Tuesday, April 29, 2014

Alhamdulillah Luka Dah Bercantum


Syukur Alhamdulillah luka yang berlubang masa buat incision hari tu dah bercantum semula.. Alhamdulillah! Alhamdulillah..

Daku buat post appendictomy pada 18/3/14. Lepas tiga minggu macam tu sakit tak pandai kurang.  Orang lain appendik seminggu dah sihat dan kuat. Tp pelik daku masih sakit..

Dan tiba2 pada 8/4/14 kat jahitan post appendictomy tu bengkak,keras,dan rasa panas. Jadi pergi kecemasan hospital tengok2 suhu 40 darjah. Tunggu giliran jumpa doktor. Jumpa doktor masuk drip dan air nsaline satu botol. Sambil tu doktor refer kes daku ke doktor pembedahan. Bila doktor pembedahan sampai dia buat ultrasound kat bahagian bengkak tu. Dan dia kata ada pus/nanah dan perlukan operate untuk buang nanah.

So terpaksa masuk wad macam entry sini.. Kan doktor biarkan luka daku berlubang dengan di sumbat gauze je kan. So kena hari2 dressing kat klinik 1 malaysia.

Seminggu dressing tanpa ubat apa2 just guna air n/saline tu..so tanya nurse apa ubat yang bagus untuk pertambahan isi daging luka ni. Jadi nurse suggest beli ubat solcoseryl jelly kat farmasi. Balik tu terus cari ubat tu.




Pada 19/4/14 bermula guna ubat solcoseryl jelly untuk hari2 dressing. Makin lama makin kecik lubang luka tu dan tak rasa sakit bila  cuci.

Setelah 10hari guna gel ni syukur Alhamdulillah 28/4/14 luka jijah dari 2inci dalamnya lubang dah bercantum semula. Punya bagus gel ni untuk pertambahan isi daging untuk luka.

Selain tu gel ni pun boleh di gunakan untuk pesakit kencing manis,kebakaran,melecur, kemalangan dan paling best daku nak bagi tau korang ia sesuai untuk wanita bersalin normal dimana kalau takut benang tertetas lepas bersalin boleh guna dan memang cepat kering dan berkesan. Itu dari pengalaman kawan daku. Yang bersalin operate pun boleh guna untuk jahitan czer tu.

Alhamdulillah 10 hari guna gel ni memang berkesan.. isi daging luka bertambah dan luka tertutup sendiri dan tak perlu di jahit. Gel tu tak sampai habis pon guna. Hehehe so memang daku suggest la untuk mereka yang seperti daku cakap tadi..

Syukur Ya Allah! Terima kasih Allah makbulkan doa makayah dan semua..

*jijah mc sampai 8/5 appoitment lagi*



15 comments:

  1. salam. alhamdulillah..:)
    menabung darlie kat sini hee

    ReplyDelete
  2. semoga cepat sembuh ye jijah..patut la lama menyepi..

    ReplyDelete
  3. Alhamdulillah..lega dengar.Bagus jugak gel ni..kena beli satu ni in case ade luka² ke kan

    ReplyDelete
  4. lama xjenguk blog jijah. baru tau pasal ni. get well soon jijah!

    ReplyDelete
  5. rehat cukup2 ye.. pasni ai branak lagi nk cari la .... bg cepat sikit sembuh bwh tu .. hehehhe

    ReplyDelete
  6. betull
    guna gak gel ni mase luka czer terbukak..cepat je bercantum...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sis.. Nk tny.. Brp sis sapu gel tu ye seharii? Sy skrg tgh alami luka czer tebuka skit... Saya cuci ngan air saline tu.. Then sapu gel tu... Biar je smpai kering ke? Pastu cuci pulak n letak lg gel tu? Boleh x sis bgtau camne sis sapu tu.. Hehe.. Sbb bila kering gel tu melekat ke isi tu.. Mmg gitu ke? Thanks ya.. Hope sis reply..

      Delete
    2. haah.. biar gel melekat kat isi..tu sbb nak tutup isi tu

      Delete
    3. Oooo mcmtu... Dia jd mcm gam n keras d luka tu.. Ok ke? Risau plak sy.. Sy mmg xbg kna air lgsg kecuali air saline tu msa cuci.. Biar je ye gel tu keras kt isi.. Lma2 dia tekopek seniri kot eh... Ya Allah.. Sy takot sgt sbnr sis.. Hehe..

      Delete
    4. Gel tu jd keras d isi tu.. Pastu kdg kluar jg air bisa dr tepi... Bila cuci letak gel dia lekat... Pastu kluar lg air bisa sy cuci lg.. Betol x cr sy.. 😥 risau salah je sis.. Maaf ye tny byk... Sy nk btol2 cpt baik..

      Delete
  7. Alhamdulillah..semoga cepat sembuh..ngilu lak bila baca kena cuci2 ni

    ReplyDelete
  8. alhamdulillah mmg bagus kan
    kalau yg besalin normal tu just sapu tempat yg kena jahit tu ke jijah?

    ReplyDelete
  9. alhmdllah jiejah lega dgr :)

    bgus juga gel ni..1day kena dptkn 1 juga ni..

    ReplyDelete
  10. Bagus jel nih...nti nak cari la gel nih..tq jijah buat entry psl gel nih

    ReplyDelete


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!