Perbezaan Story Book,Photobook & Mockup

1:00:00 PM 25 Comments A+ a-


Assalamualaikum..


wedding preparation masih berjalan lagi yer kawan-kawan. sila jangan muak. muahahaha~~cumanya tak de idea nak taip entry ape. teheeeeeeeee :p


tinggggggg!! idea sudah mari. hehe 


sampai sekarang daku masih mencari OP/official photographer untuk resepsi daku nanti. biasalah daku ni pengantin berbajet so bajet untuk cari OP dah tentulah yang menawarkan pakej ekonomi. hahahaa panggggggggg!! sila lempang laju laju. melampau betol pengantin ni kan. kahkahkahkah


tu satu hal dan satu hal lagi daku ni masih blur-blur dengan istilah istilah album ni. almaklumlah bukan photog wedding pon kan. so masih blur blur dengan istilah story book,photobook & mockup.

dari apa yang daku search. jika ada OP yang membaca. sila betolkan kalau salah yer..

Custom Album = gambar gambar anda yang telah di edit akan di printkan di atas kertas tebal.. boleh laminate lagi.. gloss ke.. matt ke... ikut suke la.. cover leh tambah crystal..
Photobook= Hard cover.. tapi untuk isi dalam pakai paper macam majalah punye... editing seperti custom album..lebih ringan,licin dan mudah di bawa.
Macam mock up album pula cover je boleh custom made kulit keras dan cover tu ada gambar pengantin.. dalam tetap sticky album jugak..sticky album ni album biasa macam yang ada kat pasaran tu...

ok. ada yang masih blur blur macam daku lagi tak. hehe so dengan keterangan ni daku paham la sikit-sikit.




All about Personal, Lifestyle, Beauty, Health and Parenting Blogger.
Product review, advertorial, 

contact:
Email: cikazizahmisi88@gmail.com

25 insan comel komen

Write insan comel komen
1/12/2012 1:02 PM delete

erk..xtau yg mana stu..hihi.

Reply
avatar
1/12/2012 1:46 PM delete

tanya dulu yg pakej B tu area mane?then if jauh sgt,amek pakej A je..kalau dekat boleh amek pakej B.^__^

Reply
avatar
dhiera
AUTHOR
1/12/2012 2:15 PM delete

hahaha...
storybook macam custom album tapi ada story line taw jijah.

antara pakej tu, kite rase jijah tahu pilihan kite. hekhek
tapi kan rm100 je die caj untuk transportion??murah tu~

Reply
avatar
1/12/2012 3:24 PM delete

dni suka photobook sebab tak mudah rosak.. kalau custome album, biasanya mudah rosak kat bahagian tepi tu :D pengalaman kawan2 dni..

Reply
avatar
1/12/2012 4:04 PM delete

custom album tu comel..hehe

Reply
avatar
1/12/2012 4:35 PM delete

kalo OdahOne amik pakej B lagi menarik & cun...gmbo bingkai & frame bleh tempah sndiri lg bleh pilih mcm2 bentuk & design...tp, kena pilih betul2 ni coz tkut nnti nyesal ek

Reply
avatar
Cik tikah
AUTHOR
1/12/2012 4:41 PM delete

storybook best :)

Reply
avatar
~cintaBlog~
AUTHOR
1/12/2012 5:28 PM delete

cik jijah.. baik awak pilih custom album, mahal sikit.. tapi thn lama.. masa sy kawen dulu.. sy buat ketiga2 benda tu tapi yg paling sy suka custom album.. dan sticky tu akan merosakkan gambo cik jijah oi... lama2 kalernye jadi kuning... cik jijah dah ader photographer ke.. moh lah ke belog saya nengok2 gambo kawen sy.. moh la kite!

Reply
avatar
MaYa MustWany
AUTHOR
1/12/2012 5:49 PM delete

akak mas dulu guna mockp album.cantik.photogrp pun sgt2 baik.sporting je.harga lak sgt2 berpatutan.time mas nanti,hope leh kasi harga sama.hahaha

Reply
avatar
Liya Laa
AUTHOR
1/12/2012 7:04 PM delete

Liya plh B sbb ada photobook. Lagi menarik :D

Reply
avatar
1/12/2012 8:59 PM delete

Eza pun tak tau nak pilih yang mana. dua-dua pun okey. Abg ipar Eza, photographer kat bahagian kuching. Kalau nak tau; boleh usha blog dia.

www.ejulzphotography.blogspot.com

Reply
avatar
Cik Azizah
AUTHOR
1/12/2012 10:32 PM delete

@dhierajijah tahu dhiera amik photobook...ekeke :p

Reply
avatar
Cik Azizah
AUTHOR
1/12/2012 10:32 PM delete

@OdahOne OdahOneBizz tu la odah..kena pilih betol2 jugak ni..teheeeeee~~

Reply
avatar
Cik Azizah
AUTHOR
1/12/2012 10:33 PM delete

@~cintaBlog~ yok jijah ke blog kamu yang!

Reply
avatar
Cik Azizah
AUTHOR
1/12/2012 10:34 PM delete

@Eza Boom Boom :) okeh jijah terjah blog abg ipar tu! hehee

Reply
avatar
Aida Omar
AUTHOR
1/12/2012 11:42 PM delete

harga dua2 lebih kurang je.. caj transport pakej B 100 tu sgt murah. Kalau tgk rasanya pakej B lebih bagus, tapi pakej A pun ok. Custom album lawa.

Reply
avatar
Juliet_iRa~"
AUTHOR
1/12/2012 11:57 PM delete

wahh payah juga ek...heee..ira pon xtahu laa dear..

mcm custom album best..photobook best..hee..harga pon xjauh sgt beza...:(

b kot..;p

Reply
avatar
Cik Azizah
AUTHOR
1/13/2012 12:14 AM delete

aaaaaaaaaaaaahhh semua pakej B ni!!

tsk tsk tsk...huhuhuhu -_"

Reply
avatar
cik.mila
AUTHOR
1/13/2012 1:30 AM delete

kalau mila pun fening..hehehe

Reply
avatar
shida'R
AUTHOR
1/13/2012 1:39 AM delete

wahhh semua menarik jiejah.. :)

Reply
avatar
Just^me
AUTHOR
1/13/2012 5:05 AM delete

hi Jijah, ni first time wanie datang ;) I follow u yer... wanie vote utk photobook sebab gambar lagi banyak dari story book :)

Reply
avatar
1/13/2012 6:02 PM delete

owhhh...yeke...baru miza tahu...time kacehhh share info nih..sukenyer..ok miza suke photobook la camtu..heheh

Reply
avatar
ada mokhtar
AUTHOR
1/25/2012 8:43 PM delete

suka yang B..hehe.. boleh bagi link dia tak dear ...?

Reply
avatar
Cik Azizah
AUTHOR
1/26/2012 8:00 AM delete

@ada mokhtar boleh2..jijah bg link kat blog ada yer :)

Reply
avatar
ct cucubi
AUTHOR
12/27/2012 2:29 PM delete

info yg bgs.. TQ :)

Reply
avatar


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!