Sunday, October 17, 2010

Omelan Sang Jururawat





"ish...tak ingin daku jadik 'nurse'.Pegang tahi org sakit!"





hurmmmm...kadang-kadang daku terasa bagai termakan kata-kata sendiri. ha!ha!ha!padan muka. kini...sekarang daku bergelar seorang jururawat. mungkin Tuhan mahu daku mengerti dan belajar perasaan menjadi seorang yang bergelar JURURAWAT..

mulanya,profession ini daku pilih sebab 'last choice' dan pastinya bukan di sebabkan minat..tapi,bila mendalami bidang ini..daku mula jatuh cinta..dengan profession ini, daku belajar banyak perkara..kerana daku berhadapan dengan banyak ragam manusia..bukan setakat ragam pesakit tapi juga para doktor..

cuma kadang-kadang terkilan dengan sikap sesetengah orang, menganggap jururawat sebagai "amah" dalam hati ingin mengatakan "tak guna kau!kau ingat kau tu siapa??" tapi sabar mengatasi niat dihati..tak sampai hati mengatakan hal sedemikan..mungkin dia tidak berniat, sebab dia dalam keadaan sakit..

kadang-kadang berdepan dengan manusia yang.."saya bayar maaa...saya punya suka laaa" dalam hati ingin mengatakan "kau bawa mati lah tu duit kau semua!" tapi dalam masa yang sama kesian juga..mungkin dia tak tahu polisi-polisi,syarat-syarat yang dia tak boleh beli..hurmmmm

tapi,pernah juga air mata daku menitis...menyaksikan isteri meninggalkan si suami,anak bongsu meninggalkan keluarga pada hari jadi nya,terharu melihat kegembiraan seorang lelaki akan bergelar ayah...kadang sedih melihat seorang nenek tua tiada berteman...kadang menyampah bila melihat lagak anak-anak tak ingin menyentuh pakaian ibunya sendiri yang dibasahi air kencing "what the hell?".

ketika memberi bantuan kecemasan, daku sering berdoa "Ya Tuhan,kembalikan lah nafas nya" membantu sedaya mungkin...biar pun badan sendiri sakit gara-gara "chest compression" & "bagging" tapi adalah satu kepuasaan kalau melihat 'DIA' selamat...dan turut bersedih jika Tuhan lebih sayangkan nya...

para doktor? ada banyak spesis dan yang peliknya,jururawat terpaksa menghafal setiap habit,ragam,apa yg di sukai dan di benci oleh sang doktor..para doktor ni baca buku yang sama tapi dengan cara masing-masing...haishhhhh...ada yg beri arahan hanya sekali,di tanya kali kedua-melenting! hish...pasang recorder baru tawww...."tulisan Doktor"???? aduiiiii...mmg payah.hanya beberapa sahaja yg memiliki tulisan yang boleh di tafsir..bak membaca tulisan zaman purbakala..kalau ada penafsir tulisan,kan baguss..ada yang asyik nak cepat..ntah apa yang di kejar..kadang-kadang ada yang tak reti bahasa..tapi,siapalah jururawat di mata doktor?? pembantu jerrr...ingat dia sorang saja yang patut difahami? tapi bukan semua doktor mcm tuu yaaa...



apa-apa pun hanya jururawat faham perasaan seorang jururawat.




4 comments:

  1. xkeje lg tp..mse prktikal slalu tgk prngai dktor nih,prangai mntak penampar! huhu..

    ReplyDelete
  2. amy syifa hahaha...mmg pon..sebbek tak pernah kena lagi dgn doktor..lau xde nurse..tak jalan la keje doktor tu...huh

    ReplyDelete
  3. wow tak sabar ya nak hari jururawat :)

    ReplyDelete
  4. hahaha...
    totally agreed wif u...
    doctor's handwriting mmd cam hampeh...
    kadang2 kami reject ja form yang xleyh di baca..
    btw, I'm not a nurse,but just a neurophysiology technologist..
    hohoho...

    ReplyDelete


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!