Giveaway Contest RM700 Jualan Hebat Lazada Malaysia 11/11 by Emas Putih .

6:00:00 PM 9 Comments A+ a-


As-salam


Pada 11/11 nanti Lazada akan mengadakan Jualan Hebat Lazada Malaysia 11/11 di mana ada flash sale selama 1 jam! Jualan Hebat Lazada Malaysia 11/11 ni memberikan potongan sehingga 94% pada 11/11/14 tu nanti! Siapa tak suka harga runtuh kan! nak-nak kalau dapat voucher shopping di Lazada!




Berita baik untuk semua kaki shopping online kerana Lazada Malaysia akan menganjurkan 1 jualan besar-besaran selama 1 hari pada 11th November 2014 dengan potongan harga sehingga 94%. 



Terdapat Flash Sale selama 1 jam untuk setiap satu kategori (12 Kategori) bermula 11 pagi hingga 11 malam! Harga rendah ditawarkan untuk semua kategori di Lazada Malaysia sepanjang Flash Sale. 

Mark your calendar and Jom Gegarkan Jualan Hebat ini dengan klik link ni : Jualan Hebat 

Any update tentang jualan besar-besaran ini sila ke Lazada Malaysia !! 

Ini adalah Blogger Giveaway Contest anjuran Lazada Malaysia dengan kerjasama Kisah Emas Putih. 11 Pemenang bertuah akan dipilih untuk memenangi hadiah berjumlah RM 700! Untuk sertai contest ini, sila ke blog Kisah Emas Putih dengan ke link ini : LINK CONTEST .




Resepi Electric Lunch Box: Sup Ayam

3:00:00 PM 6 Comments A+ a-


Tak la hebat nak bagi korang resepi. tapi nak juga share resepi yang telah daku buat dengan menggunakan Multifunctional Electric Lunch Box ni.

Sebelum ni daku menggunakan slow cooker untuk memasak makanan hakimi. malam sebelum tidur dah petik suis untuk masak bubur hakimi supaya pagi tu kembang elok je. sekarang bangun jam 4 am pon boleh sebab dengan gunakan lunch box ni boleh memasak dalam masa 45min-1 jam!!

Hari tu resepi Ikan Masak Pindang/Singgang. then dah daku try adalah:

Sup Ayam

1. Bawang putih, bawang merah, rempah 4 sekawan
2. Kentang belah 4
3. Masukkan semua sekali dan air dalam ELB
4. Air 120ml letak kat body ELB
5. Tunggu 45min-1jam sup ayam pun siap :)



Takde minyak. sesuai untuk homemade baby. sup ayam pun nampak begitu sedap. mama pun join makan sekali :)

try lah!!


Kenapa Menguap Boleh Berjangkit

9:42:00 AM 9 Comments A+ a-


Korang perasankah apabila seseorang menguap, orang lain ikut sama? 
Penyelidik menyatakan dalam 40- 60% orang yang melihat gambar orang menguap akan turut menguap. Bukan manusia saja yang menguap tau.. Binatang pun menguap juga. Tak caya kita tengok kucing yang kita pelihara itu, boleh nampak kucing itu pun menguap. hehe

Kenapa Kita Menguap? Penerangan saintifik menyatakan bahawa kita menguap disebabkan oleh keperluan fizikal kita. Selain daripada kepenatan, kita juga menguap kalau darah kita kekurangan oxygen. Ada juga teori yang menyatakan menguap dapat melaraskan suhu badan kita. Sesetengah orang berfikiran bahawa kita menguap kalau kita rasa bosan. Setuju??

Kepercayaan Orang Dahulu Kala - Ada juga terdapat kepercayaan yang berasal dari Greek yang menyatakan kita mesti tutup mulut bila menguap untuk elakkan roh kita dari terlepas melalui mulut. Sesetengah orang pada zaman dahulu percaya bila seseorang itu menguap, dia akan ditimpa bahaya.

Kenapa Menguap Boleh Berjangkit? Apabila kita lihat orang menguap, otak kita proses informasi. Informasi itu disalurkan ke brain circuitry yang menganalisis dan meniru gaya yang dilakukan oleh orang lain. Circuitry ini dipanggil “mirror-neuron system” kerana ia mengandungi sel otak yang khas. Ia menjadi aktif apabila kita membuat sesuatu atau kita melihat orang lain membuat sesuatu, lalu meniru aksi orang lain.  wah begitu...

Jadi tu sebab la bila kita menguap. orang lain juga terjangkit.. hehehe :)



‘Giveaway Cuti Sekolah By JiwarOsak‘

6:58:00 PM 13 Comments A+ a-

Giveaway Cuti Sekolah by JiwarOsak.Com
Mari Sertai Giveaway Cuti Sekolah By JiwarOsak.Com


Hadiah Terkumpul
Cash : RM 390
Topup : RM 195
Barangan : Tudung Pashmina x 1, Shawl x 2, Novel Sanctuaria x 1, Tudung Aidijuma x 1, Bantal Handmade x 2

Terima Kasih kepada Sponser

AbgferOz | MahaMahu | Yanty Lee | Afzal Sukasuki | Mawar Biru | Cik Pjaz | Ieta Mat Sa’ad | Mohamad Nasir | Yan Saflina | UmmiMama |Mohd Noor Shawal | Dila KazUha | Doktor Pemasaran | Helmi Julia | Nadia Johari | Suzlin Azreena Nordin| Nurul Syarafina II | Khaty Aiman| KyLe Kesha | Cik Yaya | Putery Memory | Edo Hayra | Delima Zamrud | Karen Nisa 

Untuk menyertai Giveaway Cuti Sekolah anda boleh klik Banner atau SILA LIHAT SINI

Minyak Telon Anugerah Untuk Bayi

1:00:00 PM 15 Comments A+ a-


Pertama kali guna Minyak Telon Anugerah ni!
Bagus sangat! baunya sangat wangi, tak panas. hakimi pun jarang meragam sebab perut kembung..



