Checklist Pindah Rumah Baru

by - 9:00:00 AM


Alhamdulillah rumah dah dapat kunci dan sedia untuk di duduki..
Sebelum itu pastilah ada beberapa perkara yang perlu di buat sebelum menduduki rumah baru..



1. Exterior (Luar Depan Rumah)

  • Grill
  • Lampu & wiring
  • Plug
  • Tiles
  • Getah Paip
  • Water filter
  • Mangga

2. Ruang Tamu

  • lampu&wiring
  • kipas/ aircond
  • plug
  • tv
  • kabinet tv
  • tikar/karpet
  • langsir/bidai (day&night)
  • railing langsir
  • rak kasut
  • alas kaki
  • set sofa
  • bunga! (bagi cantikkan sikit ruang)
  • frame Allah, Muhammad, atau ayat-ayat Quran
  • grill tingkap dan pintu
  • mangga

3. Bedroom

  • katil/ tilam/ bantal
  • almari
  • meja solek
  • penyangkut baju
  • cadar/ comforter
  • langsir/ railing langsir
  • kipas/ aircond
  • lampu & wiring
  • plug
  • grill tingkap bilik
  • carpet

4. Dining Hall

  • Lampu&wiring
  • kipas
  • plug
  • cermin besar
  • set meja makan

5. Dapur
  • dapur gas
  • tong gas
  • peti ais
  • hob& hood
  • set pinggan mangkuk
  • set cawan gelas jug
  • set pisau
  • set kuali
  • set periuk belanga
  • rice cooker
  • termos/water heater
  • lesung batu
  • set sudip
  • microwave
  • blender
  • kain pengelap
  • sudu garfu
  • kitchen kabinet
  • tirai dapur
  • tong beras
  • tudung saji
  • drying rack
  • grill tingkap& pintu
  • mangga

6. Bilik Air x 2

  • lampu&wiring
  • set mandian
  • baldi & gayung
  • towel hanger
  • cermin
  • water heater

7. Laundry

  • penyidai
  • bakul laundry
  • sabun cuci/ detergent/ softlan
  • hanger & penyepit baju
  • mesin basuh

8. Stor (Bilik 4)

  • lampu wiring
  • langsir/railing langsir
  • plug
  • grill tingkap

9. Lain-lain

  • penyapu
  • mop
  • penyodok sampah
  • plastik sampah
  • bulu ayam
  • extension plug
  • jam besar
  • mangga rumah
  • cat
  • astro
  • lori


Semoga dengan checklist ni dapat membantu anda membuat perancangan teliti untuk masuk rumah baru.. inshaaAllah




You May Also Like

13 insan comel komen

  1. terima kasih..sangat berguna nanti

    ReplyDelete
  2. wah bagusnya jijah siap ada checklist..

    btw sorry lama tak komen kat blog jijah..terlampau sibuk sampai kan nak buka blog pun tak sempat..oh ye , emi buat address blog yang baru.. rename balik nama blog lama..huhu.. http://hameliahamid.blogspot.my/ jemput follow ye.. (blog dalam pembaikan lagi ni jijah...huhu)

    ReplyDelete
  3. wahhhh dah siap basuh dah ke rumah ..... lektrik dah ade ?/

    ReplyDelete
  4. bagusnya... syok kan ada rumah sendiri boleh deko2 :)

    ReplyDelete
  5. Panjangnyer check list jijah...kalo nak buat semua tu....belobang besar akaun bank...slow2 la ye

    ReplyDelete
  6. teringat lebih 9 thn lepas aida masuk umah baru.
    hu hu excited, jijah.
    property pertama kan, walaupun kecik, rumah sendiri :)

    ReplyDelete
  7. @eima elektrik ada dah kak.. tapi curi la..haha

    ReplyDelete
  8. Huwaaaaa, banyak-nya checklisttttt. Tapi memang kena ada checklist kan, senang n memudahkan kerja.

    ReplyDelete
  9. banyak senarai keperluan tu..selamat pindah ke rumah baru jijah..

    ReplyDelete
  10. masuk rumah baru belanjanya pun besar...pelan pelan kayuh

    ReplyDelete
  11. Sm checklist kita...tp cik mah beli rumah 2nd..so bnyk dah ada..

    ReplyDelete


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!