Tuesday, February 23, 2016

Pengalaman Bersalin Anak Kedua Secara Normal



Baru berpeluang nak story pengalaman bersalin anak kedua hari tu. Alhamdulillah anak kedua ni daku berjaya vbac atau nama lainnya bersalin normal lepas czer anak pertama dulu. Gap anak pertama dan kedua 1tahun 6bulan. Alhamdulillah juga doktor support vbac dan nasib baik la juga baby keluar tanpa kena induce walaupun masa tu dah lebih dari due date.


Dah.. dah.. mari nak story kronologi bersalin hari tu..


Sabtu 30 januari 2016

Hari ni patutnya due date. Tapi belum ada tanda2 nak bersalin. Luangkan masa 1 jam (petang) berjalan2 sekitar taman dengan relax nya. Papa joging..abg hakimi berlari.. mama terkejar2kan abg hakimi.. elok sangat la tu..


Ahad 31 januari 2016

Dah mula rasa sakit-sakit perut tapi tahan sebab sakit tu datang sekejap-sekejap..weekand je dapat luangkan 1 jam (petang) buat aktiviti jalan2 kat taman rekreasi. Sebab weekand je papa cuti. Bila malam make love2.. Mana tahu esok bersalin.. kikikiki


Isnin 1 februari 2016

Bangun pagi dah nampak ada mucus plug n fresh blood..Sukanya! tunjuk kat mak dia kata tanda nak bersalin ni..Mak dah gabra dah..then whatapps suami, dia kata nanti tengahari dia balik sebab mak saudara dia baru je meninggal subuh tu. 


So..lepas zohor pergi rumah mertua dengan mak. perut kejap2 sakit macam senggugut...kejap2 rasa memulas sakit perut..dah berak pun sakit perut. Tapi daku still abaikan sakit tu.. sempat main bola dengan hakimi.


Bila rasa makin kerap sakit perut tu daku ajak mak balik. Kat rumah mak la..daku buat exercise mencangkung.. jalan itik. Then, makin lama makin kuat pula sakit tu..mak daku pun dah bising suruh pi hospital cepat...tapi nak tunggu suami balik dari klang dulu.


Suami balik dari klang. Petang macam tu sampai hospital terus pergi PAC O&G HTJS...Nurse mintak details sebab apa datang, ambil bacaan BP, ambil sample urin pastu dia interview sikit.. tunggu dalam 30 minit kot untuk doktor datang buat VE... bila doktor datang n check VE baru bukak 2cm...so dia suruh warded je memandangkan dah postdate 3hari dan leaking darah. 


Almost jam 9pm jugak lah baru daku admitted ward...sebelum suami balik sempat la pesan kat suami mintak dia doa 'jalan' cepat bukak..semalaman suami tidur dalam kereta tak balik PD takut malam nanti daku beranak pula. Dan semalaman tu juga daku menahan contraction on+off..daku cuba tidur, tapi tak boleh...baru nak lelap contraction datang...dah tak boleh nak tidur, daku buat la jalan2 dalam wad tu..sujud, mencangkung janji daku selesa...tiap kali mengiring kiri zikir nabi yunus dan zikir al fatah tak pernah miss daku baca.


Subuh tu nurse buat CTG.. graf tak cantik sebab baby tidur.. padahal tengah malam tu contraction kemain lagi..


Selasa 2 Februari 2016

6.30am-7.30am suami datang melawat..dia tanya apa perkembangan baru sebab nak inform CEO yang dia tak kerja hari ni..daku jawab tunggu doktor check jalan pagi nanti.


8.30am doktor buat VE cakap 'jalan' masih 2cm..sepanjang duduk dalam wad buatlah exercise. Dari depan wad sampai belakang daku tawaf.bila sakit stop kejap. harapan jalan dah buka besar kononnya. 


12.30pm-2pm suami datang melawat.. nak makan tengahari pun takde selera jadi suami bancuhkan marjerin+milo. Sambil borak2 sambil layan contraction. Jalan2 sekitar wad sampai habis waktu melawat.


3pm- Rasa nak mandi. Layan hot shower lama..(masa ni nangis2 dalam toilet ingat pengorbanan mak bukan sebab sakit tau) sambil berdoa moga bukaan makin besar. Dalam masa yang sama contraction pun makin kerap. Bila balik katil nurse suruh pindah ke bilik beraircond. Bawa la 3 beg semua ni jalan pergi bilik tu. Bila tukar bilik contraction pula makin kuat. 


Dalam jam 4 pm time nurse cek tekanan darah contraction makin kerap nurse kira contraction 3 in 10. Dia offer buat VE. Okey dah buka 4cm..!! Ready baju baby. Call suami suruh tunggu kat PAC wad bersalin sebab nak kena tolak ke labour room..


4.35pm - masuk LR layan contraction

5.05pm- doktor buat VE masih 4cm dan pecahkan air ketuban. Minta nurse panggil suami temankan masuk labour room. Nurse panggil tapi dia tak datang2 pula. Sepanjang dalam bilik bersalin.. daku menahan contraction makin lama makin kuat. Mengiring kiri pun tak selesa. doa nabi yunus..zikir al fatah. selawat tak henti2 baca.. Doktor offer ubat tahan sakit tapi daku refuse. 

