Thursday, October 20, 2011

Motosikal Guna Najis Manusia Sumber Kuasa






TOKYO - Sebuah motosikal di Jepun menggunakan najis manusia sebagai sumber kuasa.

Ia yang dinamakan Motosikal Tandas Neo, dibina oleh firma tandas, Toto, dalam usaha membantu mengurangkan asap karbon dioksida sebanyak 50 peratus dalam tempoh enam tahun.

Dilengkapi tandas modifikasi dan makmal bergerak untuk memproses najis, kenderaan beroda tiga itu boleh bergerak selaju 80 kilometer (km) sejam.

Jika semua itu tidak cukup canggih, motosikal berkenaan juga boleh bercakap dan menulis mesej di udara dengan menggunakan sistem pengimejan cahaya.

Ia kini dipandu uji dalam sesi jelajah sejauh 960km di Jepun dan dijadualkan tiba di Tokyo pada 2 November ini.

Pada awal tahun ini, seorang lelaki melakukan perjalanan sejauh 20,000km mengelilingi Australia dengan menaiki sebuah motosikal berkuasa lemak ikan dan jejari kentang. 



teknologi jepun memang canggih canggih kan. memang tak dinafikan lagi.



15 comments:

  1. siyes kretip!!

    mggunakan sebaiknya..

    ReplyDelete
  2. berak sedas dua pesni leh la sampai melaka!!balik kg.hahaha

    ReplyDelete
  3. erkk biar betul...power tuh...huhu

    ReplyDelete
  4. fuhyoh.. tapi tak busyuk ke moto dia tu hehe

    ReplyDelete
  5. Yang ini boleh juga lah di terima.. Dulu buat makanan dari najis... Hah.. ini tak boleh terima.....

    ReplyDelete
  6. tah la kan kak dni..terlalu canggih pelik pulak..hehehe

    ReplyDelete
  7. hehe..pelik2 idea.busukkkk.hahah ^_^

    ReplyDelete
  8. berguna jugak taik ni..hahaha

    ReplyDelete
  9. maknenye kalau nak start enjin moto ne, kena berak dulu la ek.. hahaha

    ReplyDelete
  10. huhuhu..kalau gune najis mesti la bebau kan..

    ReplyDelete
  11. Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine: haah macam tu la lebih kurang..agak sengal kan..kahkahkah

    ReplyDelete
  12. memang berguna betul bahan buangan tu...haha

    ReplyDelete
  13. sangat bagus technology jepun ni..suke!thumbs up untuk pereka motorsikal ni..

    ReplyDelete
  14. motor ni ade kedap bau takkk =="

    ReplyDelete
  15. AININ SURAYA: nak kedap cmner..lepas buang hayat terus bawak bersiar2..hahaha

    ReplyDelete


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!