Lebih menarik Minyak Telon Anugerah ni mengandungi herba-herba tradisional seperti minyak kayu putih, serai, pudina, lengkuas dan limau purut yang membantu:
- Menghangatkan tubuh bayi,
- Melembab dan melembutkan kulit bayi.
- Menghindari bayi daripada kesejukan, kembung perut, angin pasang dan sawan angin.


Lebih istimewa lagi ialah Minyak Telon Anugerah ini dibacakan dengan ayat-ayat suci al-Quran seperti:
- Surah Al-Fatihah
- Surah Al-Baqarah
- Surah Al-Buruj
- Surah Al-‘A’raf
- Surah At-Tawbah
- Surah Yunus
- Surah An-Nahl
- Surah Al-‘Isra’
- Surah Ash-Shu’ara
- Surah Fussilat
- Surah Al-‘Ankabut
- dan Asmaul Husna

Beli dengan Harga RM15 50ml

Cara penggunaan:
Hanya usapkan minyak pada tubuh bayi ketika perlu terutamanya selepas mandi. Sapukan pada bahagian dada, perut, pinggang, punggung dan juga tapak kaki bayi.





Menarik kan.. boleh la korang start belikan untuk anak korang kat kedai/stokis2 jamu yang ada :)



Lok Kawi Wildlife Park Sabah

8:00:00 AM 13 Comments A+ a-


Memandangkan tinggal beberapa bulan je lagi nak tinggal kat Sabah. [mana tahu awal tahun depan dapat pindah..inshaaAllah Amin ].. apa kata kita throwback tempat-tempat menarik kat Sabah ni. Lok Kawi Wildlife Park ni daku pergi masa hakimi usia 4 bulan++. ya masa tu hakimi tersangat kecik lagi jadi dia tak paham haiwan2 yang ada. mak paknya je yang excited! kuang kuang kuang :P 

Lok Kawi Wildlife Park atau nama lain Taman Hidupan Liar Lok Kawi ni baru saja buka pada tahun 2007 lokasi di Penampang, Sabah.  Harga tiket nak masuk tak silap RM10. memandangkan baru lagi di buka maka tak ramai yang tahu akan kehadirannya..

pintu masuk zoo,



kuda padi ni jinak. namanya Poney :)


menariknya di sini ada kereta api di sediakan bawa pelancong pusing sekitar zoo ni. ada masa untuk Animal Show, Animal Feeding, Elephant Ride tu semua kita boleh tengok..


lama tak tengok burung merak ni kan.. hampir pupus dah.. 


rusa :)


gajah tengah berendam

last not least..

kenangan di Sabah: Lok Kawi Wildlife Park ^___^





entah bila lagi nak pergi sini. hakimi pun dah setahun dua bulan. tu semua kenangan...
balik semenanjung nanti kita tengok PANDA la pula ye hakimi... hehehe :) 
apa-apa pun Sabah Best!!




Resepi Electric Lunch Box [ELB]:Resepi Ikan Masak Pindang

8:56:00 PM 19 Comments A+ a-


Dengan menggunakan Electric Lunch Box [ELB] -link- sangat mudah memasak makanan sihat hakimi. salah satu menu masak untuk hakimi Resepi Ikan Masak Pindang/ Singgang


Ikan Tenggiri Masak Pindang/ Singgang

1. Tak kisah apa jenis ikan. bawang putih, bawang merah, halia dan kunyit hiris halus
2. Campurkan satu kali dengan air secukupnya. kalau ada tomato boleh masukkan
3. Air 120ml kat body ELB
4. On plug 45min- 1jam siap. 




Mudah di sediakan.. on je plug 1 jam dah masak. sambil tu boleh sambung tidur balik...  mama hakimi ler tu.. ngeee~~ :P



Bila Boleh Start Gosok Gigi Anak??

11:00:00 AM 14 Comments A+ a-


Hakimi lambat tumbuh gigi. dia tumbuh gigi masa umur 9 bulan 25 hari. baru nampak putih-putih keluar..


Tapi berkembang dengan pesat bila usia 11bulan dah ada 5 batang gigi.. 3 gigi atas+2 gigi bawah :)


sekarang 1 tahun 1bulan 18hari baru ada 7 batang gigi. 4 batang gigi atas+ 3 batang gigi bawah. Alhamdulillah hakimi bukan jenis menggigit. 



Makan pun hakimi tak pandai mengunyah sangat. gigit2 terus telan.. ayoyoo~~  
eh korang! bila patut start gosok gigi anak ye... n ubat gigi & berus gigi apa permulaan untuk gosok gigi anak ni?? jom share!
hakimi sekarang mama tonyoh2 gigi dia dengan kain basah je.. 







