Wednesday, November 16, 2011

Checklist Bajet Perkahwinan Pengantin Lelaki



Bajet kewangan merupakan perkara yang paling penting dan perlu diuruskan dengan cekap oleh setiap bakal pengantin lelaki. Hal ini kerana anda perlu memastikan bajet untuk majlis perkahwinan anda mencukupi wang simpanan yang ada. Justeru, gunakan senarai semak dibawah bagi memastikan anda dapat mengawal bajet perkahwinan anda dengan bijak!! Checklist bagi pengantin perempuan ada di sini.



BIL
PERKARA
BAJET(RM)
1
Yuran kursus pra perkahwinan

2
Cincin tunang
3
Cincin kahwin
4
Barang kemas
5
Wang mas kahwin
6
Wang upah kadi
7
Kad jemputan kahwin
8
Setem untuk pos kad jemputan
9
Wang hantaran
10
Sirih junjung
11
Kain ela
12
Baju kurung
13
Telekung & Sejadah
14
Senaskah Al – Quran
15
Beg tangan
16
Kasut
17
Jam tangan
18
Set penjagaan badan
19
Set alat solek
20
Kek
21
Buah-buahan
22
Coklat
23
Potpurri
24
Gubahan barang hantaran termasuk upah
25
Hiasan bilik tidur
26
Pelamin
27
Bunga telur
28
Bunga pahar
29
Gambar & upah jurugambar
30
Sewa kanopy termasuk alas meja dan upah pekerja
31
Set meja pengantin termasuk alas meja dan bunga
32
Set makan beradap
33
Penanggah
34
Katering
35
Upah kumpulan kompang
36
Upah DJ
37
Kos perjalanan rombongan pergi dan balik
38
Kos tempat penginapan
39
Cenderahati untuk saudara dan sahabat
40
Upah juruandam

Jumlah keseluruhan : RM ___________________



hantaran pihak laki pon tak kurang hebatnya.. hehehe pening makcik ni wei pikir pasal kahwen, hohohoho

25 comments:

  1. pasni jijah letakla kos sbnr anggaran tau..

    leh wat rujukan..hikhik..

    ReplyDelete
  2. banyak nya lelaki perlu buat. =.=`

    ReplyDelete
  3. tok kadi kena bayaq brapa eh biasanya.. dni tatau ni huuu...

    ReplyDelete
  4. kos bulan madu xde ke..hehehe

    ReplyDelete
  5. banyak betul list die..bile tgk sekali memang macam nak pingsan je..=_=.tapi insyaAllah kalau betul2 ikut list akan berjalan dengan lancarnye kan..

    ReplyDelete
  6. @nuyui a.k.a miss YUI hehe boleh2..tgh membuat kira2 ni..hehe

    ReplyDelete
  7. @Marniey sama je pengantin lelaki n perempuan pon..

    ReplyDelete
  8. @MyZone~theUn4given slow2..start dari awal. tak kelam kabut :)

    ReplyDelete
  9. @Ardini Humaira pak imam ikut negeri gak kot. tah la tapi tempat jijah rm80 tak silap. saksi 2orang sorang rm60

    ReplyDelete
  10. @Azhafizah[フィザ] tu la kena wat persiapan awal. nnt xlari bajet sgt :)

    ReplyDelete
  11. shida risau nk menempuhnya jiejah huhu ~_^

    ReplyDelete
  12. takleh lawan checklist barang pompuan..tapi laki still kena belanje lagi banyak dari pompuan..kan.kan.kan..hehehe

    ReplyDelete
  13. jijah, nanti buat senarai sekali dengan kos eh..

    ReplyDelete
  14. haaa..poning la kalau dah ado list...elok tak payah ado list..teragak jo kalau nak boli..baru tak tau duit byk nak guna..
    tak la poning bona..ekekekkek

    ReplyDelete
  15. haaa..poning la kalau dah ado list...elok tak payah ado list..teragak jo kalau nak boli..baru tak tau duit byk nak guna..
    tak la poning bona..ekekekkek

    ReplyDelete
  16. @shida'R suatu hari pasti akan menempuhnya shida :)

    ReplyDelete
  17. @Wanie betol2..barang pompuan bnyak leh beli. tapi barang lelaki xbanyak sgt pilihan.

    ReplyDelete
  18. @apek poyo yeker..bukan xde checklist lagi macam2 habis ke..hehe

    ReplyDelete
  19. dh lama x tgk checklist ni.. kali pertama tgk wktu adik kawen dulu, huh...

    ReplyDelete
  20. Info yang sangat menarik mengenai checklist perkahwinan... :)

    Entri Terkini :
    Checklist Persiapan Perkahwinan Bagi Anda Yang Dah Nak Kahwin

    ReplyDelete


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!