Monday, April 14, 2014

Masuk Wad Lagi


Susulan dari pembedahan appendiks 18/3/14.. balik berehat di semenanjung mc 2minggu dan...

Rabu 9/4/14 lalu daku dimasukkan wad lagi sebab pagi tu perasan tempat post appendictomy klik untuk baca tu bengkak,keras,panas.. pelik napa tiba2 bengkak.. so petang tu terus pergi hospital lepas kawan balik melawat. terima kasih feeni. sebab kaulah daku tau ada infection.

Pergi kecemasan cek rupanya suhu 40'c darjah. Padahal kat rumah aku rasa sejuk je.. Ni memang ada jangkitan.. jadi kena set ivline.. ambil darah masuk air.. doktor refer doktor surgical pembedahan untuk tengok kes daku..








Bila keputusan darah balik tengok result memang ada jangkitan kuman. Doktor buat ultrasound tengok kat tempat tu ada nanah dan perlu operate lagi.. Doc nak tahan wad tapi daku refuse sebab memandangkan sabtu balik sabah kononnya nak buat operate tu kat sabah. Sekali atas nasihat kawan2, keluarga dan suami daku akur di masukkan wad dan buat di sini..

Petang rabu tu juga admit wad Hospital Port Dickson. buat ultrasound kat tempat bengkak tu doc tengok memang ada nanah dan darah tapi dekat kulit. Syukur takde la nak masuk bilik bedah operate lagi.. 

Jadi malam tu juga doc buat I&D incision n drainage keluarkan nanah.. ala macam keluarkan bisul tu.. haa gitulah.. doc bagi ubat bius kat tempat bengkak tu dan potong.. doc kata nanah kemain banyak dalam 20mls.. nanah meleleh leleh keluar.. Allahuakbar! Terasa juga sakit walaupun di bius.. doc cuci2 dan packkan gauze kat tempat berlubang tu.. nurse kata lubang dalam 2inci.. panjang doc potong 3cm.. korang bayangkan punya dalam lubang tu n doc tak jahit balik. Berlubang la belah kanan perut daku ni cuma di tutup dengan gauze ja..

Sekarang kena dressing/cuci hari2 supaya isi daging cepat naik dan bercantum semula.. bila isi dah naik takde lah kena jahit. Harap2 cepat la isi naik.. nak jalani kehidupan macam biasa..



Moga ini yang terakhir dan berharap lepas ni terus sihat. 
Cepat sembuh dan kuat menjalani kehidupan seharian.. Amin ya robbal alamin..





14 comments:

  1. Ya Allah jijah. moga cepat sembuh dear..

    ReplyDelete
  2. Salam kenal, semoga cepat sembuh, sian hakimi mama dia x sihat...

    ReplyDelete
  3. get well soon dear ... nasib baik kat sini lagi ade org tgk2 kan hakimi bila mama die sakit

    ReplyDelete
  4. takotnye..

    kenape jadi camtu ea..

    dah jaga pemakanan jadi camtu gak..

    ke sebab buat kerja berat..

    ReplyDelete
  5. salam. semoga cepat sembuh..

    ReplyDelete
  6. Ujian Allah s.w.t buat Jijah. Sabar dan kuatkan semangat.

    ReplyDelete
  7. Syafakillah syifaan ajilan, syifaan la yughadiru ba'dahu saqaman, jijah. moga cepat sembuh

    ReplyDelete
  8. semoga cepat sembuh jijah..aminnn

    ReplyDelete
  9. allah hu akhbar.smga jijah tabah dan sabar k..
    ciksu doakan smga jijah diberikan
    kekuatan utk laluinya k :)

    pantang makan n jaga diri k.

    ReplyDelete
  10. InsyaAllah jijah...doa yg baIk...Allah bg yg terbaik..kuatkn smgtye..

    ReplyDelete
  11. Ya Allah Ya Tuhanku jijah... seriau pulak akak baca kata terbukak camtu... adehhh...

    moga jijah cpt2 sembuh

    ReplyDelete
  12. jiejah jaga diri ya..moga jiejah cepat sembuh amin :)

    ReplyDelete
  13. Allhuakbar...akak baca nih pun dh dpt bygkn n trase ngeri lak

    ReplyDelete


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!