Annual Leave Berapa Hari Lagi Tinggal??

8:00:00 AM 17 Comments A+ a-


Annual leave daku setahun 25 hari. belum campur public holiday lagi..
sekarang dah nak dekat bulan 11 cuti tahunan tinggal lagi 20 hari. banyak ke sikit tu??? heee  tu kira sikit tau.. ada staff 40 lebih lagi cuti tahunan dia. nampak tak.. nampak tak betapa susahnya nurse ni nak dapat cuti lama-lama.. hahahhaa

ini la jadi nurse bukan dapat cuti pun... orang public holiday kita kerja. jadi cuti public holiday tu terpaksa simpan dulu.. bila simpan banyak2 dapat la balik kampung guna cuti tu.. tak guna cuti tahunan.. cuti tahunan boleh carry forwad ke tahun depan.. bertambah lagi cuti.. ngeee~~

lagipun.. cuti tahunan ni kena simpan standby jika ada kecemasan, anak sakit, kereta rosak, pengasuh ada hal.. tu semua berguna. sebab tak tahu apa akan jadi akan datang..

tapi ingat bulan 11 ni nak balik kampung lah.. kalau dapat cuti la.. emmm -_-" sedih.. dakuu kalau boleh tiap-tiap bulan nak balik cuti kat semenanjung sampai la dapat transfer.. kesiannyaaa :( sabar.. sabar.. sabar akan manis akhirnyaa... inshaaAllah..


p/s: eh korang punya cuti tahunan berapa hari setahun? dan tinggal berapa hari lagi??




Salam Isnin :)

8:00:00 AM 10 Comments A+ a-


Salam Isnin... jangan monday blues sangat yer...

Doaku hari ni... jom sama-sama baca :)




Amin.. ya robbal alamin...



Salam Awal Muharram dan Maal Hijrah 1436H

5:49:00 PM 11 Comments A+ a-


Hari Awal Muharram atau Hari Maal Hijrah merupakan suatu hari yang penting bagi umat Islam kerana ia menandakan peristiwa penting yang berlaku dalam sejarah Islam.
Ia memperingati penghijrahan Nabi Muhammad dari Kota Makkah ke Madinah pada tahun 622 Masihi.
Berlaku pada 1 Muharam, ia merupakan hari pertama Takwim Hijrah.




dan

Salam Maal Hijrah untuk anda semua :)

Semoga semua amalan kita di terima dan semua dosa di ampunkan oleh-Nya. 
Dan semoga kita menjadi insan lebih mulia, lebih bertakwa dan berhijrah menjadi lebih baik dari sebelum ini.

Amin…




Doa Akhir Tahun Dan Awal Tahun Muharram

2:00:00 PM 7 Comments A+ a-



Akhir tahun hijriah jatuh pada 29 Zulhijjah 1435H iaitu bersamaan 24 Oktober 2014 (Jumaat) dan 1 Muharram 1436H jatuh pada 25 Oktober 2014 (Sabtu). Jangan lupa membaca kedua-dua doa akhir tahun (1435H) dan doa awal tahun (1436H) ini supaya kita dilindungi daripada tipu daya syaitan dan semoga mendapat keampunan Allah SWT.. Insya Allah….Amin


Doa Akhir Tahun




Doa Akhir Tahun dibaca 3 kali pada akhir waktu Asar atau sebelum masuk waktu Maghrib


Doa Awal Tahun


Doa Awal Tahun dibaca 3 kali selepas maghrib pada malam 1 Muharram 1433.




Salam Maal Hijrah!



Off Day

11:22:00 AM 12 Comments A+ a-


Hari ni off day. dalam satu minggu satu hari je off day. emm orang kerja kita cuti. orang cuti kita kerja. nasib la jadi nurse ni kan.. -_-" sapa suruh tak belajar pandai2 dulu... huhuhu 
layan si bujang 24jam hari ni. selalu duk rumah pengasuh. ada ramai kawan kat sana. boleh dia main-main.. hari ni duk dengan mama.. terperap dalam rumah jelah yer hakimi.. kalau rajin mama bawa hakimi keluar jalan-jalan...


1 tahun 1bulan 14 hari


tapi hakimi pantang keluar. suka sangat berjalan-jalan. sekarang tak nak dah pakai stroller/dukung. lebih suka jalan kaki. yang tak larat nya mama la nak mengejar... dah la jenis tak takut orang.. ikut pula tu orang pimpin dia.. bahaya betull...huuu~~

emm tak kisah la.. janji anak mama bahagia ^___^ mama berjaga-jaga...







REDHA Walaupun TERPAKSA

7:30:00 AM 8 Comments A+ a-





Sedang melaluinya.. Walau payah. Walau pahit. Takkan dapat di ubah. 
Well, life must go on~~





Tips Untuk Melatih Anak Berjalan

5:02:00 PM 11 Comments A+ a-



Hakimi start berjalan sebelum usia 11 bulan lagi. Alhamdulillah hakimi cepat berjalan walaupun ada budak lagi cepat dari itu. tak la hebat sangat nak kongsi tips tapi sekurangnya dapat kongsi pengalaman.. tapi harus di ingat lain anak, lain perkembangannya yer..


