Tuesday, November 15, 2011

Checklist Bajet Perkahwinan Pengantin Perempuan



Seperti pengantin lelaki, pengantin perempuan juga perlu berhati–hati dalam membuat persiapan perkahwinan terutamanya dari segi kewangan. Perbelanjaan yang berlebihan akan mengakibatkan penyesalan di kemudian hari. Justeru, gunakan senarai semak dibawah bagi memastikan anda dapat mengawal bajet perkahwinan anda dengan bijak!!



BIL
PERKARA
BAJET (RM)
1
Yuran kursus pra perkahwinan
2
Cincin tunang
3
Cincin kahwin
4
Barang kemas
5
Wang mas kahwin
6
Wang upah kadi
7
Kad jemputan kahwin
8
Setem untuk pos kad jemputan
9
Wang hantaran
10
Sirih junjung
11
Kain ela
12
Baju kurung
13
Telekung & Sejadah
14
Senaskah Al – Quran
15
Beg tangan
16
Kasut
17
Jam tangan
18
Set penjagaan badan
19
Set alat solek
20
Kek
21
Buah-buahan
22
Coklat
23
Potpurri
24
Gubahan barang hantaran termasuk upah
25
Hiasan bilik tidur
26
Pelamin
27
Bunga telur
28
Bunga pahar
29
Gambar & upah jurugambar
30
Sewa kanopy termasuk alas meja dan upah pekerja
31
Set meja pengantin termasuk alas meja dan bunga
32
Set makan beradap
33
Penanggah
34
Katering
35
Upah kumpulan kompang
36
Upah DJ
37
Kos perjalanan rombongan pergi dan balik
38
Kos tempat penginapan
39
Cenderahati untuk saudara dan sahabat
40
Upah juruandam

Jumlah keseluruhan : RM ___________________


agak banyak juga nak kena survey ni untuk tahu rate semuanya. memang pengsan la nampaknya. patut la kena buat persiapan setahun awal. emmm -_-


18 comments:

  1. bajet mesti ada..

    waa..byk kena buat ea.

    ReplyDelete
  2. yup2 mmg kena wat kira-kira..huhu

    jom singgah entry miya :)
    http://giragiraromantic.blogspot.com/2011/11/giveawayy-soon.html

    ReplyDelete
  3. aduihh pening juga eh...rsau plak nk mnempuh hari2 itu huhu^^

    ReplyDelete
  4. arghh banyak2..sume pn pakai duit..huhu..kalau nikah je dulu kenduri lambat setahun agak2 molek tak?hehe

    ReplyDelete
  5. checklist tu kalau total up kan terbang RM...huhuu..mmg ada yg wat persiapan awal utk reduce kos..

    ReplyDelete
  6. memang kena prepare awal kan..tak boleh last minute..nnt byk benda yang belum setel...

    ReplyDelete
  7. @nuyui a.k.a miss YUI yui banyak masa lagi..prepare la sikit2.mksudnya tanya hrga barang2 tu..

    ReplyDelete
  8. @Miss Kagimoto tahu xpe..jom beljar matematik..hehe

    ReplyDelete
  9. @shida'R ala boleh je shida. slow2. ada bf kan..buat lah persediaan dr awal ni. survey barang2 yg ada dlm list nnt senang.

    ReplyDelete
  10. @Wanie macam tu wanie dah bersalin tak bersanding2..haha serupa nikah jer..xpyh sanding2. yg penting nikah ^^

    ReplyDelete
  11. @Aishah Jahirah(cik aisha) terbang rm10000++ ni kalau tak dirancang. huhuhu

    ReplyDelete
  12. @cunndaa jijah last minit! memang xleh settle banyak benda!

    ReplyDelete
  13. bagusnye..perancangan yg sgt rapi

    ReplyDelete
  14. @Mawar mesti ada perancangan! hehee

    ReplyDelete
  15. @Kak Long hehe kalau tak duit terbang begitu saja kak long. hehe

    ReplyDelete


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!