Home Progress: Part 1 Booked!

3:48:00 PM 38 Comments A+ a-


Kan sebelum ni berbelah bahagi nak beli Rumah Baru atau Rumah Second Hand [link entry] atas nasihat kawan-kawan ramai suggest beli rumah baru kalau guna pinjaman kerajaan di mana semua pemaju yang uruskan.

10 Oktober 2014-
Daku dah booked rumah deposit RM100. [duit ni nanti dapat balik]. masa tu pun tinggal 4 unit je lagi. InshaaAllah siap Julai 2015 nanti. Single Storey Terrace. Size 20x70. 4 bilik 2 bilik air. Bumi lot dan Freehold :) Memang daku suka rumah teres!


Freehold: tanah pegangan bebas tiada sekatan..  freehold boleh diwarisi pada anak cucu kita nanti kerana freehold land punyai geran individunya sendiri dan kekal selama-lamanya.
Bumilot: Pemilikan hartanah dalam kalangan bumiputra saja. kalau nak jual rumah ni kena jual kat bumi saja. dan dapat diskaun lagi.









rumah contoh


Dah nampak rupa bentuk rumah. tiang baru naik. makin tak sabar nak duduk rumah sendiri.. harap-harap siap lebih awal dari itu. Tapi bila pikir perbelanjaan nak masuk rumah baru ni nanti sakit otak pikir nak cari duit nak renovate, nak interior design. takpe la ukur baju di badan sendiri ye tak... hehehe 

Sekarang ni tengah siapkan dokumen-dokumen. loan pun dalam proses lagi. mudah-mudahan berjalan dengan lancar. Amin..


p/s: next step pinjaman perumahan kerajaan...



All about Personal, Lifestyle, Beauty, Health and Parenting Blogger.
Product review, advertorial, 

contact:
Email: cikazizahmisi88@gmail.com

38 insan comel komen

Write insan comel komen
eamy milea
AUTHOR
11/03/2014 8:23 AM delete

tahniah jijah....doakan emi pun akan dipermudahkan urusan beli rumah jgk nanti..aminn

Reply
avatar
11/03/2014 8:26 AM delete

: Salam Jijah.. Sebelum ni silent reader jee... hehe..!

Tapi baru nak buat entry pasal rumah.. terbaca entry jijah...

CikAwiens pun baru beli rumah dekat melaka bulan lepas... ;)

Sama size : 20' x 70' (Single Storey)

http://mrsshaqkirin.blogspot.com/2014/10/senarai-pemaju-perumahan-di-melaka.html

Reply
avatar
Myra Jay
AUTHOR
11/03/2014 8:36 AM delete

Wahhh! tahniah ye Jijah da beli rumah..
Mesti tak sabar nak tnggu siap kan ;D

Reply
avatar
Fiqah Feeona
AUTHOR
11/03/2014 8:41 AM delete

Tahniah jijah...Memang tak sabar..Tapi bila dah dapat..pening kepala..hahaha

Reply
avatar
SalbiahM
AUTHOR
11/03/2014 9:05 AM delete

alhamdulillah..semoga dipermudahkan.

Reply
avatar
nur anis
AUTHOR
11/03/2014 9:31 AM delete

bestnyaaa dapat beli rumah atas tanah...akak saya pun baru beli rumah dekat PD..saya yang kat kl ni, memang tak dapat la rumah atas tanah..hukhuk..baru lepas book rumah atas rumah..

Reply
avatar
Iza Fiza
AUTHOR
11/03/2014 9:52 AM delete

wahhhh..bestnya jijah.kita doakan semoga urusan berjalan lancar tau =)

Reply
avatar
InaYusoff
AUTHOR
11/03/2014 10:47 AM delete

beshnye laa...

skang ni memang musim kengkawan opis beli rumah..
tak kira la rumah second or baru..
seronok nengok kengkawan yang NEKAD nak beli rumah..

doakan daku dapat beli rumah gak ye..
hati tak berani lagi nak beli rumah bila fikir ekonomi diri sendiri..

Reply
avatar
11/03/2014 12:10 PM delete

seronoknya..moga dipermudahkan ya jijah..

Reply
avatar
CaHaYaHaTi
AUTHOR
11/03/2014 2:26 PM delete

tahniah jijah.. finally.. heheh.. nnt dh siap kita pening dgn gril, wiring, deco2 lak.. hehehe.. semoga semua urusan jijaj dipermudahkan

Reply
avatar
eima
AUTHOR
11/03/2014 4:47 PM delete

tang urusan ngan BPP tu rumit sikit ... tak ssh mana pun tp pening sikit la ... tahniah jijah ... skrg ni apply loan guna online tau ....