1. Anak akan lebih cepat berjalan kalau selalu latih dengan ibu bapa dia. Ajar la tatih 3,4 langkah dengan memegang kedua dua tangan dia. kena pegang sebab dia baru belajar mengimbangi dirinya.
2. Ajak husband pegang tangan anak lagi sebelah. Cuba untuk ajar dia jadi berani jalan dengan pegang sebelah tangan je. Anda boleh memegang tangannya sama ada berdiri atau melutut di depannya. Kemudian lepaskan tangan lagi sebelah dan biar dia tatih sorang-sorang. 
3. Latih anak berjalan tanpa jemu. jangan lupa beri pujian seperti tepuk tangan sebab usahanya untuk berjalan tanpa di bantu.
4. Pastikan ajar anak jalan atas tikar / carpet supaya bila jatuh tak la terlalu sakit.
5. Masa ajar anak berjalan, biarkan kaki anak tanpa stoking / kasut. Ni untuk memudahkan anak kita menyeimbangkan badan dan mengawal pergerakan. Lagipun anak boleh rasa jari-jari dia grab lantai dan dia akan lebih confidence bertatih.
6. Biar anak anda explore sendiri atas lantai. baby yang banyak explore sendiri lagi cepat merangkak, berdiri n jalan berbanding yang selalu kena dukung, duduk dalam buai
7. Doa ibubapa itu penting! Berulang ulang doa supaya anak cepat berjalan untuk memudahkan kerja anda :) Doa ibubapa kan mujarab! 


Sebenarnya, anak tidak perlu ‘diajar’ kerana mereka akan membuat keputusan sendiri berjalan apabila telah bersedia untuk berjalan. 

Jadi kita sebagai ibu bapanya tidak seharusnya membandingkan anak dengan anak orang lain, kerana setiap bayi berbeza tahap pembesarannya. Mereka harus belajar menerima seadanya.







p/s: selamat berjalan jalan dengan baby! yeyyy~





Tayar Pancit Pula..

2:59:00 PM 25 Comments A+ a-




Banyak betul dugaan sejak encik suami pindah semenanjung ni.. Ahad 19/10/14 lepas masa nak pergi kerja malam perasan kereta takde angin. konon nak EL time tu sebab takde transport nak kerja tapi bila call sister dia tak kasi. suruh cari bantuan. call pengasuh hakimi sebab nak hantar hakimi. nasib la pengasuh hakimi prihatin dia kasi pinjam kereta myvi dia. kebetulan dia ada dua kereta. Alhamdulillah dapat pergi kerja malam time tu..

Pagi isnin 20/10/14 gagah bawa kereta slow-slow pergi pam tayar dulu, nasib bila pam tayar ada angin dan terus pergi kedai tayar. 




singgah kedai tayar Silverstone. cek punya cek nampak paku panjang kat tayar. pancit rupanya.. nasib kat tengah-tengah tayar jadi mekanik tu hanya tampal saja. RM8 untuk tampal. moga bertahan lebih lama la wahai encik tayar myPE. jangan la myPE sakit-sakit. tahun ni dua kali dah tau sakit berkaitan dengan tayar.. susah hati tau camni.. uhukkk~~


"DUGAAN dan CUBAAN tidak pernah kering menghujani diri. KESABARAN hati sering di uji, yang pasti KEKUATAN IMAN dalam nurani. jangan biar HATI DICEMARI. 
TENANG dan TABAH menghadapi dugaan.. 
AMBILLAH HIKMAH dari apa yang terjadi."




Menu Si Bujang Spiral Bolognese

6:59:00 PM 12 Comments A+ a-


Hakimi dah mula makan sikit-sikit. dah ada selera. kalau sebelum ni kan minum susu saja. tu pun lepas minum susu muntah. Alhamdulillah.. sekarang ada selera untuk makan.

resepi baru mama buat



Spiral Bolognese Si Bujang

Bahan bahan :

  • Pasta Spirals (direbus)
  • Tomato (diblend)
  • Mix vege (kalau ada)
  • Bawang putih+bawang merah (tumbuk)
  • Olive oil (tumis)
  • Capsium (potong dadu)
  • Ayam potong dadu


Cara-cara :

  1. Masukkn sikit olive oil dalam non sticky pan then tumiskan bawang putih n merah
  2. Dah naik bau masukkan tomato yang diblend tadi
  3. Masukkan mix vege, ayam dan capsium tunggu sampai empuk
  4. Akhir skali masukkan spirals yang dah di tos..gaul rata..
  5. Siapp!


 siap makan dengan anak pengasuh lagi. anak pengasuh siap suap hakimi sebutir2.. hehehe sweet :)



Bagaimana Terjadinya Lesung Pipit

6:21:00 AM 12 Comments A+ a-




Tak tahu hakimi dapat kedua-dua lesung pipit dari baka sapa.. sebab mama dan papa tak de lesung pipit. hahaha~~ tapi masa mama mengandungkan hakimi mama suka tengok gambar baby yang ada lesung pipit. mungkin dari situ la terlekat lesung pipit ke hakimi ni.. ngeee~~ :P

tapi jika salah satu ibubapa memiliki lesung pipit kemungkinan 25-50% lesung pipit ni di turunkan ke generasi seterusnya.




