapi juga para doktor..cuma kadang-kadang terkilan dengan sikap sesetengah orang menganggap jururawat sebagai "amah" tapi tetap pendamkan dalam hati. mungkin dia tidak berniat nak cakap macamtu sebab dia dalam keadaan sakit..

kadang-kadang berdepan dengan manusia yang.."saya bayar maaa...saya punya suka laaa" tapi dalam masa yang sama kesian juga..mungkin dia tak tahu polisi-polisi,syarat-syarat yang dia tak boleh beli..hurmmmm

tapi pernah juga air mata jijah menitis...menyaksikan isteri meninggalkan si suami, terharu melihat kegembiraan seorang lelaki akan bergelar ayah...kadang sedih melihat seorang nenek tua tiada berteman...
kadang menyampah bila melihat lagak anak-anak tak ingin menyentuh pakaian ibunya sendiri yang dibasahi air kencing.

ketika memberi bantuan kecemasan jijah sering berdoa "Ya Tuhan,kembalikan lah nafas nya" membantu sedaya mungkin...biar pun badan sendiri sakit gara-gara "chest compression" & "bagging" tapi adalah satu kepuasaan kalau melihat 'DIA' selamat...dan turut bersedih jika Tuhan lebih sayangkan nya...

apa-apa pun hanya jururawat faham perasaan seorang jururawat. kalau boleh jijah nak jadi jururawat idaman semua orang dan membantu hingga akhir hayat.



Happy 1st Anniversary Staff Nurse Nur Azizah ^^



All about Personal, Lifestyle, Beauty, Health and Parenting Blogger.
Product review, advertorial, 

contact:
Email: cikazizahmisi88@gmail.com

25 insan comel komen

Write insan comel komen
azam
AUTHOR
8/09/2011 1:04 PM delete

mmmm.....begitulah....tugas....

besar pengorbanan ni. Terima kasih kepada jururawat² yang menjaga isteri saya hari tu selama 1 bulan di hospital

Reply
avatar
8/09/2011 1:04 PM delete

susah jugakk kn nak jadi nurse..
macam2 keje yg menakut kn kene buat..
klo NF mmg tak kan buat lah..
hahaha..tapi klo nurse macam akak..
mmg ramai lah org sakit..
nk jumpe akak nye psl..
hahaha

Reply
avatar
8/09/2011 1:15 PM delete

waaa..congrats laa kak..doakan sy jd sperti akak yer..insya allah thun dpan..huhuhuhu

Reply
avatar
H.J
AUTHOR
8/09/2011 1:17 PM delete

ok dah tu jijah..jarang2 orang boleh buat perkara macam tu..cth:pegang tahi..ehehe

Reply
avatar
CikYana(",)
AUTHOR
8/09/2011 1:29 PM delete

Congrats jijah
Teruskan berbakti yer

Besar pahalanya jaga org sakit ni
:)

Reply
avatar
Cik Azizah
AUTHOR
8/09/2011 1:40 PM delete

hehe syukur..Allah bg kekuatan jadi nurse ni..

Reply
avatar
8/09/2011 1:43 PM delete

tahniah cik jijah!! jap je rasakan..

yup!! sape yg dok di situasi anda,lbh memahami apa yg anda rasa =)

Reply
avatar
8/09/2011 2:58 PM delete

Sahabat karib sy jururwt gak, aku suka tnya apa yng dia buat kat hospital.. cam best jek dia citer..hehe

Reply
avatar
anamizu
AUTHOR
8/09/2011 3:11 PM delete

suke tgk akak2 nurse comel2..hehe

Reply
avatar
WuMing
AUTHOR
8/09/2011 5:08 PM delete

Memang banyak dugaannya menjadi seorang Nurse...

Masa ayah WuMinmg masuk Hospital... Walaupun swasta tapi WuMing tengok mereka memang prihatin... dan berat juga kerja mereka..
Yang pentingnya... Ramai yang Cun dan ramah dengan Wuming... he..he..he..

Gurau saja tuu..

Reply
avatar
8/09/2011 6:34 PM delete

nanti gua dah jadi dr, lu jadi nurse gua boleh?

bhahaha

Reply
avatar
ArulchelseA
AUTHOR
8/09/2011 6:35 PM delete

hospital mana ni...kih kih kih

Reply
avatar
Cik Azizah
AUTHOR
8/09/2011 6:53 PM delete

shawn razaleigh: boleh2.. jadi nurse peribadi yer. lalala :P

Reply
avatar
Cik Azizah
AUTHOR
8/09/2011 6:53 PM delete

arulchelsea: kihkihkih biar lah rahsia. lalala

Reply
avatar
imnabila
AUTHOR
8/09/2011 7:03 PM delete

pekerjaan yang mulia.
kawan saya ramai nurse...:)

Reply
avatar
shida'R
AUTHOR
8/09/2011 9:39 PM delete

bagus jiejah..smgat ^_^

Reply
avatar
Terbelog
AUTHOR
8/09/2011 10:23 PM delete

btl tu.
kerja mulia..

dapat pahala jijah :)

Reply
avatar
Aida Omar
AUTHOR
8/09/2011 11:06 PM delete

setahun dah erk..lama dh tu. mesti nyk kenangan pahit dan manis..
semoga berjaya dalam bidang nie jijah :)

Reply
avatar
Khairil
AUTHOR
8/09/2011 11:33 PM delete

jururawat satu pekerjaan mulia...selamat menyambut anniversary ye cik zizah!!!

Reply
avatar
alif haris
AUTHOR
8/10/2011 3:24 AM delete

hai kak jururawat :)
terima kasih merawat pesakit dgn penuh tabah dan sabar ^^

Reply
avatar
Cik Azizah
AUTHOR
8/10/2011 7:36 AM delete

mekasih semua..semoga terus success lagi dlm bidang ni.Amin

Reply
avatar
IntaNBerliaN
AUTHOR
8/10/2011 8:10 AM delete

besar pengorbanna jururawat ni!! bagus jijah.. teruskan berbakti :-)

Reply
avatar
Cik Azizah
AUTHOR
8/10/2011 9:01 AM delete

intanberlian: hehe mekasih kak. InsyaAllah hingga ujung nanti..

Reply
avatar
~syue syada~
AUTHOR
8/10/2011 4:03 PM delete

kagumlah,sebab bukan semua sanggup jd nurse..saye pon trgolong dlm org yg x bran amek nurse sebab....





TAKUT DARAH! T_T

Reply
avatar
Cik Azizah
AUTHOR
8/10/2011 7:13 PM delete

syue syada: hahaha macamner nak bersalin nanti ni..takut darah,,ngeee~~

Reply
avatar


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!