Wednesday, March 19, 2014

Sakit: Pengalaman Pembedahan Apendiks


Mesti kawan2 blog ramai yang tak tahu lagi yang semalam jijah menjalani pembedahan apendiks..
Actually asalnya pagi ahad 16/3/14 sakit keracunan makanan sebab makan karipap yang di jual di depan punch card hospital. Tengahari tu dah start sakit perut,muntah2,pening kepala macam nak pitam. Cek tekanan darah pon low. Dada berombak kencang.. jadi terus pergi kecemasan hospital masuk drip NSaline.. nurse bagi ubat tahan sakit,ubat muntah. Terpaksa suruh orang cover keje smpai habis keje. Bila balik keje ok mcm biasa. Kurang sikit sakit..

Tetiba pagi isnin 17/3/14 jam 5am nak bangun pergi keje pagi sakit perut memulas2 tiba-tiba.. rasa macam kontraksi tu. Telefon sister wad tak dapat datang keje. Dari pagi sampai jam 2petang bergolek2 atas tilam menahan sakit. Kesian hakimi tak dapat layan dia, dia main sampai tertidur atas lantai. sejuk mozek tu.. kesian hakimi :(

Dalam sakit-sakit tu gagahkan diri hantar hakimi ke rumah pengasuh. pergi klinik swasta terdekat masih sakit bahagian perut doktor masuk drip Nsaline juga 2botol tapi sakit kat perut masih tak hilang.. bisa sangat bila di tekan. Dalam jam 6 petang terus staff kat klinik tu hantar pegi kecemasan hospital likas dengan surat referral.. kat sana doktor buat scan,xray abdomen dan dada tapi tak nampk masalah.. tak sangka pula lepas pemeriksaan doktor kata apendiks sebab belah kanan terasa sakit bila di tekan..

Masih tak kurang terpaksa refer ke Hospital Queen Elizebeth 2 bahagian surgical malam tu juga. terus kena tahan wad untuk pembedahan segera. minta tolong kawan rieya dan suami datang sampai tengah malam mereka temankan ke wad. Hakimi pula terpaksa tidur rumah pengasuh. semalaman kena puasa hanya berbekalkan iv drip.

Encik suami emergency balik dari labuan tengahari sampai. dia ambil hakimi kat rumah pengasuh dan minta tolong rieya dan suaminya jaga.

Dan semalam 18/3/14 jam 4 petang-9 malam terus emergency pembedahan apendiks under GA. salin baju putih untuk pembedahan, pakai cap. huuh kecut perut masuk bilik bedah ooo. masuk bilik bedah ramai doktor menunggu. tanya nama dan doktor ukur mask untuk oksigen dan tiub ETT. apendiks kan under GA jadi kena intubate masuk tiub dalam mulut.  Terus langsung tak sedar diri bila doktor masukkan bius..



Sedar-sedar dah siap prosedur dalam jam 10 malam tu hantar ke wad dari OT. bukan saja kena tebuk 3 lubang untuk laparoscopy malah kena potong rupanya. kesian daku wei~

Masa tu guna tiub kencing. rasa tak selesa nak kencing. bagitahu nurse,dia buka tiub kencing tu. Bila tiub kencing dah buka boleh la jalan pegi tandas. oh ya under GA lepas habis bius tak sakit. tak macam bersalin pembedahan dulu under spinal. nak gerak pun payah. ok sambung balik.. Nasib baik encik suami ada tapi kesian dia sepanjang malam tak tidur lena asyik kejut dia setiap 1 jam nak buang air. turun katil dia pegangkan tangan takut jatuh. pimpin la sampai depan bilik air dan tunggu. masa ni terasa pengorbanan seorang suami. "terima kasih abg! jasamu terlalu besar jaga ayg sakit.. sobsob *lap air mata*"

Hari ni rabu 19/3/14 dah boleh makan sikit2.. nak pastikan kentut atau buang air besar baru boleh balik. Harap2 dapat la kentut.. huhuhu

Terima kasih kawan2 yg doakan jijah kat fb.. terima kasih mertua dan makayah yang mendoakan jijah.. terima kasih pengasuh dan mama angkat hakimi rieya  sudi jaga hakimi sepanjang malam. Doakan jijah terus di beri kesihatan yang baik dan cepat sembuh. Siapa sangka nak sakit tetiba macam ni..

