Monday, March 10, 2014

LifeinSabah: Renew Insurans Kereta






Lama tak update pasal MyPE tu...
sejak myPE kat sabah banyak betul kerosakan.. jalan kat sabah ni tak berapa elok.. huhu
dulu yang myPE langgar divider.. tangki minyak hitam pecah pon tak baiki lagi.. mahu memakan RM3k tu.. mana nak cekau duit... sobsob :(

kat sini nak servis kereta kena make appoitment dulu.. 
telefon proton nak servis berapa kilometer dan bila tarikh nak appoitment tu.. nanti dorang tengok jadual... kalau tak penuh baru la boleh selit..
tapi bila servis tunggu hampir separuh hari.. pehhh berjanggut wei tunggu!
selalu jijah servis kat Proton Servis Inanam..

actually nak cerita dah dua tahun renew insurans kat sabah ni.. 
Alhamdulillah renew insurans dan roadtax kat sini murah.. roadtax RM72.. kalau kat semenanjung RM90 kan kan...

insurans myPE mati setiap 24/11..
tahun 2011 kat semenanjung RM1254
tahun 2012 kalau kat semenanjung RM1059
tapi masa ni dah tinggal sabah maka insurans perlu bayar RM799 berbanding RM1059..
see.... banyak betul bezanya kan... suka suka :P

then tahun lalu 2013 insurans perlu dibayar RM581 cover untuk RM42000
jijah renew insurans ni dekat Asia City depan Centre Point Kota Kinabalu Sabah.

mula-mula datang sabah dulu terkejut juga kenapa insurans kat sabah murah..
agen insurans kata sebab kat sabah tak ada highway dan tol!
ooooo  patutlah....patutlah orang sabah banyak pakai kereta.........motor tersangatlah kurang hehehehe






11 comments:

  1. memang jauh kurangnya tu.. heee :) lebih saving..

    ReplyDelete
  2. salam kenal.. saya orang sabah. memang jalan kat sabah tu teruk2 belaka..hihi. tu sebabnya kalau perasan, ramai yang pakai 4wd.. lasak gitu.. anyway, enjoy ur life there k.. :)

    ReplyDelete
  3. bestnya insurans murah.. hee..

    ReplyDelete
  4. Lahh sabah lg murah dr semenanjung.Cm tu nak pindah sabah la hehehe

    ReplyDelete
  5. ooo begitu. tak tahu la pulak

    ReplyDelete
  6. ada lebih dan kurang di sabah ni kan..sama jugak sini..so kira adillah tu..Alhamdulillah dah renew..fiza bulan ni baru nak renew.

    ReplyDelete
  7. Jauh bezakan insurans kat sabah...

    ReplyDelete
  8. ooo patut kat sabah murah yer...

    ReplyDelete
  9. jiejah tang renew murah tang rosak mahal plak huhuu..ssh juga nk saving kan huhuuu..

    ReplyDelete
  10. Kat sabah nampk gak kete semua yg mahal2x..hihihi. .sorry jijah lama xdtg jengah...ni bru dtg :)

    ReplyDelete


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!