Mantoux Test

8:00:00 PM 13 Comments A+ a-


Rabu lepas daku buat ujian saringan Tibi.
ni untuk cek penyakit Tibi/ tuberkulosis atau batuk kering.

mulanya proses nak masukkan ubat bawah intradermal/ lapisan kulit tu peh azab gila.. pedih yang amat..
yelaaa selalu cucuk orang kan.. haaa nah orang cucuk akuuuu...muahaha :p
sakit sampai meraung juga la. hahaha *gedik sungguh*



lebih kurang gini bila ubat tu masuk bawah lapisan kulit. carian google



tangan jijah yang di bulatkan selepas di masukkan ubat.. haha sengaja blur.. kuikuikuikui


bengkak sekejap je then dia akan jadi dot kecik. tapi kebas juga la tangan ni..huhuhu
nanti lepas 3 hari akan dapat bacaan pada permukaan kulit tu..


jika ada Tibi selepas 48-72jam di suntik ia akan menjadi sebesar ni. carian google




so far Alhamdulilah Tibi Screening Test jijah negative. so takde batuk kering ok :))



All about Personal, Lifestyle, Beauty, Health and Parenting Blogger.
Product review, advertorial, 

contact:
Email: cikazizahmisi88@gmail.com

13 insan comel komen

Write insan comel komen
Eza Boom Boom
AUTHOR
5/12/2012 6:47 PM delete

Alhamdulillah dear. Takde batuk kering.

Eza kecut perut kalau dgr pasal injection.. huhuk

Reply
avatar
Cik tikah
AUTHOR
5/12/2012 7:22 PM delete

alhamdulillah :)

Reply
avatar
fiQ'Ra
AUTHOR
5/12/2012 8:04 PM delete

ohhh baru tau pasal benda ni.. batuk kering bahaya ye kak?

Reply
avatar
sissyira
AUTHOR
5/12/2012 11:09 PM delete

salam..

alhamdulillah , semuanya selamat ;)

Reply
avatar
aisya
AUTHOR
5/13/2012 10:35 AM delete

ooo.. mcm tu ye rupanya.. =)

Reply
avatar
5/13/2012 1:52 PM delete

Untung jadi nurse sebab akan ade medical check up.so,takdelah kes las minit tahu ade penyakit.alhamdulillah jijah xterkena penyakit tibi tu.jaga kesihatan sebaik mungkin..insyaAllah.

Reply
avatar
IntaNBerliaN
AUTHOR
5/13/2012 3:09 PM delete

ooo mcm ni ke nak check tibi tu...

Reply
avatar
ziezah
AUTHOR
5/14/2012 10:28 AM delete

@fiQ'Ra bahaya yunk..leh bawak maut..

Reply
avatar
Ong Tailong
AUTHOR
11/13/2014 6:31 PM delete

Sy pnye14mm ok x agak2?

Reply
avatar
ziezah.com
AUTHOR
11/13/2014 6:42 PM delete

@Ong Tailong 14mm??lebih 0mm tu ada TB tu..

Reply
avatar
Ong Tailong
AUTHOR
11/13/2014 6:50 PM delete

Makne ye mgkin ade ke???sy keputusan lewat..die kumpul smue bulan 1 bru bg tau..tp sy xde batuk darah

Reply
avatar
ziezah.com
AUTHOR
11/13/2014 7:32 PM delete

@Ong Tailong iya mgkin ada.. bukan batuk darah.. tp batuk kering yg tempoh yg lama batuk..nnt ada kena amik sample kahak nak tau betul2 TB ke tak

Reply
avatar
Ong Tailong
AUTHOR
11/13/2014 7:38 PM delete

Owhh..terime kseh

Reply
avatar


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!