Cara Kira Due Date Bersalin

by - 12:04:00 PM


Lepas hakimi lahir daku memang catat setiap bulan datang period. senang nak rujuk, nak rancang kehamilan sebab daku tak amalkan apa-apa perancang kehamilan walaupun czer! hahaha

so bila hamil kali kedua ni ni memang daku rancang, tahu bila last period,waktu subur baru teruskan :) jadi bila cek upt positif, ingat bila hari pertama datang period terakhir tu senang dah nak kira due date sendiri sebelum pergi klinik untuk booking buku merah.


Cara kira due date sendiri: 
1. Tahu bila  hari  pertama period terakhir anda

2. Tambah tujuh hari

3. Tolak tiga bulan

4. Tambah setahun

Cth:
1. Last period: 24 April 2015
2. Tambah 7 hari: 31 April 2015
3. Tolak 3 bulan: 31 Jan 2015
4. Tambah setahun: 31 Jan 2016

Dan bila buat buku merah sama seperti yang nurse dan doktor kira.. tapi harus di ingat kadang-kadang kita boleh bersalin awal dan kadang-kadang lewat. 

apa-apa pun kuasa Allah..kita merancang Allah menentukan..




You May Also Like

9 insan comel komen

  1. oh....macam tu cara kiraannya ye....

    ReplyDelete
  2. Masa saya dulu..sentiasa update..tkt terbersalin awal

    ReplyDelete
  3. wahhh tak lama dah ...... seblun lebih je lagi ....

    ReplyDelete
  4. Tak lama dah jijah nak bersalin. semoga dipermudahkan semuanya ya

    ReplyDelete
  5. tggu sy preggy laaa nnt boleh kira sm2 hahahaha

    ReplyDelete
  6. Oo.. Cmtu ye.. Blh la try nti.. Hihi.. Tq jijah bg info ni..

    ReplyDelete


Please leave your comments ladies and gentleman.Thank you so much for reading!