Teratak Az: The Begining

9:00:00 AM 11 Comments A+ a-


Dalam masa sebulan ni sibuk uruskan Teratak Az ni. Nasib la masih dalam maternity leave. Nanti dah naik kerja takde masa nak uruskan perihal rumah. Alhamdulillah lepas pindah semenanjung rezeki dapat beli rumah di kampung halaman sendiri. untung lah daku dan suami satu kampung. senang nak ulang alik tak jauh mana..


Peringkat Awal Pembinaan

Actually tak pernah terpikir nak beli rumah. kebetulan ada pamplet rumah kat supermarket terus ambil then letak pamplet tu dalam kereta. keesokannya makayah naik kereta tu ternampak la pamplet ni. dorang risik risik rumah baru ni dan bila tengok gaji dan kelayakan loan lepas terus booking! masa tu daku kat sabah lagi. uruskan dokumen melalui faks.

Ini adalah gambar gambar awal masa rumah tu sedang disiapkan, makayah yang selalu datang melakukan site visit. 



november 2014



disember 2015

ikutkan bulan 12 tahun lepas lagi dah siap. tapi ada masalah2 tak dapat di elakkan terpaksa tunggu lagi.. bulan 2 2016 baru dapat CF tapi elektrik dan air takde lagi..

Dan Alhamdulillah dua tahun menunggu 31 Mac 2016 lalu dah terima kunci rumah baru :)


Terima Kunci & Check Defect

Masa terima kunci rumah check aksesori rumah dan check defect.. mana yang ada crack kontractor terus tampal masking tape dan tanda supaya pekerja cepat baiki defect tu. Dalam tempoh 2 tahun kalau ada apa apa defect/kebocoran pada struktur rumah tu, bagitahu pihak pemaju. Alhamdulillah tak banyak defect yang major.

Bila dah dapat kunci rumah ni secara automatik rumah itu dibawah tanggungjawab kita. Jadi kena lah pasang grill cepat-cepat.

Sekarang dalam proses pemasangan grill, wiring dan table top.. Moga berjalan lancar..

Target daku nak masuk rumah baru sebelum puasa. Orang kata nak beraya dengan rumah baru katakan, hihihi Amin mudah-mudahan..

Semoga di permudahkan segala urusan.. Amin.


All about Personal, Lifestyle, Beauty, Health and Parenting Blogger.
Product review, advertorial, 

contact:
Email: cikazizahmisi88@gmail.com

11 insan comel komen

Write insan comel komen
4/19/2016 9:32 AM delete

Alhamdulillah. :) Semua urusan dipermudahkan.

Reply
avatar
eima
AUTHOR
4/19/2016 10:34 AM delete

ni mesti mcm2 dah rangka plan kan ... nk deco rumah

Reply
avatar
LiNda
AUTHOR
4/19/2016 1:06 PM delete

Alhamdulillah,murah rezeki jijah n husband dpt beli umah.Moga dipermudahkn urusan seterusnye ye :-)

Reply
avatar
QasehnyaRania
AUTHOR
4/19/2016 2:02 PM delete

aamiin
semoga Allah permudahkan semuanya

Reply
avatar
Myra Jay
AUTHOR
4/19/2016 3:55 PM delete

Alhamdulillah rezeki kan...
Bestnya da nak masuk rumah sendiri... boleh hias cecantik..

Reply
avatar
4/20/2016 8:24 AM delete

moge dipermudah kan.. sya boleh bayang die punye excited nak dapat umah br nih. hehehe. tringat sya dlu2 gitu la. plg sok mase pilih lampu la kipas la ape la. tp pastu pening. sbb duet kuar kemaen laju. hahahahha

Reply
avatar
aryan azra
AUTHOR
4/21/2016 8:05 AM delete

moga dimudahkan urusan, inshaAllah dapat masuk sebelum puasa tu

Reply
avatar
adianiez AIDA
AUTHOR
4/27/2016 12:12 PM delete

moga semua plan berjalan lancar ekk.
lagi brape hari je nak raya ni :)

Reply
avatar
5/14/2016 6:22 AM delete

Nanti nak datang raya rumah baru jijah :)

Reply
avatar
Insan Mulia
AUTHOR
5/17/2016 8:14 AM delete

Tak sabar rasanyakan nak tunggu ianya siap....tetapi ingat kita harus menabung mulai saat ini..sebab nak masuk rumah baru banyak duit nak guna...lampu kipas,dapur,dan macam macam lagi nak beli bak kata orang semuanya nak baru

Reply
avatar
5/17/2016 12:32 PM delete

moga semuanya berjalan lancar yunk

Reply
avatar


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!