Jangan Ambil Ringan HB Rendah Semasa Hamil

8:30:00 AM 26 Comments A+ a-



Apa itu Anemia?

Kurang darah ialah keadaan di mana kepekatan darah merah adalah kurang daripada biasa. Dalam istilah perubatan, seorang yang mengidap kurang darah mempunyai kepekatan darah merah kurang dari 9 gm peratus hemoglobin. Hemoglobin merupakan pengakut oksigen dan zat makanan ke seluruh badan. Oleh itu, apabila anda mengalami anemia, tisu seluruh badan menjadi hipoksia (kurang kandungan oksigen) dan kurang tenaga.

Punca kurang darah:

Ada beberapa sebab yang boleh menyebabkan berlakunya keadaan itu. Antaranya ialah :-
  • Kurang memakan makanan mengandungi zat besi
  • Kurang pengambilan asid folik(batu proses penghasilan darah merah) & Vitamin C(batu peyerapan zat besi dalam badan)
  • Ibu yang kerap bersalin
  • Mengalami kehilangan darah yang terlalu banyak seperti haid, kemalangan dan lain2
  • Jangkitan cacing
  • Pendarahan dari faraj atau buasir
  • Lain-lain penyakit seperti jangkitan saluran kencing, penyakit limpa, demam malaria dan penyakit barah.

ANEMIA BOLEH MEMBAWA MAUT!

Ibu hamil dan menyusukan anak memerlukan zat besi yang cukup untuk proses kehamilan dan penyusuan yang baik, lebih-lebih lagi bagi ibu hamil yang mengalami pendarahan, dan ibu menyusu yang sudah kedatangan haid.

Tanda2 kekurangan zat besi:

  • - Badan letih dan lesu
  • - Kulit kelihatan pucat
  • - Sering hilang fokus
  • - Semput
  • - Sakit kepala dan pening
  • - Jantung berdebar dengan cepat
  • - Sering lupa
  • - Tersangat kurus
  • - Loya

Anemia sangat bahaya kerana boleh menyebabkan kesan kepada ibu dan bayi dalam kandungan.

Kepada ibu :
  • Keguguran
  • Bersalin Awal
  • Kematian janin dalam kandungan
  • Tumpah darah semasa & selepas bersalin

Kepada Janin :
  • Kurang berat ketika lahir (kurang 2.5kg)
  • Lahir tidak cukup bulan
  • Lemas semasa lahir
  • Pertumbuhan bayi terbantut





Fungsi dan kelebihan Vitalea
Shaklee adalah:
.
🌹 Penambah tenaga segera
🌹 Pelengkap nutrisi
🌹 Keupayaan sistem produktif
🌹 Meningkatkan metabolisme
🌹 Elemen penting pada sel tubuh
🌹 Melindungi organ badan
🌹 Memastikan penyerapan vitamin dan mineral lain yang lebih efektif
🌹 Mencantikkan dan menegangkan kulit
🌹 Kuku yang cantik
🌹 Menguatkan akar rambut
🌹 Mencegah penyakit tiroid / beguk
🌹 Penting untuk diet
🌹 Perempuan hamil dan ibu menyusu perlu ambil Vitalea kerana mineral dan vitamin serta iron penting untuk tumbesaran anak.
.




CARA MEMBUAT PEMBELIAN SET KEHAMILAN SHAKLEE

CARA 1

Klik ke SET KEHAMILAN ini dan membeli terus dengan Shaklee.


CARA 2

Boleh hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi, cara makan, dos yang betul apabila membuat pembelian daripada saya.
Whatsapp: 013-2378013
SID 1200083
Your health & beauty consultant


All about Personal, Lifestyle, Beauty, Health and Parenting Blogger.
Product review, advertorial, 

contact:
Email: cikazizahmisi88@gmail.com

26 insan comel komen

Write insan comel komen
3/11/2013 9:01 AM delete

kalo nk info mest dtg blog jijah..nnt bila preggy lg blog jijah akak terjah,,penuh dgn ilmu tauu!

Reply
avatar
IntaNBerliaN
AUTHOR
3/11/2013 9:07 AM delete

harapa2 hb jijah makin okla... try la minum habbatus sauda --)

Reply
avatar
3/11/2013 9:17 AM delete

jgn amik mudah bnda ni kan dear..

