Masalah Keputihan Wanita..Normal Atau Penyakit??

Masalah keputihan wanita adalah merupakan antara masalah kesihatan yang sering dialami oleh kebanyakan wanita. Keputihan wanita ada...

Masalah keputihan wanita adalah merupakan antara masalah kesihatan yang sering dialami oleh kebanyakan wanita. Keputihan wanita adalah merupakan masalah yang kedua sesudah masalah gangguan haid. Masalah keputihan wanita boleh didefinisikan sebagai pengeluaran cairan dari vagina. Cairan tersebut pada kebiasaannya keluar dalam keadaan pekat atau cair, berwarna jernih, putih, kuning atau hijau dan berbau atau tidak berbau. Ada sebahagian daripada wanita yang menganggap cairan yang keluar dari vagina adalah masalah yang biasa dan ada juga antara mereka yang menganggap masalah keputihan wanita ini mengganggu aktiviti seharian mereka. 
Masalah keputihan wanita yang amat perlu diberikan perhatian adalah apakah keputihan wanita tersebut adalah normal atau ada sesuatu penyakit. Pengeluaran cairan daripada vagina adalah merupakan normal pada usia yang tidak produktif, di mana cairan tersebut pada kebiasaannya dalam keadaan yang sedikit, jernih, tidak bau dan tidak gatal.
Kebiasaannya cairan yang keluar adalah dihasilkan oleh kelenjar pada mulut rahim, yang bercampur dengan sel-sel vagina secara bakteria. Kalau berasaskan fisiologi, pengeluaran cairan berlaku semasa evolusi, ketika bermula dan selepas haid, rangsangan seksual, serta dalam kehamilan. Sifat serta banyaknya keputihan wanita boleh menunjukkan sebab mengapa ianya berlaku. Selain itu petunjuk lain juga penting iaitu tempoh ia berlaku, sama ada secara terus menerus atau hanya pada waktu tertentu sahaja, warna, bau disertai rasa gatal atau tidak.Di senaraikan beberapa contoh yang menyebabkan keputihan wanita yang abnormal:* Jangkitan kulat, mengeluarkan keputihan wanita yang berwarna putih atau kekuningan, berlaku secara berterusan disertai rasa gatal, kebiasaannya disebabkan oleh kulat candida atau monillia


* Jangkitan kuman trichomonas, jenis ini biasanya ditunjukkan oleh keluarnya cairan berwarna kehijauan dan serta rasa gatal* Jangkitan bakteria vaginosis, tandanya ialah keluarnya cairan yang berwarna kelabu dan berbau* Penyakit yang menular melalui perhubungan seks, yang biasanya ditunjukkan dengan keluarnya cairan yang bersifat ‘cheesy’, berbau dan bercampur darah* Kanser pangkal rahim iaitu apabila keluarnya cairan tetapi tidak gatal biasanya disertai bau busuk
Antara contoh penyebab keputihan wanita lain:1. Vaginitis atropik yang timbul di waktu usia lanjut (menopause) yang pada kebiasaannya disertai rasa nyilu disebabkan kurangnya hormon estrogen2. Ubat seperti : antibiotik, ubat yang mengandungi estrogen3. Kehadiran benda asing seperti benang, kain atau benda lain yang secara sengaja/ tidak sengaja ada di dalam vagina.
Antara perkara yang perlu untuk diketahui:

1. Jaga kebersihan bagi mencegah penyebab keputihan wanita.

2. Jangan menggunakan ubat membersihkan vagina secara rutin dan berlebihan. Ia boleh menyebabkan kehilangan keadaan semulajadi yang ada di vagina yang bertugas bagi melindungi terhadap kuman dari luar.

3. Menjauhi tekanan yang berlebihan.

4. Pengidap kencing manis (diabetes) mesti memastikan kadar gula yang stabil.

5. Segera berjumpa doktor apabila keputihan keluar secara berlebihan.


InshaaAllah saya akan bantu puan sebaik mungkin untuk mengatasi masalah keputihan ini dengan pengambilan SET KEPUTIHAN SHAKLEE.


SET KEPUTIHAN SHAKLEE terdiri daripada:

Alfalfa Complex

Merupakan vitamin herba untuk kesihatan dalaman wanita
Ia membantu menyingkirkan toksin atau kuman yang menjadi penyebab keputihan
Bersifat anti kulat yang memastikan vagina wanita sentiasa berada dalam keadaan beralkali


Garlic Complex

Berfungsi sebagai anti kulat dan anti bakteria semulajadi
Bawang putih yang terdapat di dalamnya berfungsi sebagai perisai kepada sistem imun badan


Testimoni Atasi Keputihan Dengan Shaklee
Saya sangat rekomen sebab sangat-sangat baik untuk kesihatan wanita tak kira yang dah kawin or belum.. Alfalfa Shaklee TERBAIK!

CARA MEMBUAT PEMBELIAN SET KEPUTIHAN SHAKLEECARA 1


Klik ke SET KEPUTIHAN SHAKLEE ini dan membeli terus dengan Shaklee.

CARA 2

Boleh hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi, cara makan, dos yang betul apabila membuat pembelian daripada saya.

Boleh follow Instagram Shaklee :-

Whatssap : 013-2378013
Your Health & Beauty Consultant

You Might Also Like

2 insan comel komen


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!