Tips Memicit Jerawat

1:20:00 PM 15 Comments A+ a-


Assalamualaikum...

kembali dengan eTips..


Tips Untuk Memicit Jerawat..


Langkah 1
Cuci tangan anda dahulu. Ini sangat penting dan pastikan anda cuci tangan dengan sabun, bersihkan bawah kuku. Ia untuk mengelakkan jangkitan dan mempercepatkan proses penyembuhan jerawat.


Langkah 2
Cuci muka anda dengan pencuci muka yang ada bahan antibakteria seperti Oxy, Shebamed dan lain-lain. Jika wajah anda masih ada make-up, gunakan make-up removal dahulu. Kulit muka memang sentiasa ada bakteria (peluh dan make-up). Jika anda tidak bersihkan muka anda dahulu dan terus memicit jerawat, bakteria dari luar akan masuk ke dalam kulit.


Langkah 3
Scrub di bahagian jerawat, urut lembut selama beberapa minit. Ini untuk membuang sel kulit mati dan memudahkan proses memicit jerawat.


Langkah 4
Gunakan sarung tangan, sekurang-kurangnya lapik jari dengan tisu sebelum anda memicit jerawat. Ini untuk mengelakkan kecederaan yang boleh tinggalkan parut.


Langkah 5
Cari ‘mata’ jerawat, picit di bahagian tepi jerawat untuk keluarkan isinya. Urut sedikit untuk memastikan isinya keluar. Jangan sentuh jerawat kecuali waktu anda ingin lapkan isi jerawat yang terkeluar. Jangan terlampau memicit. Dikhuatiri akan meninggalkan parut.


Langkah 6
Dapkan toner ke bahagian jerawat, atau anda boleh juga gunakan Purifying Lotion untuk mengecutkan jerawat. Anda juga boleh steam muka dahulu sebelum memicit jerawat bagi membuka liang pori. Dengan cara ini akan memudahkan anda memicit jerawat.


NOTA: Jangan picit jerawat dengan kuku. Ia boleh menyebabkan jangkitan kuman yang ada pada jari  dan masuk dalam jerawat anda.


selamat mencuba ^^


All about Personal, Lifestyle, Beauty, Health and Parenting Blogger.
Product review, advertorial, 

contact:
Email: cikazizahmisi88@gmail.com

15 insan comel komen

Write insan comel komen
9/08/2011 1:26 PM delete

alhmdulillah,muka tidak berjerawat tapi ade bntik itam skit..ayoyoyyo...

Reply
avatar
9/08/2011 1:56 PM delete

btol.kalau pakai besi tu pun bagus kan.

Reply
avatar
YanaMIB
AUTHOR
9/08/2011 2:58 PM delete

ouch sakitnya picit jerawat..huhu~

Reply
avatar
Miss Rainbow
AUTHOR
9/08/2011 3:06 PM delete

tips yg bagus ^__^
miya lepas picit jerawat je terus ltak ubt gigi..hehe..
b'kesan tau :))

Reply
avatar
anismelon
AUTHOR
9/08/2011 3:14 PM delete

anis kadang pakai besi..tapi menahan la sakit nye..ades

Reply
avatar
9/08/2011 3:54 PM delete

dear,tag kamu buat kek..

http://nuyuijoinsanesini.blogspot.com/2011/09/saya-nak-buat-kek-untuk-merahitujambu.html

Reply
avatar
Fara E's
AUTHOR
9/08/2011 4:28 PM delete

perghh , nak picit pun ada tips , haha

Reply
avatar
ArulchelseA
AUTHOR
9/08/2011 6:51 PM delete

wahh bleh guna tip ni..sbb muka bnyk jerawat la... kih kih kih

Reply
avatar
iekasub
AUTHOR
9/08/2011 6:54 PM delete

jerawat sebok nak naik bila nak come month.aish. lepas baca ni, boleh babai la jerawat tu.hue2

Reply
avatar
9/08/2011 6:56 PM delete

jgn picit...guna berus sabut ...gosok..heee

Reply
avatar
Mrs.Yie
AUTHOR
9/08/2011 7:08 PM delete

akak takut picit jerawat..takut sakit..huhu

Reply
avatar
9/08/2011 7:37 PM delete

Wahhhh... Picit jerawat pun ada TIPS??

Reply
avatar
Terbelog
AUTHOR
9/08/2011 8:03 PM delete

paling best jerawat kat hidung
sakit giler

Reply
avatar
Eisha
AUTHOR
9/13/2011 1:47 PM delete

hehehhehe..sha nie byk jerawat kot..nk try..:)

Reply
avatar
Cik Azizah
AUTHOR
9/16/2011 12:22 PM delete

aduh sakitnya picit jerawat! kalau jijah biarkan saja. hehe

Reply
avatar


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!