Dah nak magrib daku dah tak tahan nak meneran rasa macam nak berak tapi tekanan dari dalam perut tu sangat kuat. nurse check 'jalan' dah fully 10cm dia panggil nurse lain tolong.. tiap kali datang contraction daku cuba teran sekuat hati nurse ajar cara meneran yang betul. Tangan pegang kaki..pandang perut dan jangan angkat bontot. banyak kali pulak daku meneran asyik putus nafas je.. Masa meneran kali terakhir tu zapp nurse gunting..!! so next contraction, daku guna balance2 tenaga yang ada untuk meneran lagi sekali...terasa nurse tarik keluar baby....leganyaaa!!! Akhirnya jam 7.11pm baby keluar dan daku berjaya vbac. Alhamdulillah..


Lepas baby keluar,nurse lap darah..potong tali pusat, tunjuk baby jantina apa.. terus nurse letak baby atas dada daku skin-to-skin dan terus breastfeed baby. Rasa nak menangis masa tu. perasaan tu sangat indah... :)


Nurse masuk ubat untuk keluarkan uri..keluarkan darah kotor. Time nurse jahit luka gunting terasa kulit di jahit hidup hidup.. pehhh sakit oii.. time ni berzikir lagi kuat2..dan akhir sekali nurse letak ubat luka.


Dalam jam 9pm nurse hantar daku masuk wad balik..lagi sekali pesan dengan nurse bagitau suami yang daku dah masuk wad.


Dalam wad daku tak larat nak bangun tapi gagahkan juga nak tukar pad. Time tu rasa nak pitam. Mujur suami tolong pegang..sepanjang malam daku bangun untuk susukan baby je. Nasib baby tidur sebelah daku..hihi


Rabu 3 Februari 2016

Pagi tu doktor pakar O&G round. 
D: Eh awak ke yang nk vbac tu..berapa lama awak dalam lb? 
Aku: lebih kurang 2jamlbh doktor.
D: wah cepatnya! Awak ada amalkan apa2 ke..
Aku: air zam2 je doktor dgn minyak vco
D: patutlah cepat bersalin. Boleh sy tengok minyak vco tu..
Doktor pakar amik vco tu sambil dia sembang2 dengan MO.HO dan nurse2 dia tentang kebaikan vco ni.

By tengahari Baby dah berak dan kencing. Dah boleh discaj. Yeyy!

Suka nak beritahu bersalin di HTJS (Hos Tuanku Jaafar Seremban) sangat best..selesa..wad dan labour room baru memang puas hati!


Pelbagai cara daku buat untuk cepatkan bukaan antaranya:


✔Sbb suami balik weekand wajib jalan2 sekitar taman rekreasi dalam masa 1 jam
✔Kerapkan bersama suami
✔Dalam rumah jalan itik.. buat squatting atleast 10minit
✔Makan nenas,bendi,daging kambing,minum air zamzam
✔Minum vco/minyak kelapa dara sepanjang hamil
✔Minum marjerin+milo bila bukaan dah besar
✔Minum air hujung rambut tiap kali mandi sambil berselawat
✔Doa nabi yunus dan zikir al fatah jangan pernah miss baca
✔Minta maaf pada suami.ibubapa dan keluarga mertua
✔Amalkan doa mudah bersalin ni setiap hari.
✔ada satu lagi exercise daku buat untuk cepat baby engage.. pm tepi k..




Alhamdulillah segala usaha.ikhtiar.doa untuk vbac Allah permudahkan. Terima kasih Allah..


Daku dah merasa pengalaman bersalin czer dan normal. Masing2 ada kebaikan dan kelemahannya.. tapi mohon la supaya dapat bersalin normal. InshaAllah Allah akan mudahkan..


*penjagaan selepas bersalin dan episiotomi amat mudah.. 3minggu benang dah tanggal dan luka da cantum elok. Alhamdulillah *


36 comments:

  1. walaupun nieyl belum ada pengalaman...
    bila baca entry nie...
    tetiba nieyl rasa sedih ada..takut ada...seram ada...

    ReplyDelete
  2. alhamdulillah dipermudahkan urusan jijah..

    ReplyDelete
  3. ni kira macam bersalin anak pertama punya sakit lah ..sebab sebelum ni oprate...lepas ni kalau ada rezeki anak ke 3..dah tak boleh stay kat rumah kalau rasa sakit sebab bukaan cm akan cepat tu

    ReplyDelete
  4. Bila bace smpi part ayat,skin to skin tu syahdu rasa.....nak nngis bace...xsabar nak jmpe baby ayut jgk.....nnt ada rezeki kita face to face ye dear ;)

    ReplyDelete
  5. Asslmkm jijah.. Alhamdulillah.. Akhirnya dpt jgk bby kuar normal kn.. Rezeki buat jijah..

    Mcm minum air hjng rmbut tu ada petua mak bg suh buat. Ada jgk buat. Pastu minum malt coklat pun ada jgk buat. Mlm sblm serah diri pun ada jgk ML. Mmng dipermudahkn..
    Apa2 pun semua atas kuasa Allah kn.. Yng pnting kita usaha..

