Dakwaan Telur Tiruan Tidak Benar

PERBEZAAN dua jenis kuning telur dari telur ayam yang berlainan gred. PUTRAJAYA – Kebimbangan orang ramai terhadap kewujudan telur a...PERBEZAAN dua jenis kuning telur dari telur ayam yang berlainan gred.


PUTRAJAYA – Kebimbangan orang ramai terhadap kewujudan telur ayam tiruan sejak seminggu lalu berakhir apabila ujian terhadap sampel telur ayam didakwa tiruan yang dirampas di sebuah pasar di Pulau Tikus, Pulau Pinang mendapati ia adalah telur tulen.
Ketua Pengarah Jabatan Perkhidmatan Veterinar, Datuk Dr. Abdul Aziz Jamaluddin berkata, ujian itu dilakukan melibatkan kandungan telur berkenaan serta kulitnya.
Beliau bagaimanapun berkata, hasil pemeriksaan pihaknya mendapati terdapat keganjilan pada telur-telur terbabit termasuk aspek fizikalnya yang bersaiz besar dan ia tidak sesuai dijual kepada pengguna.
“Mengikut kajian, apa yang ditakrifkan sebagai telur tiruan seperti yang didakwa oleh CAP (Persatuan Pengguna Pulau Pinang) ialah telur itu luar biasa dari segi saiz sama ada besar dan tidak mempunyai bentuk bulat telur.
“Justeru, orang ramai tidak perlu bimbang terhadap ketulenan telur di pasaran dan ia di dalam pengawasan serta tindakan pihak kerajaan,” katanya pada sidang akhbar mengenai isu telur tiruan di ibu pejabat jabatan itu di sini semalam.
sumber : kosmo

You Might Also Like

4 insan comel komen

 1. Alhamdulillah.. lega mendengarny :)

  ReplyDelete
 2. lega rasanya.i dh smpai fobia mkn telur =)

  ReplyDelete
 3. ardinihumaira lepas ni dah selamat makan telur..InsyaAllah..

  ReplyDelete
 4. rara pinkmafia selamat dah..makan byk2 pasni k..hehe

  ReplyDelete


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!