Wednesday, February 15, 2012

Ini Kisah Pengapit



Sabtu depan beb jijah akan di kepak kepong kepong kan. giler la. semakin cuak ku rasa hari hari ni. Alhamdulilah pengapit jijah dah cari dan die sedia menjadi orang kuat jijah dalam majlis nanti. wink wink wink :)


ok ni tips yang jijah dapat dari google tentang Pengapit :)



1. Pengapit harus tebalkan muka.
Pengapit orang kedua kuat selepas pengantin. jadi pengapit haruslah tebalkan muka semasa kamera fokus kepada pengantin. tetamu yang hadir dengan pelbagai ragam. ada yang sempat mengusik pengantin malah pengapit sekalipon. jadi sebagai pengapit harus buat muka tembok. kihkihkih 


2. Pengapit bersedia jadi waiter/waitress
Di sebabkan pihak caterar jijah tidak ada khidmat menyendukkan makanan pengantin ke dalam pinggan pengantin. Maka pengapit terpaksa la tolong isikan makanan ke dalam pinggan pengantin.kuikuikui mira ekau sudi tak ni. hehehe


3. Mengipas dan mempayung pengantin
Ini sudah pasti pengapit harus kipas dan memayungi pengantin nanti. kalau tak kesian pengantin kepanasan pada majlis die nanti. hehe


4.Sebagai ubat penenang
Ni penting ni. disebabkan jijah ni berdarah gemuruh jadi sebagai pengapit beliau juga bertindak sebagai penenang dalam majlis nanti. almaklumlah macam-macam hal boleh jadi pada majlis nanti. minta minta di jauhkan. jadi dalam keadaan stress nanti beliau kena jadi penenang dan menghiburkan hati jijah. kihkihkih


5. Pengapit kena bawa tisu ke mana mana pengantin pergi
Cuaca agak panas sekarang ni kan. so jika makeup pengantin mulai cair. pengapit harus lap peluh itu. tak delah kelam kabut pengantin nak lap sendiri. kuikuikui


6.Pesan kepada pengantin untuk senyum
Mira ni penting ni tau. kadang kadang memang jijah lupa nak senyum. almaklumlah penat,nervous,takut semua perasaan akan ada. jadi sebagai pengapit, mira kena ingatkan jijah untuk senyum :) even penat bergambar sekali pon. kihkihkih


7. Akhir sekali, pengapit haruslah memastikan pakaian pengantin terletak elok,kelihatan cantik pada majlis nanti. kalau baju,tudung atau veil tak cantik atau ada keburukan di situ kena lah pandai2 pengapit nak touch up balik kasi cantik ye. hehehe


moga majlis nanti berjalan lancar seperti di harapkan. Amin


10 hari lagi! adoiii...








13 comments:

  1. wah,pengapit puwn sepasang juga,senang ceta kan :)

    hope everything goes well

    ReplyDelete
  2. wahh jijah,..
    manyaknyer,..hehehe tp alhamdullilah mira de pengalaman jgk ler,.tp berdebar2 jgk nie,.hehehehe ;),.
    ape pon sdia mmbantu jijah,.heheheh tisu pon msti dibawa secukupnyer,.hehehe

    ReplyDelete
  3. ahakz..tetiba teringt masa yui jd pengapit..

    cam kt pun pgntin..hihi.

    ReplyDelete
  4. kalau jadi pengapit, maksudnya dia pun tak lama lagi naik pelamin. ;)

    ReplyDelete
  5. dan satu lagi,pengapit jgn over cantik darpada pengantin nanti pakat nengok pengapit je pulak..:)

    ReplyDelete
  6. nk pergi kenduri jijah..:)

    ReplyDelete
  7. oklah tu.. senangkan.. pengapit kwn jijah dgn tunang sekali.. :-)

    ReplyDelete
  8. haha . k.jijah . kite nak flower girl . hehe . :)

    ReplyDelete
  9. jangan pengapit gelabah lebih dr pengantin dah ler hahahaha

    p/s: saya pernah jadi pengapit time mber kahwin tp last2 saya kipas dan lap peluh saya sendiri..nak buat camne sapa suh amik saya jd pengapit hahaha

    ReplyDelete
  10. dah siap book pengapit lagi tu..susah jugak ye tugas pengapit..dulu fiza jadi pengapit akak fiza kawin.Fiza yang cover lebih..ahahah

    ReplyDelete
  11. lagi satu pesanan pengapit tak boleh mekap over dari pengantin..hihihi

    ReplyDelete
  12. hahaha trgat kawan2 sllu pesan,aku kwin,nk ko jdi pgapit.risau gak,coz xkwin2 lgi tuh.alahai..segan oo

    ReplyDelete
  13. Hahahaha saya baru ingattt...saya rasa saya tadek pengPit....

    ReplyDelete


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!