Tips Mendidik Anak Lelaki

8:00:00 AM 13 Comments A+ a-


TIPS MENDIDIK ANAK LELAKI 


~Sumber: Tanyalah Ustazah. Panel Ustazah Harlina Siraj~

PERANAN BAPA:
1. Balik awal dari tempat kerja, mandikan anak jika masih dibawah 5 tahun
2. Bawa anak bersiar-siar dan spend waktu bersamanya
3. Ajak anak bergasak @ bergumpal. Ini akan create bonding dengan anak lelaki yang memang sukakan aktiviti fizikal
4. Anak lelaki akan anggap bapanya 'role model', maka bapa kena jadi yang terbaik. Apa yang bapa buat akan diikut oleh anak. 
Cth: jika bapa merokok, kebarangkalian untuk anak itu merokok apabila dewasa nanti sangat tinggi berbanding dengan bapa bukan perokok.
5. Dukung anak atas bahu. Ini membolehkan pemandangan anak itu dapat dilihat daripada pemandangan bapanya.
PERANAN IBU:
1. Anak lelaki belajar ilmu MENGASIHI daripada ibu
2. Ajak anak lelaki berbual tentang apa sahaja. Ceritakan padanya apa yang kita buat, aktiviti, serta hal-hal yang boleh dia beri pandangan. Ini akan create bonding antara ibu dengan anak lelaki.
3. Berikan pujian atas usahanya walaupun kecil

semoga anak-anak kita menjadi anak yang soleh.. Amin...


p/s: esok majlis aqiqah hakimi! nervess.. hehee


All about Personal, Lifestyle, Beauty, Health and Parenting Blogger.
Product review, advertorial, 

contact:
Email: cikazizahmisi88@gmail.com

13 insan comel komen

Write insan comel komen
11/18/2013 8:10 AM delete

thanks 4 sharing this jijah..
kite pon baby boy jugaq, mmg bergunalah info ni, hehe!

Reply
avatar
Cik Itah@RRP
AUTHOR
11/18/2013 8:35 AM delete

nice tips kak :)

p/s isi tabung nuff :)

Reply
avatar
11/18/2013 9:41 AM delete

semoga hakimi menjadi anak yang soleh ye..jangan nervous sok jijah..mesti kimi tersangat comel esok!

Reply
avatar
- AZIE -
AUTHOR
11/18/2013 9:50 AM delete

moga kimi membesar sbg anak soleh satu hari nti

Reply
avatar
Aini Yunus
AUTHOR
11/18/2013 10:32 AM delete

salam..aini pun punya dua org hero yg makin membesar..boleh guna tips ni nanti
jemput singgah page baru aini
https://www.facebook.com/pages/Tudung-Terkini/474205746007448?fref=ts

Reply
avatar
Aefa Aerisya
AUTHOR
11/18/2013 11:09 AM delete

nice tips.. semoga dipermudahkan urusan majlis esok :)

Reply
avatar
IbuNoey
AUTHOR
11/18/2013 1:13 PM delete

tips yang bagus..akak memang suka bagi AyahMal mandikan AniqFiras.riuh rendah bilik mandi jadinya.

Reply
avatar
eima
AUTHOR
11/19/2013 12:03 PM delete

semua tu ape yg aku buat jugak kat rumah ... fahim aku tu kompom akan ceritakan ape yg berlaku kat skool die ,... haaaaaa kantoi cekgu conteng muka budak sbb lmbt pi baca buku ..,.kejam

Reply
avatar
dhiera
AUTHOR
11/19/2013 5:18 PM delete

nice sharing jijah.
kimi semakin bambam/ mommy dia kecik je
besok majlis aqiqah dia ye. first time ni kite tahu buat masa weekdays~

Reply
avatar
aisya
AUTHOR
11/20/2013 2:19 PM delete

bagus tips kak jijah ni.. hehe..

Reply
avatar
11/20/2013 8:06 PM delete

mak bapak sama2 main peranan kan... skang byk juga, bukan semua, mk bpk lepas tangn je...

Reply
avatar
Puan Ida
AUTHOR
11/21/2013 10:04 AM delete

good info
tq for sharing
salam perkenalan dari ida
jemput singgah blog id ye
umielman.blogspot.com
dah follow blog ni ye

Reply
avatar
IntaNBerliaN
AUTHOR
11/22/2013 9:50 AM delete

moga2 adik Alisha & Aqilah pasni lelaki... tingin nak anak lelaki comel cam hakimi ni :-)

Reply
avatar


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!