Petua Tangan Terkena Minyak Panas

12:46:00 PM 15 Comments A+ a-


Baru-baru ni masa tengah masak.. alihkan minyak ke dalam mangkuk. sekali hakimi pula meragam dalam buai.. sebab takut dia terjun buai je... 

dengan kelam kabut daku tak perasan yang masa tu pegang mangkuk minyak panas tu.. sekali tercurah kat tangan. Allahuakbar! panasnya rasa.. sakit.. pedih.. merah...

masa tu lupa segala first aid.. call encik suami dia suruh rendam tangan dalam air sejuk lama-lama.  search google lumur dengan telur.. bila buat kurang sikit la panas tu..




tapi sampai keesokkannya masih pedih sakit. lama-lama blister/gelembong air naik sampai sekarang. belum pecahkan lagi sebab takut..huhuhu i memang takut sakit..serikk~~

korang... apa petua eh bila terkena air panas/minyak panas??

ada kata letak colgate tapi colgate kan alkali bila tembus ke membrane jadi makin besar parut..
dan ada kata letak kicap... bagi sejuk...

so korang pengalaman tak handle ni??




All about Personal, Lifestyle, Beauty, Health and Parenting Blogger.
Product review, advertorial, 

contact:
Email: cikazizahmisi88@gmail.com

15 insan comel komen

Write insan comel komen
nasa mulia
AUTHOR
5/26/2014 1:07 PM delete

paling best letak ubat gigi, saya pernah terpercik minyak panas kt muka masa goreng keropok lekor..pedih sangat, memang sapu satu muka dengan ubat gigi..keesokan takde dah tak pedih dan xde gelembung..kulit yg kena minyak tu jd mcm terbakar dan kering, lepas beberapa hari akan terkupas dengan sendirinya, then takde kesan kulit melecur...tapi ketika muka bertepek ubat gigi tu memang pedih berlawan degn kesan sejuk ubat gigi.

Reply
avatar
Mar Mansor
AUTHOR
5/26/2014 1:11 PM delete

dah lama ke saya tak singgah blog jijah ni ye?dah bertukar kain langsir lah..
kalo saya, sapu minyak gamat

Reply
avatar
nurul husna
AUTHOR
5/26/2014 1:50 PM delete

Husna dulu kecik2 kena air panasn arwah mak letak kicap je..

Reply
avatar
cplud miera
AUTHOR
5/26/2014 2:04 PM delete

jijah aritu sy pon terkena minyak panas kt jari. kebetulan sedara de kt umah, die pesan suh letak kicap kt tempat kene minyak tu. Alhamdulillah ok.

Reply
avatar
5/26/2014 4:10 PM delete

Sapu dengan minyak gamat akak. Insyallah boleh baik.

Reply
avatar
Cik Aien
AUTHOR
5/26/2014 4:54 PM delete

Jangan letak colgate kalau da jd blister ,susu pun akan cpatkn jangkitan
Pechkan air dia yunk..air bisa 2

Reply
avatar
5/26/2014 8:16 PM delete

mama hari tu terjirus air panas, tapi kat muka, bahagian mulut kena, nasib tak teruk tapi mengelegak jugak lah ..

Reply
avatar
eMMe
AUTHOR
5/27/2014 9:30 AM delete

jijah, akak letak losyen je.. tapi biasa kan kalau kene minyak panas, lekas lalu kat air paip la... lame2 skit... pastu sapu losyen... colgate2 ke kicap2 ke, akak tak mo, heheheh...

Reply
avatar
husna zahidi
AUTHOR
5/29/2014 9:54 PM delete

teruk jugak tuh..husna selalu letak colgate dgn losyen je..

Reply
avatar
5/30/2014 6:23 PM delete

adeshh nampak besar tempat kena minyak panas tu jijah..fiza pernah kena tapi terpecik kecik je la..itupun rendam dengan air then letak ubat gigi je la..yang lain fizaa tak tahu..apepun semoga luka tu cepat kering..kalau terkopek kulit tu mesti sakit kena air kan.

Reply
avatar
Mimi Azirah
AUTHOR
6/01/2014 10:58 AM delete

Skang akak melecur akak.letak bedak sejuk azza tuh aje...memg tak gelembung pun jijah...sebelum nih jari akaa melecur letak bedak sejuk tuh x gelembung pun

Reply
avatar
Nur Hamizah
AUTHOR
6/01/2014 1:54 PM delete

Banyaknya dapat pertua kat sini. Boleh diamalkan dari akak-akak yang mengomen ni. Haru tu akak miza kena wap panas ibu masak apa tah lupa time kenduri yang orang masak guna dapur bawah tu. Habis muka dia merah padam. Bahaya juga tu kak. Syafakallah akak jijah. Baru tahu ada tips pakai kicap ^_^

Reply
avatar
QasehnyaRania
AUTHOR
6/03/2014 12:29 PM delete

ciksu penah kena bontot pemanggang ajaib.
mmg merah, sakit.. ciksu sapu garam je hri tu..kurang rasa pedih n panas.msa kena terus letak..

Reply
avatar
ayut
AUTHOR
6/13/2014 8:57 PM delete

Klu ayut rasanya mmg rendam ais jela kot..pastu ltak myk gamat...balut..nnt dh jd luka tbuka lg payah...

Reply
avatar


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!