Checklist Bajet Perkahwinan Pengantin Lelaki

4:00:00 PM 25 Comments A+ a-



Bajet kewangan merupakan perkara yang paling penting dan perlu diuruskan dengan cekap oleh setiap bakal pengantin lelaki. Hal ini kerana anda perlu memastikan bajet untuk majlis perkahwinan anda mencukupi wang simpanan yang ada. Justeru, gunakan senarai semak dibawah bagi memastikan anda dapat mengawal bajet perkahwinan anda dengan bijak!! Checklist bagi pengantin perempuan ada di sini.



BIL
PERKARA
BAJET(RM)
1
Yuran kursus pra perkahwinan

2
Cincin tunang
3
Cincin kahwin
4
Barang kemas
5
Wang mas kahwin
6
Wang upah kadi
7
Kad jemputan kahwin
8
Setem untuk pos kad jemputan
9
Wang hantaran
10
Sirih junjung
11
Kain ela
12
Baju kurung
13
Telekung & Sejadah
14
Senaskah Al – Quran
15
Beg tangan
16
Kasut
17
Jam tangan
18
Set penjagaan badan
19
Set alat solek
20
Kek
21
Buah-buahan
22
Coklat
23
Potpurri
24
Gubahan barang hantaran termasuk upah
25
Hiasan bilik tidur
26
Pelamin
27
Bunga telur
28
Bunga pahar
29
Gambar & upah jurugambar
30
Sewa kanopy termasuk alas meja dan upah pekerja
31
Set meja pengantin termasuk alas meja dan bunga
32
Set makan beradap
33
Penanggah
34
Katering
35
Upah kumpulan kompang
36
Upah DJ
37
Kos perjalanan rombongan pergi dan balik
38
Kos tempat penginapan
39
Cenderahati untuk saudara dan sahabat
40
Upah juruandam

Jumlah keseluruhan : RM ___________________



hantaran pihak laki pon tak kurang hebatnya.. hehehe pening makcik ni wei pikir pasal kahwen, hohohoho

All about Personal, Lifestyle, Beauty, Health and Parenting Blogger.
Product review, advertorial, 

contact:
Email: cikazizahmisi88@gmail.com

25 insan comel komen

Write insan comel komen
11/16/2011 4:08 PM delete

pasni jijah letakla kos sbnr anggaran tau..

leh wat rujukan..hikhik..

Reply
avatar
Marniey
AUTHOR
11/16/2011 4:09 PM delete

banyak nya lelaki perlu buat. =.=`

Reply
avatar
11/16/2011 4:17 PM delete

byknya kena fikir..huhuhuuu

Reply
avatar
11/16/2011 4:31 PM delete

tok kadi kena bayaq brapa eh biasanya.. dni tatau ni huuu...

Reply
avatar
nadya
AUTHOR
11/16/2011 4:35 PM delete

kos bulan madu xde ke..hehehe

Reply
avatar
11/16/2011 4:57 PM delete

banyak betul list die..bile tgk sekali memang macam nak pingsan je..=_=.tapi insyaAllah kalau betul2 ikut list akan berjalan dengan lancarnye kan..

Reply
avatar
Cik Azizah
AUTHOR
11/16/2011 9:17 PM delete

@nuyui a.k.a miss YUI hehe boleh2..tgh membuat kira2 ni..hehe

Reply
avatar
Cik Azizah
AUTHOR
11/16/2011 9:17 PM delete

@Marniey sama je pengantin lelaki n perempuan pon..

Reply
avatar
Cik Azizah
AUTHOR
11/16/2011 9:18 PM delete

@MyZone~theUn4given slow2..start dari awal. tak kelam kabut :)

Reply
avatar
Cik Azizah
AUTHOR
11/16/2011 9:23 PM delete

@Ardini Humaira pak imam ikut negeri gak kot. tah la tapi tempat jijah rm80 tak silap. saksi 2orang sorang rm60

Reply
avatar
Cik Azizah
AUTHOR
11/16/2011 9:23 PM delete

@nadya tu tak di kira..hehehe

Reply
avatar
Cik Azizah
AUTHOR
11/16/2011 9:24 PM delete

@Azhafizah[フィザ] tu la kena wat persiapan awal. nnt xlari bajet sgt :)

Reply
avatar
shida'R
AUTHOR
11/16/2011 10:07 PM delete

shida risau nk menempuhnya jiejah huhu ~_^

Reply
avatar
Wanie
AUTHOR
11/16/2011 10:42 PM delete

takleh lawan checklist barang pompuan..tapi laki still kena belanje lagi banyak dari pompuan..kan.kan.kan..hehehe

Reply
avatar
Wanie
AUTHOR
11/16/2011 10:43 PM delete

jijah, nanti buat senarai sekali dengan kos eh..

Reply
avatar
apek poyo
AUTHOR
11/17/2011 3:07 PM delete

haaa..poning la kalau dah ado list...elok tak payah ado list..teragak jo kalau nak boli..baru tak tau duit byk nak guna..
tak la poning bona..ekekekkek

Reply
avatar
apek poyo
AUTHOR
11/17/2011 3:07 PM delete

haaa..poning la kalau dah ado list...elok tak payah ado list..teragak jo kalau nak boli..baru tak tau duit byk nak guna..
tak la poning bona..ekekekkek

Reply
avatar
Cik Azizah
AUTHOR
11/17/2011 3:17 PM delete

@shida'R suatu hari pasti akan menempuhnya shida :)

Reply
avatar
Cik Azizah
AUTHOR
11/17/2011 3:17 PM delete

@Wanie betol2..barang pompuan bnyak leh beli. tapi barang lelaki xbanyak sgt pilihan.

Reply
avatar
Cik Azizah
AUTHOR
11/17/2011 3:18 PM delete

@apek poyo yeker..bukan xde checklist lagi macam2 habis ke..hehe

Reply
avatar
11/18/2011 1:41 AM delete

dh lama x tgk checklist ni.. kali pertama tgk wktu adik kawen dulu, huh...

Reply
avatar
Carl Zafran
AUTHOR
6/05/2012 8:11 PM delete

Info yang sangat menarik mengenai checklist perkahwinan... :)

Entri Terkini :
Checklist Persiapan Perkahwinan Bagi Anda Yang Dah Nak Kahwin

Reply
avatar
fadzail
AUTHOR
1/26/2013 11:22 AM delete

haa bru tau ke wak,...?

Reply
avatar
azizah :)
AUTHOR
1/27/2013 6:15 PM delete

@fadzail dah kawen pon..huhuhu

Reply
avatar


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!