Saturday, October 15, 2011

Apa itu Jururawat 'Dont Judge A Book'


Assalamualaikum ^^


Artikel ni jumpe kat internet,pendapat seseorang.. thankz~~~


Pernahkah anda terfikir untuk menjadi jururawat? Marilah kita luangkan masa sedikit untuk menjadi seorang jururawat. Amat mudah.

Pertama sekali, sekiranya anda sudah berumah tangga dan mempunyai seorang cahaya mata yang baru dilahirkan, cuba anda bertanya kepada si ibu atau si ayah, sama ada susah atau senang untuk menukar lampin anak pada setiap hari tidak kira siang dan malam.

Kedua, andai kita masih mempunyai kedua-dua ibu bapa, tanyalah pada diri anda andai mereka lumpuh dan tidak berdaya untuk melakukan kerja, di manakah anda pada waktu itu dan apakah yang akan anda lakukan?

Bagaimana anda akan melaksanakan tanggungjawab anda sebagai seorang anak?

Mudahkah kita menjaga seseorang yang lumpuh?

Ketiga, anda seorang lelaki yang gagah perkasa, namun berapa ramai yang gagah bila melihat darah, berapa ramai lelaki di luar sana yang bersedia melihat mayat setiap hari?

Beranikah anda sebagai lelaki sejati merawat pesakit yang 90 peratus nyawa mereka berada di tangan anda.

Andaikan pemergian mereka sudah ditakdirkan, namun anda dipersalahkan oleh ahli keluarga pesakit, bersediakah anda?

Lelaki sememangnya mahir menggunakan mesin, tapi adakah mudah merawat manusia, di antara mesin dan nyawa manusia, yang manakah lebih bernilai?


Senario di atas hanyalah 1/100 daripada tugas seorang jururawat.


Pernahkah anda terfikir betapa sukarnya bekerja sebagai jururawat?

Kerja empat orang, jaga 40 orang dengan pelbagai ragam pesakit.

Doktor bagi arahan saja, yang buat kerja jururawat. Kalau anda tidak percaya pergilah melawat.

Pesakit tahu buat aduan tapi tidak pandai berterima kasih.

Mereka menyelamatkan banyak nyawa, namun orang tidak peduli.

Jururawat bermasalah hanyalah seorang dua, tapi jangan dihukum 80,000 orang jururawat yang lain.

Jururawat dikritik, namun tidak pernah dengar jururawat mengkritik.

Tiada waktu rehat diperuntukkan dalam waktu bekerja, namun mereka tetap bekerja sepanjang masa.

Takut dikritik masyarakat kerana jururawat tidak buat kerja, sedangkan mereka hanya berehat sekejap saja.

Bekerja lebih masa adalah perkara biasa, kalau tidak percaya tengoklah kad perakam masa.

Bukan semua dapat tuntut elaun kerja lebih masa, banyak alasan, banyak masalah birokrasi.

Jururawat hanya tahu bekerja, tetapi mereka masih tidak peka hak mereka sendiri.

Orang kata kalau tidak tahan bekerja jururawat, berhenti saja.

Tapi orang lupa, jururawat manusia biasa, yang mempunyai hati dan jiwa, mempunyai anak-anak dan keluarga.

Anak-anak di rumah juga perlu dirawat dan dijaga.


Kalau semua jururawat berhenti, bersediakah anda menjadi pengganti?


Bolehkah hospital beroperasi? Tanyalah diri tanyalah dengan seikhlas hati.

Masyarakat takut penyakit berjangkit, tetapi jururawat sentiasa terdedah dengan pelbagai penyakit.

Menjaga pesakit banyak tekanan, tapi ramai orang buat tak perasan.

Kerja mereka sungguh luar biasa, tapi orang pandang biasa saja.

Jagalah kebajikan mereka, janganlah sampai mereka berhijrah ke luar negara mencari kerja, kelak kita tidak cukup pekerja.

Jangan pandang sebelah mata bakti mereka, kerja mereka sungguh mulia.

Mereka tidak pandai berkata-kata, cuma tahu bekerja.

Mereka simpan di dalam hati, entah sampai bila boleh didengari.

Kerja mereka sungguh mulia. Tiada jururawat hospital tidak akan berfungsi.


Apakah kebajikan mereka sekarang ini sudah mencukupi?

Hargailah jasa mereka.


thankz pada org yg tulis ni ^_^

i'm proud to be one of NURSES out there..

14 comments:

  1. bagus jijah..jijah perlu berbangga dapat jadi nurse..bukan sng keje nurse..banyak jasa dan bakti pada masyarakat..hanya orang yg cukup tabah je mampu jadik nurse ni..thumbs up la jijah!

    ReplyDelete
  2. hehhe..btul3..sy nk jdi jrurawat yg berjaya..insya allah...hehhehe

    ReplyDelete
  3. memang respek dengan mereka yang bekerja sebagai doktor dan jururawat...

    ReplyDelete
  4. Itulah...kadang-kadang org ramai tak tahu kite jururawat ni luar biasa..paling sadis bila berdepan dengan pesakit yang tak pandai berterima kasih...tanpa jururawat tiada siapa yang akan merawat....betul kan?^_^

    ReplyDelete
  5. susah o nak jd jururawat kan..nak layan kerenah pesakit & family pesakit lagi..

    bile wanie buat praktikal kat hospital dulu rase teringin gak nak jadi nurse..tapi dah tak boleh patah balik :)

    good luck ye cik jijah..jadi la nurse yang baik hati..hehe

    ReplyDelete
  6. InsyaAllah jijah akan tolong selagi berupaya. menjadi jururawat yg berkaliber :)

    ReplyDelete
  7. hehehe..
    ade byk kwn yg jd nurse..
    seronok je tgk dorang...
    visit my blog..http://takdircinta-fash.blogspot.com/2011/09/takdir-cinta-1.html

    ReplyDelete
  8. Pjaz pun bangga jad student nurse,apabila niat diutamakan buat kerja pun jadi smooth =)

    ReplyDelete
  9. cikpjaz: betul..biar keje dengan ikhlas. hasilnya berjaya dan mudah di lakukan :)

    ReplyDelete
  10. Jururawat tugas mulia :)

    https://www.facebook.com/pages/Kami-1juta-Jururawat-Mahu-Kerja-Jururawat-segera/333086216718851

    ReplyDelete
  11. Syok jdi student male nurse....
    Tp stress tu masih ada...

    ReplyDelete
  12. @Tajul Asyraf tu baru jadi student dah stress.. kalau jadi male nurse lg double2 stress

    ReplyDelete


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!