Allahuakbar!


update: hari khamis 20/3/14 dah discaj dari wad. mc 2 minggu balik semenanjung berehat.




next entry: Cuti Sakit Appendiks




24 comments:

  1. Appndics memang tibe2 kan. Dija aritu operate 3 tahun lepas. Appndcs dah pecah dah. Kene la belah perot cam operate bersalin. Memang sakit la. Dija doakan jijah sihat selalu dan boleh jaga hakimi :)

    ReplyDelete
  2. semoga cepat sembuh....nasib la ramai yg membantu kan time tiba2 sakit cam tu..

    ReplyDelete
  3. jaga makan ye.
    take care ye.
    mama kena sihat...kalau tak sapa nak jg hakimi

    ReplyDelete
  4. sama macam abah fiza kena dulu..terus masuk ICU..Alhamdulillah kembali sihat..kena jaga pemakanan lepas ni jijah..semoga cepat sembuh jijah..aminnn

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum kak. semoga cepat sembuh ya. be strong sis... selamat pagi, singgah sambil menabung sini ~~~

    ReplyDelete
  6. moga cepat sembuh seperti sediakala jijah..

    ReplyDelete
  7. Speedy recovery yer jijah... Sakit itu penghapus dosa.. :)

    ReplyDelete
  8. nasib baik suami jijah ada.. apendiks ni mmg unpredictable kan.. hope jijah cepat sembuh.. take care..

    ReplyDelete
  9. Moga cepat sembuh kak jijah ;)

    ReplyDelete
  10. Haaa.. Get well soon jijah...

    ReplyDelete
  11. Bila berjauhan dengan keluarga saat2 sakit macam ni rasa sedih sangatkan Jijah. Kuatkan semangat...semoga cepat sembuh.

    ReplyDelete
  12. take care jijah, moga cepat sembuh. Dulu husbnd linda pun pnah kene operate da apendiks, puncanye salah mkn je pun, memang sengsara tengok dia tahan sakit lepas kene bedah tu.

    ReplyDelete
  13. jiejah take care ye..tkejut jiejah dapat tahu kena apendiks ni..

    ReplyDelete
  14. dah la jauh dr keluarga.. kesian jijah ... nasib baik la navy ade kan .. klu tak ssh jugak la ... hakimi kesian die mak die sakit sampai die tetido kat lantai .. sedih ... semoga abg navy dpt pindah semenanjung .. jijah pun dipermudahkan....

    tringin nk cr jijah waktu pi sabah tu .. tp kite tak no contact awak .. huhu

    ReplyDelete
  15. kira lama juga akak bertahan yer..kwn eca lama sakit kat pusat, rasa ngilu..pastu perut dia klu mlm, mcm org pregnant je tgk...seriau eca nengok...then parents dy bawa g SMC, doc pakar kat sana cek trus ckp apendiks...suh wat pembedahan ari tu juga...tpi kwn xnak 5k kena byar oo swasta.Then p Hospital LD, doktor kt sana xckp apendiks, ckp najis dlm perut byk..bgi ubat cucuk kat bontot, dia ulang alik g tandas..after a weeks, still sakit, mak dia refer doktor pakar...baru doktor ckp apendiks.6 weeks baru wat operate.....

    ReplyDelete
  16. akak baru tahu...jijah jg diri baik2..have a gud rest ok!

    ReplyDelete
  17. semoga cepat sembuh dear.. hakimi mesti faham mama dia tengah sakit=) anyway Ms doakan kebaikan buat kamu sekeluarga=)

    ReplyDelete
  18. jaga diri ye jijah.
    dlm family ciksu ada 3 org pernah operate sbb apendiks.
    arwah paklong sampai apendiks pecah sbb x tau
    sepupu dua org pempuan kena juga

    dlu masa skolah ada mmber sorng sakit perut, muntah pastu terus refer spital.kena operate sbb apendik juga. on the sport

    jaga makan ye jijah..

    ReplyDelete
  19. same kes macam ayah fiza tapi ayah fiza lagi dasyat terus dimasukkan ke ICU.alhamdulillah dah okay dah lepas operate..jijah kena berpantang lepas ni..jangan makan sembarangan sangat..take care jijah..ade mase fiza singgah melawat ye..

    ReplyDelete
  20. Ya Allah kesiannye jijah. get well soon ye dear

    ReplyDelete
  21. Moga jijah trus kuat dan trus positif dlm mghadapi fugaan yg dtg ye dear...ap pon pasti akn ad kbhagiaan yg mnanti.amin.

    ReplyDelete
  22. Ya Allah.. sedih plak baca dekat part kimi main sorg2 sampai tertidur...

    tp tu la, nak buat camne kan.. jijah tengah tahan sakit masa tu..

    jaga diri jijah

    ReplyDelete


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!