Wednesday, November 2, 2011

Sesuaikan konsep pelamin nikah anda


Assalamualaikum..


Majlis pernikahan yang bakal tiba pastinya merungsingkan bakal pengantin kan. Setiap pengantin perlu menitik beratkan gaya penampilan sesebuah pelamin pernikahan yang bersesuaian dengan konsep pernikahan itu sendiri. Ketepatan konsep dan warna tema sekali gus dapat menaikkan seri serta kesucian majlis nikah tersebut. 

Contoh-contoh pelamin nikah seperti dalam entry Wedding Inspiration-Pelamin Nikah

Ada beberapa panduan untuk pelamin nikah. Antaranya..

1.Pemilihan warna lembut seperti putih dan krim serta merah jambu
2.Lebih sesuai jika di reka santai serta duduk di atas lantai yang di letakkan bantal-bantal mengikut tema yang bersesuaian
3.Konsep pilihan ialah keislaman,taman atau tradisional
4.Pemilihan tempat yang di langsungkan pernikahan. Samaada saiz dan keluasan tempat tersebut
5.Tentukan warna tema serta konsep yang betul.
6.Kos yang diperuntukkan oleh pengantin. Sederhana atau mengikut kemampuan
7.Pemilihan kerusi yang tidak terlalu mewah dan sarat untuk menghiasi ruang pelamin tersebut
8.Kualiti dan kos yang bersesuaian dengan citarasa yang dikehendaki
9.Penggunaan bunga hidup antara pilihan yang betul kerana pelamin nikah biasanya tetamu akan berada dekat untuk penyaksikan majlis pernikahan. Ia menambahkan gaya mewah pelamin tersebut.
10.Penggunaan lilin serta bunga segar atau tiruan akan dijadikan pilihan dekorasi pelamin pernikahan. Struktur yang di letakkan tidaklah terlalu tinggi daripada pengantin. Jika ini berlaku ia boleh menenggelamkan penampilan pengantin semasa berada di pelamin.
11.Boleh juga di letakkan taman mini atau pagar-pagar untuk menghiasi ruang pelamin tersebut. Ia akan mengikut citarasa penggubah dan impian pengantin.


16 comments:

  1. walaupon lambat lg nak kawen, sy terigin nak blue fairytale wedding concept.. huhuhuu... angan2 ku tinggi melangit..hehehe

    ReplyDelete
  2. ASE X SABOR PULAK NK NIKAH.. HEHEH~

    ReplyDelete
  3. nak kawen!

    tp x cukup syarat lagi

    ngeh3

    ReplyDelete
  4. mmmmm...kali ke2 blh ke ??

    ReplyDelete
  5. pelamin nikah? erm...rasa xbuat kot...not necessary...hihi

    ReplyDelete
  6. cantik sangat pelammin elyana..fiza suke yang simple..letak bantal2 tu pun ok..bunga ros pink..belakang pink+white..cantik!wahh macam fiza lak tak sabar..thanks juga untuk tips tu jijah..akan digunakan nanti..

    ReplyDelete
  7. hehe, best laa nak survey-survey pelamin daa :D.. Heee, tak sabarnya tunggu cik jijah kawen ^^

    ReplyDelete
  8. cantik! tp sy nk simple2 jer~

    ReplyDelete
  9. hai dah nk kawen ke kakak kite neyh eyh?:P

    ReplyDelete
  10. cik jijah, alang2 nak buat simple buat sendiri la lagi puas hati :)

    ReplyDelete
  11. saya suka pelamin yg simple je :)

    ReplyDelete
  12. syoknya dia nnt dia dh nk kawen..heheheehe

    ida suka yg simple but nice!!cam kaler pink!addicted pink oh!!

    ReplyDelete
  13. jelesnya dia dah nk tawenn...shida belum lg nihh... ^_^

    ReplyDelete
  14. susah le..nak buat pilihan warna...x tau nak pilih baju warna ape..dah jadi rambang mata dah nie...tolong.....rasa macam nak nangis....tolong bagi cadangan ye..dah habis pikir dah...

    ReplyDelete


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!