Buang Air Besar Duduk Atau Mencangkung?

2:35:00 PM 50 Comments A+ a-


Tajuk tak menahan betul... Sebelum cerita pasal mangkuk tandas, nak cerita pasal cara betul buang air besar. Korang selesa buang air besar cara duduk atau mencangkung??

Baiklah sebenarnya lebih baik duduk mencangkung daripada duduk masa buang air besar. 

Kalau duduk, najis tak keluar habis. Kalau najis tak habis keluar, apa akan jadi?  buasir lah!! 

Ikut sunnah, masa mencangkung tu, mengiring sedikit ke kiri atau tekan bawah perut sebelah kiri kalau rasa-rasa najis tu degil nak keluar. Mengiring ke kiri memudahkan najis tu keluar dengan lancar tanpa tersekat-sekat.

Kalau buang air kecil pulak, lepas habis kencing tu, bagi yang lelaki tu, silalah berdehem-dehem 3 kali dan yang perempuan, mengurut bahagian bawah perut (bawah pada pusat). lelaki kencing berdiri makruh ye. (betulkan jika jijah tersilap :) )

Ini kerana untuk memastikan tiada sakibaki air kencing yang tertinggal. Nanti bila dah ambil wuduk, ada pulak terkeluar sikit air kencing. Yang perempuan tu, janganlah kencing berdiri. Tak elok lagi tak sopan ok.


apa pun berak cangkung lagi PUAS! tak gitu.. muahaha :P


All about Personal, Lifestyle, Beauty, Health and Parenting Blogger.
Product review, advertorial, 

contact:
Email: cikazizahmisi88@gmail.com

50 insan comel komen

Write insan comel komen
Sally Yatiey
AUTHOR
5/20/2012 2:47 PM delete

Haha. Betul2.. Berak cangkung lagi bagus. :D

Reply
avatar
BitsBest
AUTHOR
5/20/2012 3:08 PM delete

hahhaaa

tajuk tak bole blah...

tp good info ler..tq jijah ;)

pasni nak mencankung ajerlah..kehkehkeh

Reply
avatar
5/20/2012 3:24 PM delete

Sekarang ni rata rata banyak tandas jenis duduk ni..jarang jumpa yang mencangkung kan.

Reply
avatar
sis92
AUTHOR
5/20/2012 4:30 PM delete

lagi selesa cangkung haha

Reply
avatar
5/20/2012 4:31 PM delete

alamak..tgh makan nasik time baca entry nie...terus tersedak..hehe..

sudi-sudilah jengah sini http://wadahberbicara.blogspot.com/2012/05/fried-homemade-marble-ice-cream.html

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
5/20/2012 5:37 PM delete

@BitsBest hahaha tapi kalau ada penyakit better berak duduk la yer..ngeee

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
5/20/2012 5:38 PM delete

@Azhafizah[フィザ] betol2.. toilet kat shooping complex pon susah nak cari yg cangkung.. tapi kalau ada mmg serbu yg tu dulu..hehe

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
5/20/2012 5:38 PM delete

@sis92 dapat kepuasan maksima.. hahaha

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
5/20/2012 5:38 PM delete

@Nur Honney Robbi takpe.. takde citer pasal taik pon.. hahaha

Reply
avatar
5/20/2012 5:41 PM delete

baiklah akak. info baru ni.

Reply
avatar
Iznie
AUTHOR
5/20/2012 5:51 PM delete

haha..lawak pulak...nice info btw. :)

Reply
avatar
5/20/2012 5:57 PM delete

cara mencangkung digalakkan sbb bole elak kna buasir...

Reply
avatar
Mish eika :)
AUTHOR
5/20/2012 6:24 PM delete

hahhaha . tips untuk membuang , thumbs up for you :P

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
5/20/2012 6:49 PM delete

@Asyiqin Haulisah hehe akak pon baru tahu ni.. tu yg berkongsi :)

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
5/20/2012 6:50 PM delete

@caliph shuriken kan kan... kalau duduk berak tak puas.. bila tak keluar ha jadi buasir..

Reply
avatar
5/20/2012 8:22 PM delete

hehehe...thanks for the info, but still kelakar pulak..ekeke

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
5/20/2012 8:25 PM delete

@YaYaNsMuM a.k.a YM hehe lawak ke sis... ngee~~

Reply
avatar
5/20/2012 9:21 PM delete

bru saya tau...emm,mujur dekat rumah ada dua2 jenis tandas nie..hehehehe...

Reply
avatar
Aida Omar
AUTHOR
5/20/2012 9:27 PM delete

yang nie aida stuju.. haha.. berak cangkung memang sangat puas.. puas hati dan puas segalanya.. hahaha

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
5/20/2012 10:40 PM delete

@imantizz_truper wah untunglah....guna mane2 pon boleh :)

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
5/20/2012 10:43 PM delete

@Aida Omar yezza! tahu xpe...heee

Reply
avatar
aimaniman
AUTHOR
5/20/2012 10:45 PM delete

info berguna... sebab tu bila sopping complex akak pilih toilet yg tandas cangkung, rasa x puas kalau duduk ni..