rupanya lesung pipit ni kecacatan otot zygomaticus pendek yang menyebabkan kulit tertarik dan terbentuklah lekuk pada pipi. lebih-lebih lagi bila seseorang yang ada lesung pipit ni tersenyum atau bercakap. daya tarik dari kulit membuat lesung pipit ini muncul efek dari penarikan kulit tersebut. 

sebab tu lah orang cakap yang ada lesung pipit ni cacat yang menawan. hehehehehe pemanis wajah kononnyaa.. kan hakimi tu tampan..weee~~ puji anak sendiri nampak.. :p







Jangan Mudah Melenting Bila Di Tegur

1:16:00 PM 6 Comments A+ a-



Teguran itu kebiasaannya bersifat membina, kerana apa yang tidak kita sedar kadang-kadang orang lain sudah sedar terlebih dahulu, persepsi kita lain, persepsi orang, lain. Sebab itu apabila ditegur, jangan terlalu cepat melenting dan menolak teguran tersebut. Kalau begitu, anda adalah orang paling rugi, kerana anda berpeluang membina diri anda tetapi awal-awal lagi anda sudah merobohkannya. jadi kalau orang lain menegur anda tu. cubalah berpikiran positif kerana disebalik teguran ada nasihat yang berguna.

Kata Hukama,

"Orang biasa akan marah apabila dikritik oleh orang lain, manakala orang yang mulia ialah mereka yang memperbaiki diri daripada kritikan orang lain. Seharusnya begini lah resam kehidupan kita".


Pikir pikir kanlah...



Mini Multifunction Portable Electric Cooker Lunch Box

8:33:00 PM 15 Comments A+ a-


Ini lah kerjanya kalau suka window shooping online.. sekali kat facebook keluar iklan Mini Multifunction Portable Electric Cooker ini. terus laju-laju klik link tu dan beli. 


Pakej ada: 
1x Stainless steel bowl
1x Stainless steel plate
1x Measuring cup
1x Plastic lid for bowl
1x Egg tray
1x 2 round pin plug cable


memandangkan si mama hakimi ni punya la malas + peti sejuk besar takde + tinggal berdua dengan hakimi. jadi ini memudahkan kerja mama hakimi masak. *malas2 pon makanan berkhasiat tau!* kuikuikui

Sebabnya??

1/ paling penting!! sebab campak je semua bahan, on plug dan siap!  hahahahaha :p
2/ boleh gunakan untuk masak nasi dan lauk
3/ mudah panaskan semula nasi dan lauk/ sup
4/ boleh steam telur
5/ mudah di bawa ke mana-mana/ tak perlu salin dalam bekas lain




dan sebab video ni juga la si mama hakimi terjatuh cinta! dan pasti sesiapa yang ada anak kecik yang malas macam haku ni tak sabar nak beli satu.. muahahaha :p




so mama hakimi beli kat Rakuten.com
ini link--> Mini Multifunction Portable Electric Cooker

harga RM55 exclude postage


Sup ayam simple mimple :p



Bubur nasi+ayam dan sayuran..




try la beli! sure puas hati! 
sekarang slow cooker dah mama simpan da.. sebab dulu guna slow cooker lama baru masak contoh jam 12malam on. jam 5am baru siap masak tapi menggunakan ELB ni hanya 1jam je dah masak makanan :)


nota kaki: dah siap masak terus bawa lunch box ni ke rumah BS. kalau BS nak panaskan, isi air kat bawah dan hanya klik plug je. mudah kan..



Nasi Ayam Penyet

12:30:00 PM 13 Comments A+ a-


Dua tahun tinggal kat sabah baru tahu makan nasi ayam penyet.. kalau duk kat semenanjung tak pernah makan lagi..




kat wad meriah dengan makanan.. tapi tu lah kadang kadang bila busy tak sempat makan. balik kerja, ambil hakimi petang baru makan nasi.. emm --___--"

tak pasti kat semenanjung macam mana nasi ayam penyet nya tapi yang ni simple je kawan jual dalam wad. ada ayam goreng+sambal terung+sambal belacan. tapi kalau kat kedai ayam penyet kat 1 Borneo tu ada ayam,sambal belacan, timun,tempe dan ulam-ulaman..

lain tempat lain menunya. tapi yang penting perut kenyang ma... hahahhaa :p jemput makan~`


MY PRECIOUS HAKIMI PART 2

6:25:00 PM 17 Comments A+ a-


Sangat seronok bila anak yang di kandung membesar depan mata mamanya..  setiap hari dapat lihat perkembangan anak. syukur Alhamdulillah mudah menjaga hakimi ni.. senang di urus tak banyak ragam. syukur! dia seakan mengerti mama dia seorang supermak!! menguruskan dirinya sendirian di negeri orang ni..

dan inilah sambungan My Precious Hakimi Part 1 sebelum ni.



7 bulan= 8.8kg hakimi dah pandai merangkak dan duduk dengan stabil. sambil tu dia pon dah pandai berpaut dengan meja-meja untuk berdiri..



8 bulan - hakimi dah pandai berdiri untuk beberapa saat. 


9 bulan


10 bulan kutip mngutip.. semua nak masuk dalam mulut




11 bulan Best betul dapat kaki kan hakimi.. nak bjalan aje..


12 bulan= 10.2kg  ada budak demam menjelang 1tahun...



