Friday, October 10, 2014

Beli Rumah: Beli Rumah Baru Atau Rumah Second Hand. Mana Lebih Berbaloi?


Nak beli rumah bukan perkara main-main sebab ini kegunaan jangkamasa panjang. pelbagai aspek perlu di nilai sebelum nak beli rumah. 

Rumah Baru Atau Rumah Second Hand.. Apa pilihan anda??


Rumah Atas Orang/ Rumah Second Hand

perkara ni merungsingkan daku saat ini. mana tak nya rumah atas orang/subsale jauh lagi murah tapi banyak risiko dan banyak dokumen kena buat. sebab rumah atas orang ni semua nak kita sediakan sendiri, kena ada cash yang banyak untuk booking, deposit rumah, kena cari lawyer sendiri, bank sendiri, duti setem/stamping lagi.. nak tanggung value rumah lagi.. dll 

contoh: Rumah teres 2 tingkat, 4 bilik 2 bilik air tuan rumah tu nak jual rumah 210k sebab dah renovate, ada kabinet dapur, lantai mozek, memang dalam keadaan baik tapi penilai value rumah tu 150k. jadi loan lulus ikut value rumah tu. so kena la top up lagi 60k untuk bagi cash kat tuan rumah tu belum termasuk lawyer dan stamping lagi.

kalau duit cash kat tangan banyak boleh la beli.. duit EPF 10k pon dah bawa keluar hari tu.. tapi kalau baru setahun jagung kerja macam daku ni mane nak cekau duit??  ye tak... sebab daku nak guna gov loan. tak nak guna bank loan.

Rumah Baru

kalau beli rumah baru pula rumah dah tentu baru. daku dah survey, rumah teres setingkat harga RM248k. Ada 4 bilik 3 bilik air. dekat dengan Politeknik Port Dickson, Ostrich farm. kalau rumah baru ni biasanya pemaju yang buat promosi free macam stamping / dan lawyer. cuma kena bagi deposit sikit.  yang lain semua pemaju yang uruskan. inshaaAllah di jangka siap bulan 7 2015.




la ni tengah pening mana nak pilih.. nak beli rumah atas orang dah siap semua renovate.. memang cantik tapi nak tambah sampai 50k duit cash tak mampu rasanya.. guna loan gov pon lulus ikut harga penilai rumah bukan harga tuan rumah. kalau rumah baru risiko rumah terbengkalai la. bocor sana sini. tu jelah.. so apa pendapat korang??




nota kaki: buat kawan-kawan yang dah beli rumah, apa pendapat korang?? 
share lah pengalaman korang semua. nak tambah info sebab tak cukup ni.. 




19 comments:

  1. Saya beli rumah apa yang mampu. walaupun legal fees dgn developers waves tp dgn bank kena ada duit jgk. Saya byr 2x. Nasib baik lawyer baik.

    ReplyDelete
  2. YUI FOLLOW ENTRY INI..

    TUNGGU FEEDBACK YG DH PERNAH ALAMI.

    ReplyDelete
  3. saya beli rumah second hand... tuan rumah letak harga tinggi dari yang penilai bagi.kena buat private loan untk topup duit tu.

    nak beli rumah 2nd hand boleh tapi kena cari yang betul2 berbaloi.... faktor sekeliling pun kena amik kira untuk jangka masa panjang..... kena rajin survey sampai kita betul2 puas hati... baru rasa berbaloi kalau pun terpaksa topup sikit cam saya punye kes nih

    ReplyDelete
  4. saya pun beli rumah 2nd hand. harga lebih tinggi dari yg penilai bagi.terpaksa buat rayuan utk naikkan sikit harga nilaian tu.. dapat tapi sikit, kena jugak tambah ngan private loan...

    kena survey, cari betul2 kalau nak beli rumah 2nd hand ni.. kena tengok keadaan rumah tu. perlu pembaikan ke tak.kalau perlu, berapa pulak kosnya... kalau berbaloi...boleh la beli... tapi kalau tak, cari lain. kena amik masa sikit nak beli rumah ni. jangan terburu - buru....