Reply
avatar
Jasman
AUTHOR
5/20/2012 11:01 PM delete

klu duduk x menyembo...hehe

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
5/20/2012 11:12 PM delete

@aimaniman ha tahu xpe kak.. rasa macam xkeluar habis je... hehehe

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
5/20/2012 11:12 PM delete

@Jasman hahaha kalau cirit birit memang menyembur la... kuikuikui

Reply
avatar
shida'R
AUTHOR
5/20/2012 11:14 PM delete

hahhaaa....malu lak nk mgaku smmgnya cangkung lg besttt hahaaa.. >.<

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
5/20/2012 11:23 PM delete

@shida'R tak payah nak malu semua org suka berak cangkung! muahaha :P

Reply
avatar
Izzah Ab Aziz
AUTHOR
5/20/2012 11:32 PM delete

baru ku tahu..
info terbaik kak jijah !

Reply
avatar
LiNda
AUTHOR
5/20/2012 11:57 PM delete

Betul2... buang air besar mncangkung lg puas. ThNkz jijah for info ;-)

Reply
avatar
Mr. Doctor
AUTHOR
5/21/2012 12:33 AM delete

haha.. x ramai yg share info tentang ni tetepi hakikatnya sgt berguna.. ya.. u'uh cangkung lg puas.. lalala~~

Reply
avatar
ecadwinkyasha
AUTHOR
5/21/2012 3:29 AM delete

mencangkung lagi best..klu gi tnds awam,saha2 eca cari tnds yg mencangkung..lebih selesa na cebok gitu...rumah dkt kmpg ada dua tandas,pilih mana suka.hahaha :P

Reply
avatar
eima
AUTHOR
5/21/2012 8:27 AM delete

tandas rumah aku tandas duduk cam ne nk cangkung ..hehehehe

Reply
avatar
::Aja::
AUTHOR
5/21/2012 9:18 AM delete

hahahah..tajuk x boleh blah.kekeke..xpew2..memang..2nd choice is the best! tapi sedihla kat mana2 sknag sume pakat letk yg no 1..sebab?xtahu la nape..contoh kalo g KLCC..adoiii..sanggup x g toilet okay..

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
5/21/2012 5:05 PM delete

@Izzah Ab Aziz hehe hebat kan! cer try..

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
5/21/2012 5:05 PM delete

@LiNda lebih kepuasan maksima... haha

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
5/21/2012 5:06 PM delete

@Mr. Doctor hahaha layann sensorang dalam jamban.. gagaga

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
5/21/2012 5:07 PM delete

@ecadwinkyasha itu lagi senang ada pilihan :)

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
5/21/2012 5:07 PM delete

@eimaakak cangkung la atas bowl tu.. muahaha :P

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
5/21/2012 5:08 PM delete

@::Aja:: toilet duduk kat shopping complex lebih mudah nak bersihkan kot.. hahhaa

Reply
avatar
cIk cUmIe
AUTHOR
5/21/2012 5:33 PM delete

tapi kalau cangkung atas toilet duduk tu bahaya pulak. hahaha

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
5/21/2012 6:00 PM delete

@cIk cUmIe hahaha memang bahaya.. siapa suruh buat..kuikuikui

Reply
avatar
IntaNBerliaN
AUTHOR
5/22/2012 6:49 AM delete

betoi2.. mencangkung lg puas.. hehheh...

Reply
avatar
Miss Tasantek
AUTHOR
5/22/2012 11:13 AM delete

ouh..jijah...buasir jangan sebut ah. sha baru baik dari buasir.
lepas bersalin 4 bulan kena buasir pulak.
doktor kata kerap perempuan lepas bersalin kena buasir.sebab apa..sha tak begitu jelas. doktor terangkan dalam bahasa inggeris + doktor India pure. aisey...yang sha tau die cuma cakap kat sha
"dont worry mere bethe"

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
5/22/2012 3:05 PM delete

@Miss Tasantek haha comey nya doktor india pure tu cakap. wakaka :p sebab buasir kan masa bersalin kita banyak meneran.. so dgn otot2 dlm bontot tu keluar sekali..ekeke :p

Reply
avatar
Myra Jay
AUTHOR
5/23/2012 9:01 AM delete

MJ 2 2 boleh, fleksibel..hehee ;)

Tp kalau cangkung kena pulak baru lepas sembelit, mau krem kaki :)

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
5/23/2012 9:07 AM delete

@Myra Jay hahaha sabar je lah..

Reply
avatar


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!