10/9/14 Zulhakimi Zaim 1 Tahun!


Tak sangka masa berlalu begitu pantas... Anak soleh mama ni sudah menjangkau usia 1 tahun 1bulan... Mama doakan Zulhakimi zaim menjadi anak soleh yang memberi kesenangan buat mama dan papa, diberikan kesihatan yg baik, dikurniakan akhlak yg mulia, kaya dengan sifat mahmudah, sentiasa berpegang dengan AlQuran dan Sunnah, diberikan akal yg cerdik lagi bijak, menjadi bakal al hafiz yg berintelektual dan menjadi saham akhirat mama dan papa yer :)

mama n papa love u so much!!




eTips: Jika Handphone Tak Masuk Charge Terkena Air

3:44:00 PM 14 Comments A+ a-


Sabtu lepas hakimi muntah susu. Tak perasan pula dia muntah terkena dekat my note 2! Memandangkan batteri cuma tinggal 3% masa tu jadi daku pun nak charge lah. tetiba tengok handphone tak masuk charge! ahhh sudah...  sekali perasan dekat usb tu ada air ni.. confirm rosak ni! hati dah risau! dah la takde handphone spare! pikir lagi mana nak repair handphone rosak. kalau tak le nak kena beli baru pula... kusutt!!

Terus call encik suami dengan bateri berbaki 3% tu. dia suruh cabut bateri,casing dan keringkan. guna la hair dryer atau apa-apa lah.. tak puas hati dengan bantuan encik GOOGLE daku dapat petua baru. memandangkan handphone memang takleh nak charge dah. tak salah mencuba petua ni..

So, jika handphone tak masuk charge akibat terkena air.. apa nak buat??

1. Handphone cepat-cepat off / cabut bateri
2. Keluarkan simkad, memori kad
3. Tanggalkan casing, cover dll
4. Lap kering-kering kalau rasa masih basah
5. Benamkan handphone dalam beras
6. Tinggalkan semalaman supaya beras dapat serap kelembapan yang ada.
7. Alhamdulillah lepas semalaman tu dah boleh charge handphone.




Fuh leganyaa handphone kembali kepada asal. gila la kalau handphone takde. separuh nyawaku melayang... hahahaha :p kalau tak tak pasal-pasal terbang seratus lebih nak repair kalau bernasib baik. kalau tak bernasib baik kena beli baru. duit duit!


update dari sumber di percayai/berpengalaman:

Tips 1: kalau tak ok boleh cuba ambil paket2 yang ade dalam kotak kasut kite baru beli tu.( ala yang biji2 kecik tu) pastu letak dalam bekas kedap udara, bersama handphone yang masuk air tu..insyaallah ok.

Tips 2: kalau handphone jatuh laut/kolam bilas dengan air paip. buka bateri,memori kad, simkad, bungkus dengan pampers anak yang bersih dalam masa 24jam. then on balik.inshaaAllah ok..


so korang...mungkin lepas ni jangan cepat sangat hantar ke kedai repair. Cuba dulu kaedah ni. Kalau takleh jugak semalaman atau dua hari lepas tu, takde rezeki lah namanya tu. terpaksa kena hantar kedai... huuu~~



Intipati Bajet 2015

6:14:00 PM 10 Comments A+ a-


“BAJET 2015 : EKONOMI KEPERLUAN RAKYAT”




Antara Intipati yang dapat dalam Bajet 2015:


*Petrol, Diesel & LPG tidak dikenakan GST

* Golongan berkeluarga berpendapatan RM4,000 dan ke bawah sebulan tidak dikenakan cukai pendapatan

* Rebat bayaran balik PTPTN sebanyak 10% diteruskan. Bayaran penuh rebat 20%

* Program Bantuan Persekolahan sebanyak RM100 setiap pelajar sekolah rendah dan menengah mulai Januari 2015

* Program Baucar Buku 1Malaysia sebanyak RM250 bagi tujuan pembelian buku-buku rujukan dan peralatan pengajian

* BR1M akan dinaikkan daripada RM650 kepada RM950 dibayar 3 kali pada Januari (RM300) & Mei (RM300) & September (RM350) 2015

* BR1M isi rumah berpendapatan bulanan RM3,000-RM4,000 dinaikkan daripada RM450 kepada RM750 dibayar Januari, Mei & September 2015

* BR1M golongan bujang berusia atas 21 tahun berpendapatan tidak lebih RM2,000 dinaikkan RM50 kepada RM350 dibayar awal tahun depan

* Kakitangan awam akan mendapat bonus setengah bulan atau minimum RM500 manakala pesara kerajaan RM250 akan dibayar pada Januari 2015

* Skim Perumahan Belia 20,000 unit rumah (RM500,000 maksimum). Belia berkahwin 25-40 tahun dengan RM10,000 maksimum pendapatan isi rumah serta maksimum pembiayaan 35 tahun diberikan 10% jaminan pinjamam oleh kerajaan. kerajaan akan sediakan bantuan RM200 sebulan kepada peminjam untuk dua tahun pertama untuk mengurangkan beban bayaran ansuran.


