Wednesday, May 2, 2012

Kota Belanda,Pulau Pangkor With Love :)


Semalam cuti hari pekerja kebetulan jijah pun dapat cuti kelepasan malam. 
last minit punya plan terus jadi pergi Lumut jumpa suami tercinta :))

actually jijah pergi pun sebab nak ambil barang-barang suami. 
kan tak lama lagi suami jijah nak posting Kota Kinabalu Sabah. 
so kena lah ambil barang/baju yang tak pakai tu. bawak berat je naik flight. ngehngehngeh :p

alang alang dah sampai Lumut baik pergi Pulau Pangkor. bila lagi kan...
so bermula lah trip ke Pulau Pangkor :D





kami dalam feri :)




yeaa... dah sampai Pulau Pangkor

untuk berjalan di sekitar Pulau Pangkor harus lah naik motor/sewa teksi saja. bukan dekat nak pergi pulau/pantai kat situ.. jadi jijah prefer naik motor baru romantik gitu~~ lalalaa :p
sewa motor RM40


menikmati pemandangan laut memang indah. sini ada scuba driving juga tapi tak pasti kat area mane..kihkihkih



bila pergi di Pulau Pangkor usah di lupa sejarah Kota Belanda yang di bina semasa zaman Belanda dulu sebagai kubu pertahanan dari serangan penduduk tempatan yang memberontak terhadap pemerintahan penjajah Belanda


Selain itu juga Kota ni juga berfungsi sebagai laluan barang dagangan di Perak terutamanya Biji timah



Belanda Di Perak



Berhampiran dengan Kota Belanda terdapat Batu Bersurat Belanda. 


Orang-orang Belanda telah membuat batu ini sebagai peringatan anak pembesar Belanda yang hilang semasa bermain di percayai di makan harimau. Jadi Batu ni menggambarkan seekor binatang buas sedang menangkap budak .



overall. merasa juga pergi tempat kenangan ini. memang panas time tu. pemandangan pun cantik belakang tu. teheee~~




akhirnya...tamat la sudah trip ke Pulau Pangkor dengan suami tercinta. 
selepas ni suami jijah akan berhijrah ke Sabah. 
semoga kenangan ni kekal selamanya dalam kotak ingatan kami berdua :)
dan walaupon berjauhan, semoga "jarak" ni akan menambahkan lagi kasih sayang kami berdua. 
semoga di berkati Allah :( sob sob.


 i'm gonna miss my hubby! ya Allah tabahkan hati hambamu ni :(

39 comments:

  1. walaupon kite dok dekat dgn lumut n pangkor, x penah lagi sampai kota belanda ni, hahaha~~

    ReplyDelete
  2. yui dok perak xsmpai lg ke pangkor..huhu..

    sbr ea dear..dugaan.. utk masa depan bersama kan..

    ReplyDelete
  3. wah ! sempat berbulan madu ehhh .. heheheh . sonoknyee naik moto nan hubby .. auw :3 hehe . wah bacu same kaler .. rmntik lahhh .. jeles nih ! hehe

    ReplyDelete
  4. honeymoon segera..sweet la jijah

    ReplyDelete
  5. wah best2 lama phat x ke sana

    ReplyDelete
  6. wahh , tempat terjadinye mira , muahaha

    ReplyDelete
  7. Syok kan bila dapat jalan-jalan dgn orang tersayang.. Saya ni nama je duk manjung, tapi pangkor dh 10tahun tak pergi..

    ReplyDelete
  8. best kan pangkor, tp linda x gi lagi kota belanda tu..

    ReplyDelete
  9. @✿ pink velvet ✿ hahaha sebab dah dekat memang tak pegi la kan...hikss :p

    ReplyDelete
  10. @CikMai InsyaAllah..doakan akak yer :)

    ReplyDelete
  11. @-SUPERGIRL- tak plan pon pakai baju sama.. tgk2 eh sama lah.. jodoh tu.. Alhamdulilah... naik motor kapcai..terbaik! kelakar je rasa..

    ReplyDelete
  12. @dilla nadila memang honeymoon segera..berapa jam je.. hahaha

    ReplyDelete
  13. @mirahashime wah..mira lahir kat pangkor ke? hehe

    ReplyDelete
  14. @babycomel lama tu..padahal bukan jauh pon kan..tp lecehnya kena naik feri la kalau nak pegi..

    ReplyDelete
  15. Dah lamer tak pi Pangkor.kalau zaman2 single dulu....uiii...sampai naek bosan...ekeke

    ReplyDelete
  16. tak lahir sane , tapi " terjadi " nye mira , hahahah

    ReplyDelete
  17. waa....zaza xpernah lg pegi pangkor...

    ReplyDelete
  18. pasangan bahagia! :) Sweet. Alhamdulillah :)

    ReplyDelete
  19. tak pernah jejak pulau pangkor lagi..untung jijah dapat pg..sonok kan!

    ReplyDelete
  20. hoenymoon lah ni hihi..
    bes kan kat sane..hari tu pegi jalan kakai je ikut hutan belah belakang sebab ade camping

    ReplyDelete
  21. hoenymoon lah ni hihi..
    bes kan kat sane..hari tu pegi jalan kakai je ikut hutan belah belakang sebab ade camping

    ReplyDelete
  22. cian saudari kena berpisah dengan suami tercinta..semoga perhubungan jarak jauh hanya akan membuat anda berdua lagi bahagia..amin3

    ReplyDelete
  23. comel la kak jijah dgn suami waktu naik motor...sweet couple...hehehe

    ReplyDelete
  24. cian jijah selalu duk jauh dari suami..sabar ye dear :-)

    ReplyDelete
  25. shida org lama perak pun xpenah g,,ahahaa..adoyaii..romantik jiejah n husben..

    ReplyDelete
  26. Jauhnye nak ke Sabah, sabo bebanyak ye Jijah :)

    BTW, p.Pangkor tu Myra p sana, pusing dalam setengah hari dah selesai then terus balik :)
    Tak dak apa sangat kat situ kan..

    ReplyDelete
  27. best nya g pangkor.rara pon x penah sampai sana.hehehe

    ReplyDelete
  28. @Myra Jay haah sis..takde ape2 pon..nak keliling tempat pantai boleh la..kuikuikui

    ReplyDelete
  29. @Cikpuan rara t g manjung pegi pangkor tau sis..

    ReplyDelete


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!