Saturday, May 12, 2012

Mantoux Test


Rabu lepas daku buat ujian saringan Tibi.
ni untuk cek penyakit Tibi/ tuberkulosis atau batuk kering.

mulanya proses nak masukkan ubat bawah intradermal/ lapisan kulit tu peh azab gila.. pedih yang amat..
yelaaa selalu cucuk orang kan.. haaa nah orang cucuk akuuuu...muahaha :p
sakit sampai meraung juga la. hahaha *gedik sungguh*



lebih kurang gini bila ubat tu masuk bawah lapisan kulit. carian google



tangan jijah yang di bulatkan selepas di masukkan ubat.. haha sengaja blur.. kuikuikuikui


bengkak sekejap je then dia akan jadi dot kecik. tapi kebas juga la tangan ni..huhuhu
nanti lepas 3 hari akan dapat bacaan pada permukaan kulit tu..


jika ada Tibi selepas 48-72jam di suntik ia akan menjadi sebesar ni. carian google




so far Alhamdulilah Tibi Screening Test jijah negative. so takde batuk kering ok :))



13 comments:

  1. Alhamdulillah dear. Takde batuk kering.

    Eza kecut perut kalau dgr pasal injection.. huhuk

    ReplyDelete
  2. ohhh baru tau pasal benda ni.. batuk kering bahaya ye kak?

    ReplyDelete
  3. salam..

    alhamdulillah , semuanya selamat ;)

    ReplyDelete
  4. ooo.. mcm tu ye rupanya.. =)

    ReplyDelete
  5. Untung jadi nurse sebab akan ade medical check up.so,takdelah kes las minit tahu ade penyakit.alhamdulillah jijah xterkena penyakit tibi tu.jaga kesihatan sebaik mungkin..insyaAllah.

    ReplyDelete
  6. ooo mcm ni ke nak check tibi tu...

    ReplyDelete
  7. @fiQ'Ra bahaya yunk..leh bawak maut..

    ReplyDelete
  8. Makne ye mgkin ade ke???sy keputusan lewat..die kumpul smue bulan 1 bru bg tau..tp sy xde batuk darah

    ReplyDelete
  9. @Ong Tailong iya mgkin ada.. bukan batuk darah.. tp batuk kering yg tempoh yg lama batuk..nnt ada kena amik sample kahak nak tau betul2 TB ke tak

    ReplyDelete


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!