*nota kaki: bersyukur la dengan apa yang ada walaupun ramai rakyat tak berpuas hati.. emm*




Harapan Bajet 2015

3:24:00 PM 4 Comments A+ a-




Masing-masing menunggu pembentangan Bajet 2015 kejap lagi..
actually daku tak berminat sangat sibuk hal-hal bajet ni.. tapi sebagai penjawat awam. nak juga tahu apa keistimewaan yang bakal di berikan..

untuk Bajet 2015 ni ramai rakyat memikirkan apa tawaran yang akan kita dapat. harapan daku:

-Kenaikan Gaji. Naik Elaun & Bantu Nasib 630,000 Kakitangan Awam Termasuk Guru, Jururawat, Polis & Tentera!
-Bina lebih banyak rumah mampu milik di bawah gaji RM3000!!
-Kurangkan cukai, subsidi! 
-Mansuhkan BR1M bukan semua orang dapat pun..
--Kurangkan harga minyak/harga barang-barang..
-Daripada bonus 2 bulan, baik naikkan Elaun Perumahan. dari dulu RM180 sebulan tak berganjak!
-Naikkan Elaun Sara Hidup (Cola) kepada angka yang lebih tinggi dengan sara hidup sekarang.. 


Jadi sehubungan dengan itu di harap Bajet 2015 ni dapat memberi ganjaran yang lebih kepada seluruh rakyat untuk menjalani kehidupan lebih selesa.



*nota kaki: kecewa.. harapan daku tak menjadi kenyataan.. wahahaha :(*




Beli Rumah: Beli Rumah Baru Atau Rumah Second Hand. Mana Lebih Berbaloi?

1:09:00 PM 19 Comments A+ a-


Nak beli rumah bukan perkara main-main sebab ini kegunaan jangkamasa panjang. pelbagai aspek perlu di nilai sebelum nak beli rumah. 

Rumah Baru Atau Rumah Second Hand.. Apa pilihan anda??


Rumah Atas Orang/ Rumah Second Hand

perkara ni merungsingkan daku saat ini. mana tak nya rumah atas orang/subsale jauh lagi murah tapi banyak risiko dan banyak dokumen kena buat. sebab rumah atas orang ni semua nak kita sediakan sendiri, kena ada cash yang banyak untuk booking, deposit rumah, kena cari lawyer sendiri, bank sendiri, duti setem/stamping lagi.. nak tanggung value rumah lagi.. dll 

contoh: Rumah teres 2 tingkat, 4 bilik 2 bilik air tuan rumah tu nak jual rumah 210k sebab dah renovate, ada kabinet dapur, lantai mozek, memang dalam keadaan baik tapi penilai value rumah tu 150k. jadi loan lulus ikut value rumah tu. so kena la top up lagi 60k untuk bagi cash kat tuan rumah tu belum termasuk lawyer dan stamping lagi.

kalau duit cash kat tangan banyak boleh la beli.. duit EPF 10k pon dah bawa keluar hari tu.. tapi kalau baru setahun jagung kerja macam daku ni mane nak cekau duit??  ye tak... sebab daku nak guna gov loan. tak nak guna bank loan.

Rumah Baru

kalau beli rumah baru pula rumah dah tentu baru. daku dah survey, rumah teres setingkat harga RM248k. Ada 4 bilik 3 bilik air. dekat dengan Politeknik Port Dickson, Ostrich farm. kalau rumah baru ni biasanya pemaju yang buat promosi free macam stamping / dan lawyer. cuma kena bagi deposit sikit.  yang lain semua pemaju yang uruskan. inshaaAllah di jangka siap bulan 7 2015.




la ni tengah pening mana nak pilih.. nak beli rumah atas orang dah siap semua renovate.. memang cantik tapi nak tambah sampai 50k duit cash tak mampu rasanya.. guna loan gov pon lulus ikut harga penilai rumah bukan harga tuan rumah. kalau rumah baru risiko rumah terbengkalai la. bocor sana sini. tu jelah.. so apa pendapat korang??




nota kaki: buat kawan-kawan yang dah beli rumah, apa pendapat korang?? 
share lah pengalaman korang semua. nak tambah info sebab tak cukup ni.. 




Baju I AM

8:08:00 PM 14 Comments A+ a-


Trend Baju I Am sekarang ni kan.. simple tapi menarik!
macam-macam orang letak nama kat tshirt tu..
actually nak pakai suka-suka je bila balik kampung raya haji hari tu..



sekali dapat surprise dari keluarga mertua nak buat jamuan birthday hakimi, jadi itu peluang untuk pakai sedondon anak beranak..hehehe
eh kami laki bini memang suka sedondon sewarna apa.. kihkihkih



smart pula kan... puas hati pakai! ramai pm nak tempah gak baju ini..
so.. daku nak bagitau ni.. daku tempah tshirt I AM ni dekat

blogger fizgraphic.com

alaaaa confirm la korang blogger kenal kan...

tq apit! baju nya best pakai.. weee~~






Gerhana Bulan Penuh 8 Oktober 2014

12:23:00 PM 6 Comments A+ a-


Dapat whatsapp dari encik suami... 




Gerhana bulan penuh di jangka berlaku pada hari ni 8 oktober 2014 bermula petang dan malam ni. 

Semenanjung Malaysia

Bagi penduduk di Semenanjung Malaysia, anda akan terlepas fasa permulaan gerhana, dan hanya dapat melihatnya bermula dari fasa gerhana penuh hingga tamat sahaja.

