Saturday, April 9, 2011

Toturial Waktu yang sesuai untuk Publish entry

hai kalian...

kalian publish entry bila masa yer? ke kalian update entry then autopublish?? sebab daku tengok kalian rajin yer setiap masa blog kalian terupdate..bagusnya kalian! ade juga masa terluang untuk update kan...hehehe
bagi daku lah kan, daku akan tengok sesuatu masa tu..kadang-kadang time yang daku update tu tak ramai pulak blogger yang update..jadi mungkin blog daku tak di baca...betulkan kalian...so nak post entry ni kena tengok masa jugak lah...bila ramai blogger post entry.. ha..time tu lah ramai yang akan baca blog kita jugak..

maksudnya kan...daku selalu save entry yang daku buat..daku buat banyak-banyak biar dia jadi draft..kadang-kadang draft daku dah ke bawah sangat sebab tak terpublish..hehehe tapi disini masa untuk PUBLISH entry tu lah yang daku tekankan!
Masa yang selalu daku lihat ramai blogger akan buka blog dan update entry mereka adalah...

Jam 8 pagi

Daku tengok waktu ni sesuai gak untuk publish post..sebab ramai jugak time ni mereka dah mengadap laptop atau Pc untuk memulakan kerja mereka...bagi yang keje pejabat lah..hehehe..kadang-kadang bila daku takde idea untuk update entry..daku buka surat khabar online dan cari citer-citer menarik...disini jugak mane yang tak kesempatan nak cari paper boleh rujuk kat blog kalian bukan..kalau kalian tak sempat sangat sebab tak bangun pagi macam daku ni boleh kalian buat AutoPost awal-awal lagi..jadi set lah masa jam 8am ni untuk Publish..

Jam 1-2 petang

Time ni pula time orang keje pejabat tengah rehat makan...ade sesetengah kuar rehat makan dan ada juga yang berehat dalam ofis sambil membuka internet...so time ni juga sesuai lah untuk kalian publish post..baca tak baca len citer..kihkihkih


Jam 8 Malam

ha....yang ni ramai yang akan online pada masa ni..lepas maghrib ramai dah terconggok depan Pc nak tengok update blogger lain..termasuk lah diri ini...hehehe tapi sungguh memang ramai yang dah update time ni...sebab daku tengok kat group daku iaitu Group Diari sahabat Blogger...masing-masing da siap update post kat wall DSB tu time macam ni....tak dan la nak baca blog mereka sorang-sorang..hehehe sebab sentiasa terupdate..

ni kalau kalian dapat update 3 entry dalam 1 hari..tapi kalau lebih dari 3 kalian boleh pilih dari jam 8 pagi hingga jam 5 petang...mungkin ada yang bagi kalian tak penting yelah mungkin kalian pon dah ade peminat yang setia nak tunggu entry kalian..jadi macam daku ni kenalah mengikut masa yang sesuai untuk publish!

tu sebab ada masanya daku buat autopublish je sebab time yang sesuai tu daku tak de..mungkin keje dan sebagainya...[tak bangun pagi pon 1 hal..hahaha] dan kadang-kadang jugak daku men hentam je publish sebab malas nak ikut masa yang sesuai tu...yelah kadang-kadang daku kat blog orang lain nama daku terbawah sekali..hebat kan! huhuhu

ok lah...selamat mencuba ^_^

9 comments:

  1. setuju2...hehehe.dulu i sllu lah.bile publish tak de sape pon lawat.now dh taw dh.hehe

    ReplyDelete
  2. rara~ hehehe tahu xpe...jijah pon tak tahu gak..tapi bila xde org baca je mesti ade sesuatu..tu yg survey tu..ngeee

    ReplyDelete
  3. mcm tu ea . myn updated xkira masa , ade idea updated , pkul 12 , 1 pagi pon adee :D

    ReplyDelete
  4. myn~ ok la tu update setiap masa...lagi bagus! ni utk sape2 yg sudah nak on9 so tpksa guna tips ni...hehe

    ReplyDelete
  5. hurm..saya suka publish jam 3 pagi..haha.. nak buat macam mana kann...

    masa2 lain sibuk dengan class.. but betol jugak..takde sape yg baca.. huwaaa...;(

    eh cik jijah...macam mana nak buat auto-post tu yer? heheh...Im such a NOOB blogger~~

    ReplyDelete
  6. SN ain~yunk...tengok mesej k..jijah da bagi link...nanti try lah..tak mo bgn jam 3pagi tulis entry..mmg xde org baca pon..hehee

    ReplyDelete
  7. nice entry...baru saya tahu..huhu..

    MOHD NASER.com

    ReplyDelete
  8. wah tq sis.:)
    nice sharing.^^

    ReplyDelete


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!