    ReplyDelete
  5. Sy xde pengalaman beli rumah tp drpd hasil pembacaan, better rumah baru sbb kos baik pulih / reno etc rumah 2nd hand sm byk dgn duit yg dilaburkan utk rumah br... melainkanlah kalu betul2 da rezeki kita beli rumah 2nd hand tp rumah tu keadaan amat baik sm mcm rumah br (kes abg ipar beli rumah 2nd hand)

    ReplyDelete
  6. murahhnye..rumah area mana ni? kalau rumah baru pon still kena keluar duit untuk wiring, pasang kipas lampu, grill..kalau nk renovate, tambah lagi..coz rumah baru sangat basic..kabinet dapur kalau besar leh cecah 10k gak harga dia..trpulang la nak yg mana. tp kalau short 60k tu maby leh try personal loan lak, tolak dgn epf or asb kalau ada..keje gov selalu interest rate dia rendah cket kan.

    ReplyDelete
  7. kitorang beli umah 2nd hand je.. tpi tuan umah x penah duduk umah tu.. beli area kapar.. kira murah la kot umah teres 2 tingkat rm150k.. huhu

    ReplyDelete
  8. Takde pengalaman beli rumah ni..kalau nak beli rumah kena tengok facilities berdekatan juga dan segala proses kena amek tahu..lagi seronok beli rumah baru rasanya :)

    ReplyDelete
  9. wahahaha murah la umah yg berkembar tu... siap ada kipas lampu semua.. ina aritu kena bli sendiri tau lampu kipas.. dekat situ je dh hbs beribu dgn wiring bagai... tp ada org ckp kalo bli umah 2nd ni untung sbb slalunya umah lama ni luas kan.. tp ntah la.. byk tnya org gak la heheh...

    ReplyDelete
  10. kalau ada saving yang cukup baik beli yang 2nd hand...boleh pindah dan duduk terus, reno buat yg minor jer..cakap kat tuan rumah boleh beli harga tu jer ikut nilai..kalau umah baru, byak benda kena reno, tapi feel dia lain lah, feeling bau kedai.

    ReplyDelete
  11. saya beli rumah second hand...masa mula2 tgk umah macam xde masalah bila dah settle semua urusan...dah duduk umah tu baru tau..masalah anai2, tikus, atap bocor sana sini

    ReplyDelete
  12. Rumh mna2 nak beli pun, tgk kwsan dulu. Jgn mcm kwn sya, beli rumah, punylah cantik, depan tasik bagai. Sekali kwasan perumahan tu rupanya black area. Kwasan gangster. Baru ddk rumah, dah dengar 2 kes bunuh kat situ. Kan ngeri mcm tu?

    ReplyDelete
  13. maaf Jijah.. Ros takde pengalaman tentang rumah ni.. tapi,bagi Ros kalau nak beli rumah 2nd, kena pandai cari lahkan. tengok kawasannya macam mana.. lagi satu, kadang-kadang luaran memang antik , masalah dalaman kita tak tahu. kalau dapat rumah 2nd yang betul-betul dalam keadaan baik, Alhamdulillah.. apa pun, Ros doakan moga Jijah dapat buat pilihan yang tepat. dan moga rakan-rakan lain dapat beri pnedapat/maklumat berkenaan ni..
    p/s: Ros pun baru je nak start survey rumah kat mana. Harga rumah makin lama makin naik. tapi, tulah kena tunggu gaji besar sikit baru boleh buat loan goverment ni..

    ReplyDelete
  14. kalau ciksu pilih rumah baru.tapi ikut kemampuan.mcm jijah.suami isteri keja gomen kan.satu negeri pulak.senang.
    yg penting tgk kawasan persekitaran.

    mcm ciksu, cik abe beli rumh 2nd je.mmg rumit sikit.tapi alhamdulillah.kawasannya oke.buat sewa je la..

    ReplyDelete
  15. ppsstt: kalau ada tanah sendiri lagi berbaloi buat rumh kan..

    ReplyDelete
  16. Ayut pon xde pgalaman lg..tp setahu ye utk lepuasan baik baru..just make sure pemaju tu background dia okla...dan kena tunggu lama cikit.umah baru kita 1st duduk best cikit.kalau 2nd campur nak renovate lebih krg je harga beli baru nanti akhirnya..ni pandangan je tau bkn pngalaman..heeee

    ReplyDelete
  17. terima kasih atas pandangan n nasihat semua :)

    ReplyDelete
  18. kalo akak xkisah rumah baru or rumah 2nd hand

    ReplyDelete


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!