Reply
avatar
mOoN
AUTHOR
3/11/2013 9:25 AM delete

Huhuhu.. risau ni.. x daftar buku merah lagi.. tpi amik obimin x henti la..

Reply
avatar
3/11/2013 10:27 AM delete

jgn lupa ambik makanan yg berkhasiat tau.. :)

Reply
avatar
3/11/2013 10:29 AM delete

mari beli vco dgn eca..leh gak naikkan hb..hikhikhik.

Reply
avatar
cik chinta
AUTHOR
3/11/2013 11:01 AM delete

selain ubat, mkn ape bg naikkn hb? blurr...

Reply
avatar
MarnieyZ
AUTHOR
3/11/2013 11:07 AM delete

semoga tiada apa2 yg berlaku dekat kak & baby. semua okay je nanti. Amin :)

Reply
avatar
Mrs Velentine
AUTHOR
3/11/2013 11:10 AM delete

jaga diri...kak MV xda masalah HB ni

Reply
avatar
eima
AUTHOR
3/11/2013 11:20 AM delete

jijah elakan amik teh ...

Reply
avatar
IntaNBerliaN
AUTHOR
3/11/2013 12:04 PM delete

off topic jap.. hihii

ooo kalau 1st class makanan dia bertutup ek.. patutlah akak aritu mkanan bertutup.. tp akak duk ingat sbb hospital sul abd halim tu, hosp baru, so, dorg wat camtu.. eh tapi, semua hosp sama ke cam jijah cakap tu.. tmasuk abd halim ek..? ada x kemungkinan, abd halim ni, semua pesakit dpt bekas bertutup ek?

Reply
avatar
IntaNBerliaN
AUTHOR
3/11/2013 12:37 PM delete

thanks tau jijah bg info tu.. akak baru tau.. hihii..dedulu masa kecik2 msk wad dekat ramai org tu ha... tu yg bila duk kedah n, duk puji dgn hubby lps ni nak bersalin kat situ lg sbb makanan sedap.. hahha..

yg akak ni duk ingat semua org dpt camtu.. sbb hospital tu baru n selesa so, akak pikir, hospital tu mcm dinaiktaraf la.. hehhe.. upenya akak salah.. hahah.. nsb ada jijah yg tlg bg maklumat.. wat malu je xtau.. kikikii

Reply
avatar
ayut
AUTHOR
3/11/2013 12:41 PM delete

mkn mknan tmbahan yg dpt membantu ye dear... ^^

Reply
avatar
3/11/2013 2:42 PM delete

jaga makan n baby ya dear.. take care

Reply
avatar
Mimi Azirah
AUTHOR
3/11/2013 5:03 PM delete

sape2 yg mengandung jgn amik mudah ye

Reply
avatar
Sally Yatiey
AUTHOR
3/11/2013 5:15 PM delete

Harap2 HB kak Jijah naik bila checkup nanti :)

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
3/11/2013 10:03 PM delete

@cik chinta makan kerang,hati ayam, sayur2 bayam

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
3/11/2013 10:04 PM delete

@eimateh,kopi sejak tahu pregnant jijah stop kak..

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
3/11/2013 10:04 PM delete

@Sally Yatiey tq dik.. harap2 naik la hb jijah nanti.. Amin..

Reply
avatar
LiNda
AUTHOR
3/11/2013 11:19 PM delete

take care jijah...linda pun ade masalh HB rendah..dari 5 tahun lepas, smpai skarang..HB x prnah cecah normal..mesti rendah.

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
3/11/2013 11:38 PM delete

@LiNda serius ke linda? jaga2 nnt pregnant susah hb makin low pulak..

Reply
avatar
Shida Radzuan
AUTHOR
3/12/2013 1:57 AM delete

nice sharing jiejah..jiejah..jga baby yer syg :)

Reply
avatar
3/12/2013 9:30 AM delete

take care.. smoga mama n baby sehat hendaknya.. :)

Reply
avatar
QasehnyaRania
AUTHOR
3/12/2013 1:33 PM delete

a`aa..kan takut je baca..thanks jijah share.nak bagi pendpat tak tahu, tak da xperience lagi

Reply
avatar
3/18/2013 1:46 AM delete

pregnant ni kena jaga betul2 semua bende kan.thanks untuk info ni jijah.

Reply
avatar


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!