    ReplyDelete
  6. alhamdulillah tahniah jijah
    seronok bc pengalaman. tetiba teringat kenangan bsalinkan rania.

    selamat brpantang jijah

    ReplyDelete
  7. minyak vco tu apa sis... akak pun sama mcm sis anak sulong czer yg kedua normal. msk lb 2 jam terus bersalin... menarik gk minyak tu...

    ReplyDelete
  8. Wah kejap je jijah dlm lb kan..jijah share la jijah amalkan vco jenama apa..

    ReplyDelete
  9. Masya Allah. Hebatnya seorang ibu. :')

    ReplyDelete
  10. alhamdulillah .. tahniah pas ni tak de masalah lagi nk tambah baby lagi .. sbb yg kedua ni boleh normal ....

    ReplyDelete
  11. Alhamdulillah jijah.. dh selamat semuanya.. seronok baca pengalaman jijah.. doakn ina plak.. nk ikut petua jijah sbb doc xbg lebih due.. harap2 berhasil..

    ReplyDelete
  12. Tahniah..bby sm tarikh lahir auntylah..

    ReplyDelete
  13. @Kak Nieyl kikiki yang rasa ni lagi lah..macam2 ada

    ReplyDelete
  14. @Mrs Velentine kalau boleh 8cm baru nk g hosp kak. Tp ni 2cm pun dah sakitt

    ReplyDelete
  15. @ayut ok ayut sayang.. amik tips ni ye.. utk panduan akan dtg

    ReplyDelete
  16. @sya mimie betul yunk. Yg penting kita usaha utk cuba bersalin normal atau di mudahkan bsalin

    ReplyDelete
  17. @QasehnyaRania itu la.. bila baca balik terasa sakitnya tu di sini. Hihihi

    ReplyDelete
  18. @Sheila Adziz minyak kelapa dara sis.. mmg mudah. Yp tu pun jijah minum skip2

    ReplyDelete
  19. @Mimi Azirah apa2 vco pun boleh kak. Tp jijah guna minyak kelapa dara d'aura

    ReplyDelete
  20. @eima harap2 next pregnant boleh bsalin normal gak..

    ReplyDelete
  21. @CaHaYaHaTi inshaaAllah usaja.doa n tawakal. Mudah2an Allah makbulkan

    ReplyDelete
  22. @cik mah hihihi ingat birthday aunty. Ingat zahwa ye

    ReplyDelete
  23. Alhamdulillah, tahniah dear dpt merasa pengalaman bersalin normal.
    aina xde pengalaman lg, bila baca mmg sampai ke hati trus. =) Jijah amal kan vco apa? =)

    ReplyDelete
  24. sy first pun czer..seram gak fikir yg ke 2 akan dtg ni apa plak..to normal lg ok kr dr czer? camne perbezaan dia? sy bila fikir tkut nk normal sbb 1st czer cam ok je..huhu

    ReplyDelete
  25. @Yana Libra jijah 1st czer pun ok. Tp nk normal sbb next baby leh normal. Lgpun jangka masa panjang bsalin normal xsakit..xde efek apa2

    ReplyDelete
  26. alhamdulillah tahniah yunk....seronok kan lepas dah selesai bersalin...nanti pantang betul2 tau..luka bersalin lepas gunting kali pertama ni lambat sembuh sikit..bnykkan bawak bersabar ye yunk..

    ReplyDelete
  27. @Hamelia Hamid yeker emi.. alhamdulillah 3mggu luka da kering.da cantum. Tp takut gak lasak2 sangat

    ReplyDelete
  28. Assalam Jijah, Alhamdulillah dah selamat bersalin yea.. Tahniah, dapat gurl yea? tak de gambar baby lagi kan? bersalin normal yea jijah? mase kimi tu operate yea? akak lupe dah, maklumlah lama tak berblog kan.. ape pun selamat berpantang, eh? dah cukup 44 hari ke.. blom kan..heee...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak emme: alhamdulillah girl. Gambar bby akak tgk post sblm tu lagi. Masa hakimi dulu czer yg ni normal. Alhamdulillah.. belum habis pantang lagi..

      Delete
    2. Kak emme: alhamdulillah girl. Gambar bby akak tgk post sblm tu lagi. Masa hakimi dulu czer yg ni normal. Alhamdulillah.. belum habis pantang lagi..

      Delete
  29. Besarnya pengorbanan seorang ibu..bila baca..mixed feeling.seronok,seram,takut..semua ada

    ReplyDelete
  30. @Azhafizah Md Nor an fiza..macam2 perasaan ada..tp suka baca pengalaman bsalin org

    ReplyDelete
  31. seronok baca kisah2 pengalaman bersalin ni,rasa sakit tu memang xboleh nk compare dgn ape pun kan..alhamdulillah baby selamat keluar..moga jadi anak yang baik dan sihat selalu ye insyaAllah :)

    jemput ke blog sy
    https://ninafarhanawm.blogspot.my/

    ReplyDelete


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!