Kiraan di bawah adalah untuk Kuala Lumpur pada tarikh 8 Oktober 2014.

4:17 pm Bulan masuk bayang-bayang penumbra – Tidak kelihatan (Bulan di bawah ufuk)
5:18 pm Bulan masuk bayang-bayang umbra (fasa gerhana separa) – Tidak kelihatan (Bulan di bawah ufuk)
6:25 pm Fasa Gerhana Bulan Penuh bermula – Tidak kelihatan (Bulan di bawah ufuk)
6:54 pm Puncak Fasa Gerhana Penuh – Tidak kelihatan (Bulan di bawah ufuk)
7:24 pm Fasa Gerhana Bulan Penuh tamat (permukaan fasa separa) – Boleh dilihat
8:34 pm Fasa Bulan keluar dari bayang-bayang umbra – Boleh dilihat
9:33 pm Bulan keluar dari bayang-bayang penumbra keseluruhannya – Boleh dilihat

Jika anda berada di pantai timur Semenanjung, seperti di Kuantan, anda berpeluang melihat fasa gerhana ini lebih awal sikit, iaitu ketika ia sedang berada di Puncak Fasa Gerhana Penuh, iaitu jam 6:55 pm (sehinggalah tamat).


Sabah & Sarawak

Bagi penduduk di Sabah dan Sarawak, anda lebih bernasib baik kerana Bulan terbit lebih awal. Maka, ia baru sahaja nak memasuki bayang-bayang bumi ketika ini. Oleh itu anda berpeluang menyaksikan hampir keseluruhan fasa gerhana bulan dari awal hingga akhir.

Kiraan di bawah adalah untuk bandar Kota Kinabalu.
4:17 pm Bulan masuk bayang-bayang penumbra – Tidak kelihatan (Bulan di bawah ufuk)
5:18 pm Bulan masuk bayang-bayang umbra (fasa gerhana separa) – Tidak kelihatan (Bulan di bawah ufuk)
6:25 pm Fasa Gerhana Bulan Penuh bermula – Boleh dilihat
6:54 pm Puncak Fasa Gerhana Penuh – Boleh dilihat
7:24 pm Fasa Gerhana Bulan Penuh tamat (permukaan fasa separa) – Boleh dilihat
8:34 pm Fasa Bulan keluar dari bayang-bayang umbra – Boleh dilihat
9:33 pm Bulan keluar dari bayang-bayang penumbra keseluruhannya – Boleh dilihat


maka dengan itu sebagai umat Islam di galakkan menunaikan solat sunat gerhana antara jam 7.30malam-8.30malam. selain perbanyakkan bersedekah dan berzikir.


Harap-harap kita dapat lihat gerhana bulan penuh malam ni.. jangan lupa berzikir melihat kebesaran Allah ni.. kat sabah ni hujan memanjang harap-harap dapat lihat.. 


sumber: falakonline



Hakimi New Hair

8:00:00 AM 9 Comments A+ a-


Sebelum balik sabah semalam gunting rambut anak soleh ni siap-siap.
kalau tinggal dengan mama kat kk tu memang tak bergunting rambut la jawabnya
sebab...

nak gunting rambut punya la menangis macam kena pukul!!
bukan sakit pun hakimi ni nak menangis bagai.. geram je rasa!!


ehh rekrut askar mana yang sesat ni?? muahaha :p
nampak betul2 bujang dah anak mama sorang ni.. so cute! ngeee~~




Sambutan Majlis Hari Lahir Zulhakimi Zaim Yang Pertama

7:21:00 PM 11 Comments A+ a-


Balik kampung je dapat surprise dari keluarga mertua. balik dari sabah petang tu.. malam tu terus berlangsungnya majlis hakimi ni..Tak sangka yang mertua buat sambutan hari jadi untuk anak soleh zulhakimi zaim ni.. memang surprise! Kemain meriah dekorasi majlis hakimi ni. Jeless mama 😛😛 


Keluarga mertua yang anjurkan majlis ni untuk adik ipar dan hakimi. Buat kedua kali di sponsor oleh owner butik andaman Anggun Bridal kak Carolina. Pertama dulu masa majlis aqiqah hakimi. klik sini. tu pun dah nampak gah!



kek hakimi dan aunty nya...


hakimi tak pandai tiup lilin n potong kek.. meh mama yang rasmikan dulu.. yeyy!



keluarga kecik ku.. Alhamdulillah lengkap!


birthday boy yang hensem :)


i am son ^___^


Terima kasih yang beri hakimi hadiah... Alhamdulillah ^__^


Nasib baik dapat ambil gambar pada petang tu. Sebab malam tu hakimi mengamuk mengantuk. Tak tidur dari dalam kapal terbang pagi tu. Dan masih tak sihat muntah2..  kesian anak mama..

Walau apa2 pun terima kasih pada keluarga mertua kerana menganjurkan majlis hakimi yang cukup meriah ni.. dan untuk dekorasi pelamin yang cukup indah ni di sponsor oleh butik andaman anggun bridal. Sesiapa yang nak cari pelamin. Wedding planner. Majlis Perkahwinan, Majlis aqiqah. Majlis Pertunangan butik ni memang recommended! Servis tiptop!!

Dekorasi,pelamin
Fb=CM Decorations