Thursday, March 31, 2011

Toturial autopost bila kita takde....



Daku terasa pula nak buat toturial untuk kemudahan diri sendiri...bukan ape senang daku nak tahu, tak payah lah nak tengok kat blog orang lain jer kan...ye dak..
jadi toturial ni daku tunjukkan bagaimana nak buat autopost atau autopublish bagi entry kita.
ala post yang 'scheduled'  tu..tapi ramai kan yang dah tahu macamane nak buat..hentam la labu...ini tutor untuk diri sendiri jer..yang dah tahu diam-diam ok!

Macam daku nak post entry pada pukul 6.30 am la katakan...tapi masa tu mungkin daku tak bangun pagi..jadi masa inilah daku menggunakan autopost untuk post entry daku ni..


bagaimana?


Berikut adalah langkah² yang sungguh mudah.:)

1) Mula-mula login blog macam biasa...klik kat new post




2) Kalian taip lah sesuka hati kalian entry yang kalian hendak tulis, kemudian sila lihat pula pada post options di bawah belah kiri yang post kalian taip tu..


i) klik kat post options
ii) kalian hendak ubah masa,tarikh [sebagai contoh...daku ubah tarikh 1.4.2011 jam 6.30 AM]
iii) selepas siap kalian tekan publish post dan kalian akan lihat paparan seperti ini




ini makna nya kerja daku dah selesai untuk buat scheduled post...
Dah siap!
sekian terima kasih :D

0 insan comel komen:

Post a Comment


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!