Reply
avatar
Amy A.
AUTHOR
11/03/2014 5:40 PM delete

rumah 1tingkat 4bilik?..mcm besar gila je?..seronok la rumah 1 tingkat nnt dah tua xlarat nk naik atas..huhu

Reply
avatar
ziezah.com
AUTHOR
11/03/2014 6:04 PM delete

@eamy milea moga emi pon dapat beli rumah nanti.. Amin..

Reply
avatar
ziezah.com
AUTHOR
11/03/2014 6:05 PM delete

@CikAwiens a.k.a Mummy Awiens yey jijah da baca n komen! sama je rumah kita yunk.. nnt share lg yer

Reply
avatar
ziezah.com
AUTHOR
11/03/2014 6:08 PM delete

@Myra Jay sangat2 tak sabar nk tggu rumah siap

Reply
avatar
ziezah.com
AUTHOR
11/03/2014 6:08 PM delete

@Fiqah Feeona pening pale sbb banyak kuar duit utk renovate design semua kan..hee

Reply
avatar
ziezah.com
AUTHOR
11/03/2014 6:09 PM delete

@SalbiahM inshaaAllah.. tq yunk

Reply
avatar
ziezah.com
AUTHOR
11/03/2014 6:09 PM delete

@nur anis Alhamdulillah mmg suka rumah atas tanah.. rumah teres..

Reply
avatar
ziezah.com
AUTHOR
11/03/2014 6:10 PM delete

@Iza Fiza inshaaAllah.. mekasih yunk

Reply
avatar
ziezah.com
AUTHOR
11/03/2014 6:12 PM delete

@InaYusoff mula2 pikir xmampu gak.. tp NEKAD nak gak beli rumah. nnt makan la apa yg ada..jimat cermat

Reply
avatar
ziezah.com
AUTHOR
11/03/2014 6:13 PM delete

@CaHaYaHaTi tu la kan.. nasib ada diskaun 20kjd duit tu beli brg2 semua

Reply
avatar
ziezah.com
AUTHOR
11/03/2014 6:14 PM delete

@eimatang BPP tu dah siap kak.. tunggu lulus je ni

Reply
avatar
ziezah.com
AUTHOR
11/03/2014 8:26 PM delete

@Amy A. tak la besar mana.. bilik ke 4 pon kecik leh jd stor

Reply
avatar
cik mah
AUTHOR
11/03/2014 11:04 PM delete

Rezeki...alhamdulillah dah ada rumah..moga2 ada rezeki cik mah juga..

Reply
avatar
Jazz Lover
AUTHOR
11/04/2014 12:07 AM delete

Bestnya ada rumah baru.

Reply
avatar
11/04/2014 2:03 AM delete

Seronoknya ade rumah sendiri..semoga segala urusan dipermudahkan

Reply
avatar
ziezah.com
AUTHOR
11/04/2014 1:28 PM delete

@cik mah moga ada rezeki cik mah juga

Reply
avatar
ziezah.com
AUTHOR
11/04/2014 1:28 PM delete

@Jazz Lover Alhamdulillah.. lg best kalau rumah tu dah siap

Reply
avatar
ziezah.com
AUTHOR
11/04/2014 1:29 PM delete

@Azhafizah Md Nor inshaaAllah.. terima kasih fiza

Reply
avatar
QasehnyaRania
AUTHOR
11/04/2014 5:23 PM delete

alhandulillah.smga dipermudahkan dan dipercepatkan segalanya aamiin..
senang kwin sama negeri kan..

Reply
avatar
11/05/2014 6:09 AM delete

yg pntg dah ada rumah....nnti ble tmbh ruma lagi :)

Reply
avatar
- AZIE -
AUTHOR
11/05/2014 12:16 PM delete

tahinah jijah..semoga dipermudahkan segala urusan...

Reply
avatar
ziezah.com
AUTHOR
11/05/2014 3:55 PM delete

@QasehnyaRania Alhamdulillah kak.. tu untung kawen 1 kampung..hehe

Reply
avatar
ziezah.com
AUTHOR
11/05/2014 3:55 PM delete

@Eca Dwinky Asha abg sapik pula beli rumah pasni

Reply
avatar
Mimi Azirah
AUTHOR
11/08/2014 9:26 AM delete

Oooo taman belida...dekat la umah jijah dgn umah fmly akak

Reply
avatar
Sya Mimie
AUTHOR
11/08/2014 10:47 AM delete

Alhamdulillah.. Miliki rumah baru lbih berbaloi..

Reply
avatar


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!